Erişilebilirlik

Adalet Bakanı Gül: 'Gülen’in İadesi Konusunda Olumlu Sonuç Bekliyoruz'


Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iadesi konusunda, “Olumlu bir gelişme olmasını biz de bekliyoruz. Daha iyi gelişmeler, diyaloglar, konuların müzakere edilmesi anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu konuda artık Türkiye’nin haklı taleplerinin kabul görmesini bekliyoruz” dedi.

16 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Gülen’in iadesi sinyali verdiği yönünde açıklamalar yapmıştı. Ancak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamayla Trump’ın böyle bir söz vermediği duyurulmuştu. Bakan Gül’ün açıklamaları, Türkiye’nin halen Gülen’in iadesi yönünde olumlu gelişme beklentisini koruduğu şeklinde yorumlandı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Gül, 24 TV’nin canlı yayınında yaptığı açıklamada, ABD ile ilişkilerde olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, Gülen’in Türkiye’de FETÖ yapılanması çerçevesinde yargılanması için iade edilmesini beklediklerini yineledi. Türkiye’nin dış politikasını kazan kazan ilkesiyle sürdürdüklerini kaydeden Gül, ABD ile yoğun temaslar yürütüldüğünü belirterek, “Biz bu temasların, Türkiye'nin tezlerinin anlatılması bağlamında çok önemli olduğunu görüyoruz. FETÖ elebaşı Gülen'in iadesiyle ilgili de elbette olumlu bir sonuç bekliyoruz, olması gereken bu. Yargının talebiyle iadesi istenmiş bir örgüt elebaşının elbette bir hukuk devletine yakışan, yapması gereken o ülkeye iade etmesidir. Daha iyi gelişmeler, diyaloglar, konuların müzakere edilmesi anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu konuda artık Türkiye'nin haklı taleplerinin kabul görmesini bekliyoruz” açıklaması yaptı.

ABD’nin kendi yürüttüğü soruşturmalar kapsamında Türkiye’den yeni bilgiler talep ettiğini ve Adalet Bakanlığı olarak bunları ilettiklerini de kaydeden Gül, ABD’nin 15 eyaletinde FETÖ konusunda hem savcılık hem FBI ile soruşturmalarını sürdürdüğünü aktardı.

“Türkiye’nin durduğu yerin doğru yer olduğu gerçekliğini yaşadık”

Bakan Gül, ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla ilgili soru üzerine ise, “Baştan itibaren Cumhurbaşkanımızın bölgemize dair ortaya koyduğu politikanın tutarlılığı hususunda dünyanın esasen başından beri itiraz edenlerin de Türkiye’nin durduğu noktanın en doğru yer olduğunu herkesin gördüğü bir gerçekliği yaşadık. Türkiye kendi sınırlarında bir terör koridoruna izin vermemek, ülkenin, milletinin güvenliğini sağlamak, herhangi bir şekilde tehdit oluşturacak terör unsurlarının barınmaması anlamında Suriye’nin ülke bütünlüğü konusunda başından beri tutarlı bir politika izledi. Umarız bundan sonraki gelişmeler Türkiye’nin bu tezlerini doğrulayacak bir gelişme olacak” ifadelerini kullandı.

Gül, uluslararası medyaya dün akşam yansıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın verdiği bu kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin etkili olduğu yönündeki görüşü de değerlendirdi. Gül, “Cumhurbaşkanımızın dünyadaki tüm gelişmelere yönelik sergilediği politika yapıcılığı, oyun kuruculuğu, liderliği çok önemli. Bu süreçlerde, Suriye politikasında da Irak'ta gelişmelerde bu elbette ortaya çıkacaktır. Gelişme ne olursa olsun, bunu hep beraber göreceğiz. Türkiye, Suriye ve Irak'tan ülkemize yönelik hiçbir terör saldırısına, hiçbir terör oluşumuna asla izin vermeyecektir. Bu konuda kararlığı nettir, duruşu gayet açıktır” diye konuştu.

Kaşıkçı cinayeti uluslararası platforma taşınacak mı?

Adalet Bakanı Gül, ayrıca Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası hukuki yollara başvurulabileceği sinyalini de verdi. Gül, “Biz Türkiye olarak bu konunun üstünün örtülmemesi olayın faillerinin, azmettirenlerin ortaya çıkarılması konusunda elbette bu kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ortada bir can var, cesedinin dahi verilmediği gerçekten vahşi bir katliamla karşı karşıyayız. Savaş hukukunda bile bu yok. Böyle bir olayı, Türkiye sonuna kadar aydınlatmaya devam edecek.Bu konuda hazırlıklarımız ve niyetimiz var. Biz isterdik ki Suud makamlarıyla birlikte çalışalım. Biz bu konuda tüm iyi niyeti gösterdik, ancak bu hususta muhatabımızdan bu desteği göremediğimiz için uluslararası topluma soruşturma konusu edilebilir. Bu konudaki hazırlıklarımız tamam. İhtiyaç görülmesi halinde bu argümanı kullanacağız. Biz isteriz ki, Suud makamları iş birliği yapsınlar ama şu ana kadar olmadı” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG