Erişilebilirlik

ABD, Ukrayna'daki Kuzey Kore birlikleri konusunda müttefiklerine danışıyor


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da Rusya’ya askeri destek sağlamasının “tehlikeli ve son derece endişe verici bir gelişme” olacağını söyledi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da Rusya’ya askeri destek sağlamasının “tehlikeli ve son derece endişe verici bir gelişme” olacağını söyledi.

Ukrayna ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin Ukrayna’da savaşan Rus birliklerine asker ve mühimmat desteğinde bulunduğunu iddia ederken ABD dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da Rusya’ya yardım etmesinin “tehlikeli ve son derece endişe verici bir gelişme” olacağını söyledi.

İngiltere ve Güney Kore ise, Moskova'nın bu destek karşılığında Pyongyang'a yüksek bir bedel ödemek zorunda kalacağını savundu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisinin Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada “Böylesine dramatik bir hamlenin sonuçları konusunda müttefiklerimiz ve ortaklarımızla istişarelerde bulunuyoruz” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Pyongyang'ı Rusya'ya 10 bin asker göndermeye hazırlanmakla suçluyor.

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergey Kislitsa dün Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada “Bu birliklerin 1 Kasım'a kadar Ukrayna'ya karşı savaşa hazır olması bekleniyor” dedi.

Güney Kore dış istihbarat ajansı geçen hafta Kuzey Kore'nin Rusya'nın uzak doğusundaki askeri üslere eğitim ve intibak için bin 500 özel kuvvet askeri gönderdiğini ve bu askerlerin Ukrayna'da savaşmak üzere konuşlandırılabileceğini söylemişti.

Robert Wood, Kuzey Kore'nin resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni kullanarak, “Eğer doğruysa, bu tehlikeli ve son derece endişe verici bir gelişmeye ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri ilişkinin bariz bir şekilde derinleşmesine işaret ediyor” dedi.

Kremlin dün erken saatlerde Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'da savaşıp savaşmayacağına ilişkin bir soruya doğrudan yanıt vermeyi reddetti, ancak sözcü Dimitri Peskov Moskova'nın Pyongyang ile işbirliğinin üçüncü ülkelere yönelik olmadığını söyledi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, "Batı’nın, İran, Çin ve Kore gibi ülkeleri öcü gibi göstererek dikkatleri dağıtmaya çalıştığını" savundu.

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward da Kuzey Kore'nin asker göndermesinin “kuvvetle muhtemel” olduğunu söyledi.

Woodward, “Putin, Rus askerini askeri hedef olarak kullanmayı ne kadar zor buluyorsa, yasadışı savaşında Kuzey Kore'ye güvenmeye o kadar istekli görünüyor. Kuzey Kore liderliğinin bunun karşılığında Rusya'dan yüksek bir bedel isteyeceğinden emin olabiliriz" diye konuştu.

Güney Kore'nin BM Büyükelçisi Joonkook Hwang da konseyi böyle bir hamlenin sonuçları konusunda uyardı.

“Kuzey Kore, asker desteği karşılığında Moskova'dan cömert bir ödeme bekleyecektir. Bu askeri ya da mali yardım olabilir. Nükleer silahlarla ilgili teknoloji de olabilir” dedi.

Kuzey Kore nükleer ve balistik füze programları nedeniyle 2006’dan bu yana BM yaptırımları altında ve bu önlemler yıllar içinde Rusya'nın da desteğiyle güçlendirildi.

Forum

XS
SM
MD
LG