8 Kasım’daki ABD seçimlerinde 1 milyon fazla kayıtlı Müslüman seçmen var. Seçimlerin başa baş olduğu ve yoğun yaşadıkları eyaletlerde, Müslüman seçmenlerin üzerlerine düşen görev büyük.
20 kadar İslam örgütünü çatısı altında toplayan ABD Müslüman Örgütler Konseyi, bu yıl sürdürdüğü “Bir Milyon Seçmen” kampanyasında hedef sayısı geçti. 2012 seçimlerine kıyasla kayıtlı Müslüman seçmen sayısını iki katına çıkarmayı başardı.
Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu örgütün genel sekreteri Usama Cemal, camilerde, okullarda ve özel etkinliklerde seçmen kaydı için çalıştıklarını açıkladı. 2500 camiye, 500 okula ve birçok İslam merkezine seçmen kayıt masaları kuruldu. Eylül’de Kurban Bayramı süresince daha yoğun çalışıldı. İmamlar, oy kullanmanın önemine dikkat çeken vaazlar verdi.
Merkezi Washington'daki Amerikan İslam İlişkileri Konseyi CAIR’in yaptığı bir ankete göre, kayıtlı Müslüman seçmenin yüzde 86’sı oy kullanmayı planlıyor.
Aralık 2015’te Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın Müslüman göçmenlerin ülkeye girişinin tamamen yasaklanması çağrısı yapması korkuya neden olunca, seçmen sayısında büyük artış yaşandı.
Araplar ve Güney Asyalı göçmenler, Amerikalı Müslüman toplumunun çoğunluğunu oluşturuyor ve nadiren oy kullanıyorlardı. Ancak Trump’ın çıkışları Müslüman toplumunu da harekete geçirdi.
CAIR Direktörü Nihad Awad, Donald Trump’a, Müslüman toplumunu ayağa kaldırdığı için özellikle teşekkür ediyor. Awad, “Müslüman toplumu propagandanın ateşini ve yükünü hissetti, bu sayede oy vermenin önemini anladılar” diyor.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre ABD’de 3 milyon 300 bin civarında Müslüman yaşıyor. Bu rakam nüfusun yüzde birine tekabül ediyor. Bu rakamın bir buçuk milyonu seçmen olabilir.
Müslüman Amerikalılar, genelde Cumhuriyetçiler'e oy veriyordu. 2000 seçimlerinde George W. Bush’a oy verdi. Hatta Bush’un Florida’daki Müslüman oyları sayesinde seçildiği bile iddia edildi.
Ancak 2003’te Irak’ın işgali ve İslamofobi’nin yükselmesinden Cumhuriyetçi Parti politikalarını sorumlu tutan Müslümanlar, Demokrat Parti’ye kaydı.
CAIR’in anketi de bu durumu destekliyor. Kayıtlı Müslüman seçmenin yüzde 72’sinin Hillary Clinton’a oy vermesi bekleniyor. Donald Trump’a oy vermeyi planlayanların oranı ise yüzde 4.
“Bir Milyon Seçmen” kampanyası ulusal bazda olsa da, Müslüman nüfusun etkili olacağı çekişmeli eyaletlere daha fazla odaklanıyor.
Ancak Müslümanlar'ın oylarının ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor. Zira Müslüman nüfus California, New York ve New Jersey gibi Demokrat eyaletlerde yoğunlaşmış durumda. Bu eyaletlerde zaten Hillary Clinton, iki haneli rakamlarla yarışı önde götürüyor.
Florida, Michigan, Ohio, Pennsylvania ve Virginia gibi çekişmeli eyaletlerdeki Müslüman toplumları da nispeten geniş ama genel seçmen sayısına göre etkileri az. CAIR, Pennsylvania’da 15 bin, Florida’da 25 bin, Michigan’da 27 bin kadar kayıtlı seçmen olduğunu tahmin ediyor.
Florida’da 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde fark sadece 537 oyla belirlenmişti. O nedenle Floridalı Müslümanlar oylarının öneminin farkında. Eyalette aynı senaryo yaşanacak mı? Bunun yanıtı 8 Kasım’da ortaya çıkacak.