Erişilebilirlik

‘ABD’ye Daha Fazla Mülteci Almalıyız’


‘ABD’ye Daha Fazla Mülteci Almalıyız’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Türkiye’nin topraklarında ağırladığı Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyona yaklaşırken, Amerika’da da mültecilere yönelik nasıl bir politika izlenmesi gerektiği konusunda uzun zamandır derin bir tartışma yürüyor.

Kimi çevreler, bu yıl 10 bin Suriyeli mülteci almayı planlayan Obama yönetiminin ülkeye çok daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor. Bunlardan biri de New Jersey’den Demokrat Partili Kongre üyesi Bill Pascrell. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Pascrell, Amerika’nın mülteci krizinin çözümüne daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Pascrell şöyle konuştu:

“Bence Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi birçok ülke mülteci krizinin çözümüne yardımcı oluyor ancak Amerika’nın daha fazla katkı sağlaması gerekiyor. Başkan Obama, ülkeye kabul edilen mültecilerin sayısını artırmak istiyor ama bu hemen olabilecek bir şey değil. Başkan’a, Dışişleri Bakanlığı’na son üç yıl içerisinde mektuplar yazarak daha fazla mülteci almamız gereğini dile getiriyorum. Gözden geçirme, geçmiş araştırması gibi süreçleri de uygulayarak Amerika’ya daha fazla mülteci kabul etmeliyiz.”

Pascrell, Türkiye’nin sığınmacılara yardım etmede yapabileceğinden fazlasını yaptığını, çok önemli çabalar sergilediğini ve özellikle de sığınmacılara kamplar kurma konusunda çok başarılı olduğunu söyledi.

‘Türkiye cesur bir lider gibi davrandı’

Batı Virginia eyaletinden Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi Alex Mooney ise, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Türkiye’nin Suriye krizinin çözümüne katkılarını överken, Obama’nın politikalarını eleştirdi.

Mooney şunları kaydetti:

“Kongre üyelerinin çoğu ve ben; tüm dünyanın, Türkiye’nin Suriye krizinde oynadığı rolden memnun olduğunu düşünüyoruz. Başkanımız başta olmak üzere Amerika’nın Suriye’yi ortada bırakması ve oradaki müttefiklerimizi desteklememesi büyük bir utanç. Türkiye Suriye’deki iç savaşta, bu ülkeyi ele geçirmeye çalışan IŞİD ve diğer teröristlerle mücadelede gerçek lider konumundaydı. Türkiye cesur bir lider gibi davrandı. Ama bizim Başkanımız önce kırmızı çizgi çekti, sonra da bu çizgiyi uygulamaktan kaçındı. Bu da bizim dış politikamız açısından iyi sonuç vermedi. Öte yandan Türkiye krize daha fazla müdahil oldu ve Suriye halkından destek arayışına girdi. Benim Batı Virginia’da, Charlestown’daki seçim bölgemde Suriyeliler yaşıyor. Kendi ülkelerinde barış içinde yaşamak istiyorlar.”

‘Serbest ticaret anlaşmasına ihtiyacımız var’

Öte yandan Mooney, Türkiye ve Amerika ilişkilerin geliştirilmesinde bir serbest ticaret anlaşmasının önemli olduğunu da vurguladı.

Kongre’ye geçen yıl bu yönde bir tasarı sunan Mooney, Başkan Obama’nın 11 ülkeyle serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yaparken, bu 11 ülke arasına Türkiye’nin dahil olmadığına dikkati çekti.

Mooney, şöyle devam etti:

“Kongre üyeleri olarak Türkiye’yle bir ticaret anlaşmasına önayak olabiliriz. İki müttefik ülke ve laik demokrasilere sahibiz. Askerlerimiz Türkiye’de bulunuyor. Böyle bir ülkeyle iyi ilişkiler sürdürmek önemli. Bu konuda ben inisiyatif almaya karar verdim. Ben böyle bir girişime destek almak istiyorum. Amerika, Türkiye gibi müttefiklerimizle birlikte iyi çalışabilir, iki ülkenin ekonomileri de böyle bir ticaret anlaşmasından yarar sağlayabilir. Ben bu konuda çalışmaya devam edeceğim.”

XS
SM
MD
LG