Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'ye Terörle Mücadele Eleştirisi


Hafta başında yıllık dini özgürlükler raporunu yayınlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı Salı günü de yıllık terörle mücadele raporunu yayınladı.

Raporun ana bölümünde el Kaide lideri Usame Bin Ladin’in 2011 yılında öldürülmesi terörle mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. Raporda, Bin Ladin ve diğer El Kaide liderlerinin ölümünün terör örgütünü çöküş yoluna ittiği ve bundan geri dönüşün de zor olacağı belirtildi.

Hamas ve Hizbullah gibi örgütlerin Ortadoğu’yu kargaşaya sürükleme çabalarını sürdürdüğü belirtilen raporda, Güney Asya’da Leşker-i Tayyiba ve Haqqani örgütü gibi grupların da Amerika ve Amerikalıları hedef alan eylemlerine devam ettiği vurgulandı.
Raporda, PKK’nın da Türkiye, geçen yıl düzenlediği 61 saldırıyla 88 kişinin ölümüne ve 200’den fazla kişinin de yaralanmasına neden olduğu kaydedildi.

“Türkiye terörün mali kaynaklarını kesmede yetersiz”

Raporun Türkiye bölümünde PKK’nın geçen yıl düzenlediği saldırılar ayrıntılarıyla sıralanırken, Türk hükümetinin terörle mücadele çabaları da değerlendirildi.
Türkiye’de terörle mücadelenin PKK gibi ülke içindeki örgütlere yoğunlaştığı kaydedilen raporda, “Türkiye’de izlenen yöntem ve yasalar, iç tehditleri önlemeye yönelik. Terörü sadece Türk devletini veya Türk vatandaşlarını hedef alan eylemler gibi dar bir çerçevede tanımlayan yasalar uluslararası terörizmle mücadele çabalarını zora sokuyor. Bu tür bir tanımlama, operasyonel ve yasal düzeydeki işbirliği açısından kaygı yaratıyor,” ifadelerine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı, raporunda, terörün mali kaynaklarını kesme konusunda daha önce hazırlanan yasa tasarının başlangıçta bu dar tanımı aşma hedefi güttüğünü ancak, tasarının mevcut halinin bu amacın gerisinde kaldığı tespitinde bulunuyor.
Raporda, tasarının teröristlerin mali kaynaklarını kesme konusunda uluslararası standartlar düzeyine getirilmesi gerektiğine işaret de ediliyor.

“Yasalar muhalefeti de hedef alıyor”

Rapor, Türk yetkililerin terörle mücadele yasalarını siyasi muhalefeti kısıtlama amacıyla kullandığı ve bu şekilde yüzlerce siyasi eylemci, gazeteci ve subayı tutukladığı yolundaki şikayetlere de yer verdi.
Dışişleri Bakanlığı, siyasi liderlerin mevcut terörle mücadele yasalarını reformdan geçirme konusunu gündeme getirdiklerini ancak 2011 sonu itibariyle bu konuda hiçbir tasarı hazırlanmadığının altını çiziyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG