Erişilebilirlik

ABD Mülteci Programını Genişletiyor


Amerika mülteci programını genişleterek Orta Amerikalılar’a daha fazla yardım edileceğini açıkladı. Açıklamayı Ulusal Güvenlik Üniversitesi’nde yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni uygulamaların El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelen insanlara güvenlik alternatifler sağlayacağını belirtti.

Bu ülkelerden gelen birçok kişinin insan kaçakçılarının tuzağına düşerek tehlikeli yolculuklara atıldığını söyleyen Kerry, mülteci krizinin yalnızca Suriye, Ortadoğu, Avrupa ya da Afrika’yla ilgili olmadığını, daha önce görülmemiş boyutta bir küresel sorun olduğunu söyledi.

Dışişleri, genişletilen program çerçevesinde Amerika’nın BM ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak mülteci olarak koruma altına alınma gereksinimi olan kişileri belirleyeceğini açıkladı. Bu insanlar arasında suç çeteleri tarafından hedef alınanlar da bulunuyor.

Açıklamada Amerika’nın son 10 sene içinde 620 binden fazla mülteciyi kabul ettiği, bu sayının 2015 için 70 bin olduğu belirtildi.

Kerry, Amerika’nın mülteci yerleştirme çalışmalarını eleştiren kesimleri de cevap verdi.

Dışişleri Bakanı, Amerikalılar’ın mültecilere yardım çalışmalarının çirkin politikaların gölgesinde sürdürüldüğünü, bu politikaların amacının da Amerikalılar’ı korkutmak olduğunu söyledi.

Bu eleştirilerin bir kısmı Cumhuriyetçi aday Donald Trump’tan geldi. Son seçim mitinglerinden birinde Trump, Amerika’ya gelen mültecilerin IŞİD üyesi olabileceğini söyledi.

Kerry, Çarşamba günü bir mülteci merkezinde, mültecilerle buluştu. Kerry, Başkan Obama’nın, sonbaharda yapılacak BM Genel Kurul toplantısı sırasında mültecilere yardım konusunda bir yan zirve düzenleyeceğini ifade etti.

Amerikalı denizcileri bırakan İran’a teşekkür

Kerry, Pentagon’un İran’ın karasularında tutuklanan 10 Amerikalı denizciyi serbest bıraktığını açıklamasından sonra konuştu.

Üst düzey hükümet sözcüleri, Kerry’nin olayın başlamasından itibaren mevkidaşı Cevat Zarif’le iletişim içinde olduğunu açıkladı.

Kerry, İranlı yetkililere olaya “Çabuk ve doğru” tepkileri nedeniyle teşekkür etti ve denizcilere iyi davranıldığını, battaniye ve gıda sağlandığını ve filolarına dönmelerine yardımcı olunduğunu belirtti.

Kerry, “Hepimiz benzer bir durumda 3-4 sene önce neler yaşanabileceğini tahmin edebiliyoruz” diye konuştu.

Olay, İran’ın dünya güçleriyle nükleer programıyla ilgili gerekli şartları yerine getirmesine yaklaştığı bir dönemde meydana geldi. İran, görüşmeler sonucunda ülke üzerindeki yaptırımların kalkmasını bekliyor.

Kerry, anlaşmanın tamamlanmasından sonra Amerika’nın şartların uygulanışını yakından izleyeceğini ve nükleer silahlarla donatılmış bir İran’ın Ortadoğu ve küresel barış tehdit oluşturmayacağından emin olunacağını söyledi.

Suriye ve IŞİD Amerika’nın öncelikleri

Kerry, Başkan Obama’nın bir gün önce Birliğin Durumu konuşmasında çizdiği dış siyaset hedeflerinden de bahsetti.

Kerry, Suriye, mülteci krizi ve şiddet içeren aşırılığın Amerika’nın öncelikleri olacağını söyledi.

IŞİD’in zayıflatılması ve mağlup edilmesinin Amerika’nın stratejisinin ana direği olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı, şiddetin yayılmasını engellemek içim müttefiklerle işbirliğin yapmanın ve bölgeye insani yardım sağlamanın temel öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

Kerry’nin konuşması Başkan Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasının hemen ardından geldi. Böylece hem Başkan hem de Dışişleri Bakanı gelecek yıl için ülkenin dış siyaset hedeflerini belirlemiş oldu.

XS
SM
MD
LG