Erişilebilirlik

AB’de Durum Kötü


AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupa Parlamentosu'nda oldukça uzun ve özeleştiri içeriği ağır basan bir "Birliğin Durumu" konuşması yaptı.
AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupa Parlamentosu'nda oldukça uzun ve özeleştiri içeriği ağır basan bir "Birliğin Durumu" konuşması yaptı.

Avrupa Birliği son dönemde bir sorunlar yumağıyla uğraşıyor. Kriz üstüne kriz yaşayan ve bunları çözmede çoğu zaman yetersiz kalan Birlik bir tür kimlik bunalımı yaşanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Durum kötü” mesajı verdi

Sorunlar yumağına dolanmış şekilde karşı karşıya kaldığı krizlerden çıkış yollarını arayan, bunu yaparken de üye ülkelerin frekanslarının birbirini tutmaması nedeniyle eli ayağına karışan Avrupa Birliği, ilke ve değerlerinin her geçen gün tartışma konusu yapıldığı ciddi bir kimlik bunalımı geçiriyor.

Yaşanan son mülteci krizinin ve buna bağlı Avrupa ilke ve değerlerine aykırı yaklaşımların yarattığı psikolojik ortamın da etkisiyle medyada yoğun ve sert şekilde eleştirilen Avrupa Birliği’ne bir eleştiri de içeriden geldi.

Avrupa Parlamentosu’nda “Birliğin Durumu” konuşması yapan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Avrupa Birliği iyi durumda değil. Birlik’te yeterince Avrupa ve yeterince birlik yok. Bunu değiştirmeliyiz ve bunu hemen yapmalıyız” dedi.

Juncker, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Suriye’deki şiddet, terör ve çatışmalardan kaçan mültecilerin çıkış noktası olan ülkelerin gösterdiği çabaların yanında ekonomik anlamda çok daha iyi durumda olan Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci kabul etmekte gösterdiği isteksizlikten yakındı. Bazı üye ülkelerin mültecilerin dini kökenini öne çıkarması da Juncker’in sert şekilde eleştirdiği unsurlar arasında yer aldı: “Avrupa geçmişte Musevi, Hristiyan, Müslüman ayrımı yapma hatasına düştü. Mülteciler söz konusu olduğunda din, inanç ve felsefe söz konusu olmaz.”

Avrupa Birliği Komisyonu, hiç olmadığı kadar yoğun bir mülteci akınının yarattığı krizi aşmak amacıyla acilen yeni bi planı devreye soktu. Geçtiğimiz aylarda İtalya ve Yunanistan’da bulunan mültecilerden 40 bininin diğer ülkelere gönüllülük bazında dağıtımına ilişkin planı devreye sokan Avrupa Birliği Komisyonu, bu ülkelere Macaristan’ı da ekleyip sayıyı 120 bin kişi daha artırma kararı aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu, gönüllülük ilkesinin bekleneni vermemesi nedeniyle açıkladığı yeni planda toplamda 160 bin kişiyi kapsayacak mecburi dağıtım sisteminin benimsenmesini öneriyor. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan plana göre Almanya, Fransa ve İspanya toplam sayının yüzde 60’ına denk düşen sayıda mülteciyi kabul edecek. Almanya’nın 31 bin 443, Fransa’nın 24 bin 31, İspanya’nın ise 14 bin 931 ek mülteci kabul etmesi öngörülüyor. Yeni plana göre en az ek mülteci kabul edecek Avrupa Birliği ülkesi ise 133 kişiyle Malta olacak.

Plan sayesinde göç krizinden en çok etkilenen ve “giriş noktası” konumundaki Yunanistan’dan 66 bin 400, Macaristan’dan 54 bin, İtalya’dan da 39 bin 600 mülteci diğer ülkelere dağıtılacak. Ülkelere göre dağıtımda ev sahibi ülkenin milli geliri, nüfusu, işsizlik düzeyi ve daha önceki yıllarda kabul ettiği mülteci sayısı dikkate alınacak.

Yedi unsurlu geniş bir paketi kademe kademe devreye sokacak ve 14 Eylül’de Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği içişleri bakanlarını bir araya getirecek toplantıda üye ülkelerin onayını arayacak olan Komisyon, bir de mülteciler açısından “güvenli kaynak ülkeler” listesi oluşturdu.

Bu listede Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan’ın yanı sıra Türkiye de yer alıyor.

XS
SM
MD
LG