Amerika’da Müslümanlar nüfusun yüzde 1’inden azını oluşturuyor. Ancak, başkanlık seçiminin zorlu geçeceği bazı eyaletlerde bu seçmenlerin önemli bir etkisi olabilir.
California'nın Orange County İslam Derneği’nde namaz saatinde buluşan Müslümanlar, aynı zamanda kurak kursu veren yerel bir dişçinin hutbesini dinliyor. Ahmet Soboh, Müslümanlar’ın siyasi görüşlerinin birbirlerinden farklı olduğunu söylüyor. Ama hepsinin İslamafobik söylemden rahatsız olduğunu vurguluyor.
İsim vermek istemeyen Soboh, aslında Donald Trump ve Müslümanlar’la ilgili şüphelerini dile getiren diğer kişilerden bahsediyor. Cemaat, seçimlerde oy vermeye davet ediliyor.
Caminin yanındaki okulda, geleceğin seçmenleri olan çocuklar vatandaşlık dersleri görüyor.
Okulun müdür yardımcısı Leyla Dakelbab, "Öğrenci nüfusunda 32 farklı ülkeden çocuk var. Tek ortak noktaları Müslüman olmaları. Hepimiz, tüm insanlar ve vatandaşlar için demokrasiye özgürlüğe inanıyoruz” diyor.
Los Angeles’ın siyah Amerikalılar’ın yoğunluklu olduğu bir diğer medresede öğrenciler Arapça ve kamusal alanda aktif olmayı öğreniyor.
Amerika’daki Müslümanlar’ın neredeyse 3’te 2’si göçmen. Bunlardan biri de Haytam Bundakji ve Amerika hakkındaki düşünceleri şöyle dile getiriyor: “Biz kendi isteğimizle vatandaş olduk. Burada olmak, bu topluma bu ülkeye hizmet etmek istedik. Burası harika bir ülke. Bize kapılarını açtı.”
Los Angeles’ın merkezine yakın bir mahallede Müslüman eylemci Umar Hakım, yoksullara sağlık kutuları hazırlıyor. O da Donald Trump konusunda endişeli.
En fazla Müslüman California, Illinois ve New York’ta yaşıyor. Ancak siyaset uzmanları Müslüman seçmenin en fazla Florida, Ohio, Virginia ve Pennsylvania gibi seçimin çekişmeli geçeceği eyaletlerde etkili olacağını söylüyor.