Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik bir saldırıda ABD tarafından temin edilen uzun menzilli balistik füzeleri ilk kez kullanmasının ardından ABD'nin yakında Ukrayna'ya anti-personel mayınlar sağlayacağı bildirildi.
ABD'li bir yetkili, Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'dan mayınları nasıl kullanacağına dair taahhütler istediğini ve mayınların sadece Ukrayna topraklarında, Ukraynalı sivillerin yaşamadığı bölgelerde konuşlandırılacağı beklentisi içinde olduklarını söyledi.
Yetkili, ayrıca mayınların işleyişine de dikkat çekerek, mayınların çalışması için bir bataryaya ihtiyaç duyduklarını ve birkaç saat ila birkaç haftalık bir sürenin ardından batarya bittiğinde patlamayacaklarını belirtti.
Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili de Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya anti-personel kara mayınları sağlanmasını onaylamasının özellikle ABD'den gelen diğer mühimmatlarla birlikte kullanıldığında Rusya'nın doğudaki ilerleyişini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, ABD'nin Rusya ile savaşı boyunca Ukrayna'ya tanksavar mayınları sağladığını ancak anti-personel mayınların eklenmesinin Rus kara birliklerinin ilerlemesini engellemeyi amaçladığını kaydetti.
Başkan Joe Biden’in ABD yönetiminin politikasını değiştirerek Ukrayna’nın Rusya ‘ya uzun menzilli ABD füzelerini kullanma izni vermesinin ardından Ukrayna güçleri, Salı sabaha karşı Rusya'nın Bryansk bölgesindeki mühimmat depolarını ilk kez uzun menzilli füzeler kullanarak vurmuştu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sınıra 100 kilometre mesafedeki Bryansk bölgesinde bir tesisi ABD yapımı altı adet ATACMS roketiyle vurduğunu ancak kendi kuvvetlerinin roketlerden beşini düşürdüğünü ve altıncısına hasar verdiğini” açıklamıştı. Patlayan roketlerden düşen parçaların askeri tesiste yangına neden olduğu ancak can kaybı yaşanmadığı belirtilmişti.
Uzun menzilli füze sisteminin kullanıldığı ilk hedef, füze sisteminin 300 kilometrelik menzilinin çok altındaydı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, uzun süredir bu sistemin Rusya'nın derinliklerindeki askeri bölgelere saldırı düzenlemek üzere kullanılması için ABD'den onay istiyordu.
Kuzey Kore'nin, Ukrayna güçlerinin Ağustos ayında ele geçirdiği ve halen elinde tuttuğu Rusya'nın Kursk bölgesinde Moskova güçlerinin yanında savaşmak üzere Rusya'ya yaklaşık 10 bin asker göndermesinin ardından Biden'ın tutumunu değiştirdiği bildirilmişti.
Moskova, Washington'un Ukrayna'ya verdiği en uzun menzilli füzeler olan ATACMS'lerin kullanılmasının Batı'nın çatışmayı tırmandırmak istediğinin açık bir işareti olduğunu belirtmiş, Putin daha geniş bir konvansiyonel saldırı yelpazesine karşılık olarak nükleer saldırı eşiğini düşürmüştü.
Forum