Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’nin BRICS üyeliği tartışmasına ilişkin yorum


Kremlin’den bir yetkilinin Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklaması ABD’de de yankılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, “ABD tüm ülkelerin ilişki kuracakları ülkeleri ve grupları kendilerinin seçebileceğine inanmaktadır” dedi.
Kremlin’den bir yetkilinin Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklaması ABD’de de yankılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, “ABD tüm ülkelerin ilişki kuracakları ülkeleri ve grupları kendilerinin seçebileceğine inanmaktadır” dedi.

Kremlin’den üst düzey bir yetkilinin Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklaması ABD’de de yankılandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü VOA Türkçe’nin sorusuna verdiği cevapta, “ABD tüm ülkelerin ilişki kuracağı ülke ve grupları kendilerinin seçebileceğine inanmaktadır. Sizi planları konusunda Türkiye hükümetine yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğuna ilişkin haber ve tartışmalar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Salı günü düzenlenen günlük basın toplantısında da gündeme gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller konuya ilişkin bir soru üzerine bu haberler konusunda “Türkiye’nin ABD için çeşitli konularda birlikte çalıştığı önemli bir müttefik olmaya devam ettiğini söylemekten başka bir yorum yapmayacağını” belirtmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin BRICS üyeliği için resmi başvuruda bulunduğunu ve bunun değerlendirileceğini söylemişti.

2006 yılında Rusya, Brezilya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS’e 2011’de Güney Afrika katılmıştı. Son dönemde yeniden genişleyen BRICS ittifakına Ocak ayında İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri de katılmıştı.

Suudi Arabistan BRICS’e katılmayı değerlendirdiğini belirtmekle birlikte üyelik başvurunda bulunmadı; Azerbaycan ve Malezya resmi başvuruda bulundu.

BRICS grubu, “Batı’nın öncülüğündeki küresel düzene karşı denge oluştgurmak isteyen gelişmekte olan ekonomilerin sesini güçlendirmeyi amaçladığını“ belirtiyor.

Üye ülkeler daha adil bir dünya düzeni çağrısında bulunarak Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi merkezi ABD’de bulunan uluslararası kuruluşlarda reforma ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Ankara’nın BRICS grubuna ilgisi ve Rusya ile enerji ve turizmin yanısıra savunma alanındaki işbirliği ve dostane ilişkileri ABD ve Avrupa’da Türkiye’nin geleneksel Batılı jeopolitik yöneliminden uzaklaşmaya başladığına ilişkin kaygıları beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu’ndaki diploma töreninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı ile aynı anda ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söylemiş; “AB ve Şanghay arasında tercih yapmıyoruz, bu Türkiye’yi denklemin dışına atar” ifadelerini kullanmıştı.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG