Erişilebilirlik

'ABD ve Güney Kore THAAD’in Teknik Detayları Üzerinde Çalışıyor'


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joe Dunford, ABD ve Güney Kore’nin, Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunma (THAAD) sisteminin Kore Yarımadası’nda tam kapasiteli olarak kurulabilmesi için “birkaç teknik detay” üzerinde çalıştığını söyledi.

Seul’daki temasları kapsamında Güney Kore Cumhurbaşkanı Mun Jai-In’le bir araya gelen Dunford gazetecilere yaptığı açıklamada, THAAD’ın tam biçimde konuşlandırılması hakkında “somut bir takvim” konuşmadıklarını belirtti.

Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Wall Street Journal gazetesi için kaleme aldıkları ortak makalede, Güney Kore’nin yeni hükümetini, ABD’nin THAAD sisteminin “kurulması yönünde ilerlediği” için övdüler.

Mattis ve Tillerson ortak makalelerinde, Çin’in bu pozisyonunun “gerçekçi olmadığını” savunarak, “Teknik bilgiye sahip Çinli askeri yetkililer bu sistemin onlara bir tehlike oluşturmadığını anlıyor” ifadesini kullandılar.

THAAD kısa ve orta mesafeli balistik füzeleri vurabiliyor. Sistemin altı fırlatma rampasından ikisi tam faaliyet halinde ve Cumhurbaşkanı Mun, Kuzey Kore’nin 28 Temmuz’daki kıtalararası balistik füze denemesinin ardından, geri kalan dört fırlatma rampasının da konuşlandırılması konusunda görüşmelere başlanması talimatı vermişti.

Güney Kore’deki en üst düzey Amerikalı general Vincent Brooks, son fırlatma rampasının “kurulması ve entegre edilmesinin” uzun sürmeyeceğini açıkladı.

Brooks gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hali hazırda hava savunma sistemlerimiz var, dolayısıyla şimdi bunlara 4 ilave rampa daha ekliyoruz” dedi.

ABD Pasifik Komutanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de, THAAD bataryasının kalan kısmının, konuşlandırma için nihai talimat geldikten sonra “birkaç gün” içinde kurulabileceğini kaydetti.

The United States sees the system as a critical to protecting the 28,000 U.S. troops and 660,000 South Korean troops on the peninsula who would be called upon to fight should North Korea launch an attack on its southern neighbor.

ABD, THAAD sistemini, Kuzey Kore’nin güney komşusuna saldırması ihtimaline karşılık, yarımadadaki 28 bin Amerikan askeri ve 660 bin Güney Kore askerini koruma açısından kritik önemde görüyor.

Dunford ayrıca, ABD’nin Kuzey Kore krizini barışçıl şekilde çözmek istediğini ancak provokasyon halinde askeri kapasitelerini “tam kapsamlı” kullanmaya da hazır olduğunu belirtti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Mun da, nükleer gerilime barışçıl çözüm çağrısında bulunarak, “Kore Yarımadası’nda yeni bir savaş olmamalı” dedi.

Yonsei Üniversitesi Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü’nden siyasi uzman Bong Young-şik, bugün yapılan görüşmelerde Güney Koreli yetkililerin Dunford’a, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı olası bir önleyici saldırısının taşıdığı riskleri aktarmış olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Bong, Washington’la Pyongyang arasında büyük bir askeri ihtilafın patlak vermesi durumunda bunun en büyük kurbanının Güney Kore olacağı görüşünü dile getirdi.

Dunford bundan sonraki durağı Çin’de askeri ve siyasi liderlerle görüşecek. Çin, THAAD’ın Güney Kore’ye yerleştirilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG