Amerika, Küba’daki Guantanamo Körfezi’ndeki göçmenlerin tutulduğu tesisleri boşalttıktan birkaç gün sonra, yetkililerin “yüksek tehdit” olarak kabul ettiği yeni göçmenleri buraya göndermeye başladı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın bir yetkilisi VOA’ya yaptığı açıklamada, Teksas’taki Fort Bliss üssünden kalkan ve göçmenleri taşıyan bir C-130 askeri kargo uçağının Pazar günü Guantanamo’ya ulaştığını doğruladı.
Başka bir yetkili ise uçaktaki 17 göçmenin tamamının “yüksek tehdit” olarak değerlendirilen grupta yer aldığını ve üssün gözaltı tesisinde tutulduğunu belirtti.
Her iki yetkili de sınırdışı işlemleri hakkındaki bilgileri VOA ile isimlerini gizli tutma şartıyla paylaştı.
ABD’de sınırdışı işlemlerine İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ekipleri öncülük ediyor. İki daireden de Guantanamo’ya gönderilen son grubun kimlikleri, geldikleri ülkeler veya suçlamaları hakkında henüz açıklama yapılmadı.
Guantanamo Körfezi’ne yapılan son uçuş, Savunma Bakanı Pete Hegseth’in 25 Şubat Salı günü üssü ziyaret ederek Trump’ın talimatıyla başlatılan toplu sınırdışı işlemlerine ordunun desteğini değerlendireceği sırada gerçekleşti.
Pentagon, Hegseth’in “Göçmen Operasyonları ve Guantanamo Gözaltı Merkezi dahil üssün tüm faaliyetleri hakkında bilgi alacağını” bildirdi. Açıklamada, ziyaretin bakanlığın üssün güvenliği ve işleyişini sağlama taahhüdünü gösterdiği vurgulandı.
Geçtiğimiz Perşembe günü ICE, Guantanamo’da tutulan 177 göçmeni Honduras’a, oradan da Venezuela hükümetine teslim edilmek üzere gönderdiğini açıkladı.
Yetkililer, bu grubun 120’den fazlasının tehlikeli suçlular olduğunu ve aralarında ABD’nin terör örgütü olarak gördüğü Venezuelalı Tren de Aragua çetesine mensup kişilerin bulunduğunu belirtmişti.
Geri kalan yaklaşık 50 kişi ise üssün şiddet eyleminde bulunmayan göçmenler için ayrılan tesisinde tutuluyordu.
Şubat ayı başında, Guantanamo’daki operasyonları yöneten ABD Güney Komutanlığı komutanı, Kongre üyelerine tesisin şiddet eyleminde bulunmayan 2 bin 500 göçmeni barındırabileceğini söylemişti. Üssün, sınırdışı edilmek üzere 30 bine kadar şiddet yanlısı olmayan göçmeni barındırabilmesi için çalışmalar sürüyor.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve çeşitli göçmen haklarını savunan gruplar, bu ay ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na (DHS) dava açarak, Guantanamo’daki gözaltı tesisinde tutulan göçmenlerin avukatlara erişiminin haksız şekilde kısıtlandığını iddia etti. DHS ise bu suçlamaları reddetti.
Forum