Erişilebilirlik

Ekvador’da elektrik kesintileri günde 8 saatten 16 saate çıktı


Ekvador ciddi bir enerji krizi yaşıyor.
Ekvador ciddi bir enerji krizi yaşıyor.

Elektrik enerjisinin büyük kısmını hidroelektrik santrallerinden karşılayan Ekvador’da yaşanan kuraklıktan dolayı ülkede elektrik kesintileri günde 16 saate çıktı. Ülkede özel sektör ve kamu kurumları, 31 Ekim’e kadar çalışmayacak.

Son 60 yılın en büyük kuraklıklarından birinin yaşandığı Ekvador’da, artan enerji krizi nedeniyle ülke genelinde uygulanan elektrik kesintileri günlük 16 saate çıkarıldı. Ülkede 31 Ekim’e kadar özel sektörün ve kamu kurumlarının iş başı yapmayacağı duyuruldu.

Yapılan resmi açıklamaya göre, bu süre zarfında sağlık görevlileri, itfaiyeciler ve güvenlik görevlileri gibi temel servisleri sağlayan kurum ve kuruluşlar hizmet vermeye devam edecek.

Enerji ve Maden Bakanı İnes Manzano konuyla ilgili “Dinamik ve eşi benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıyayız. Bu nedenle kesinti planında bir değişiklik yaparak günde 8 saatten 14 saate çıkarma gibi acı ama sorumlu bir karar aldık” açıklaması yaptı.

Ülkede şehirler karanlığa gömülmüş durumda.
Ülkede şehirler karanlığa gömülmüş durumda.

Ülkedeki elektrik sorunu hidroelektrik santrallerindeki su seviyelerinin düşmesiyle daha da kötüleşti. Manzano’ya göre elektrik kesintilerine yol açan ana sorunun, ülkenin en önemli hidroelektrik santralleri olan And Dağları’ndaki Mazar ve Amazonlar’daki Coca Codo Sinclair santrallerindeki su debisinin tarihsel olarak en düşük seviyelerine düşmüş olması.

Son bir ayda, günde 10 saatten 8 saate düşürülen elektrik kesintilerinin önümüzdeki Pazartesi’nden itibaren 6 saate, Kasım ayının ilk haftasında ise 4 saate düşürülmesi planlanıyordu.

Elektrik enerjisinin yüzde 70’ini hidroelektrik santrallerinden karşılayan Güney Amerika ülkesinde bir süredir elektrik servisinde ciddi sorunlar yaşanıyor; kesintiler Nisan ayında 13 saate ulaşmıştı.

“Kesintinin maliyeti saatte 12 milyon dolar”

Ekvador resmi verilere göre yaklaşık 4.600 MW elektrik ihtiyacı olmasına rağmen, günlük üretimin günde 3.000MW civarına düştüğü kaydediliyor.

Gündelik yaşamı adeta felç eden kesintilerin günlük maliyeti 192 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Kesintilerden dolayı çok sayıda işyerinin çalışan sayısını azaltmaya gittiği belirtiliyor.

Ekvador'un 24 eyaletinden 20'si su krizi ve etkileri nedeniyle kırmızı alarmda. Kurak mevsim ayrıca yaklaşık 3.600 orman yangınını, içme suyu tedarikinde aksamayı, tarımsal üretim ve telekomünikasyonda yaşanan sorunları da tetikliyor.

Latin Amerika’da Küba’dan Arjantin’e kadar çok sayıda ülke, küresel ısınmadan dolayı yaşanan enerji krizinin olumsuz etkileriyle karşı karşıya.

Forum

XS
SM
MD
LG