Erişilebilirlik

Adalet Yürüyüşü ABD Basınında


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 gün önce Ankara Güvenpark’ta başlattığı Adalet Yürüyüşü yarın İstanbul Maltepe de yapılacak mitingle sona erecek.

Dünya medyasının yakından izlediği Adalet Yürüyüşü ABD medyasında da geniş yankı uyandırdı.

Yürüyüşün son haftasına girildiğinde yürüyen kişi sayısının katlanarak artması, Amerikan medyasının da yürüyüşe olan ilgisini arttırdı. ABD’nin önde gelen medya kuruluşları muhabirlerini göndererek yürüyüşü yerinden izledi.

New York Times, Washington Post, Bloomberg, TIME gibi ABD’nin önde gelen medya kuruluşları ‘Adalet Yürüyüşüne’ sayfalarında geniş yer verdi.

TIME : ‘Coşkulu kalabalık’

TIME dergisi Adalet Yürüyüşü'ne katılan muhabirinin izlenimlerini yayınladı. Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla yapılan röportajlara yer verdi. Yarın sona erecek yürüyüşün Türk medyasının ötesinde küresel medyanın da dikkatini çektiğini, TIME dergisinin D-100 karayolu boyunca gerektiğinde dik yokuş tırmanan, saldırılara ve tacizlere maruz kalan ancak neşelerini koruyan coşkulu bir kalabalığı tanıklık ettiğini belirtti.

TIME, Erdoğan’ın Nisan ayında sonuçları tartışmalı referandum sonrasında zafer kazandığını ancak muhalifleri susturmak için gazetecileri, eylemcileri ve milletvekillerini tutukladığını son olarak da insan hakları savunucuları için düzenlenen bir eğitim toplantısında 11 kişiyi gözaltına aldığını vurguladı.

Washington Post: ’Hükümetin protestocuları terörist gruplarla ilişkilendirmesi ters tepti’

Washington Post gazetesi Erdoğan karşıtlarının düzenlediği yürüyüşün hükümeti alarma geçirdiğini yazdı. Yürüyüşe katılan milletvekilleri ve katılımcıların görüşlerine yer veren gazete yürüyüşe katılımın ve desteğin şaşırtıcı bir düzeyde arttığını belirtti. Katılımın artmasında son günlerde artan kalabalıkların resimlerinin sosyal medyada dolaşmasının önemli bir etken olduğu vurgulandı. Hükümet yetkililerinin yürüyüşe katılan protestocuları terörist gruplarla ilişkilendirmesinin de karşılık görmeyip ters teptiği belirtildi.

CNN: ’Kılıçdaroğlu’nun bir çift ayakkabı giyip yürümesi imajını değiştirdi’

CNN, yürüyüşle ilgili son haberinde Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a yürüme kararı birçok kişiyi şaşırttığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu’nun sakin davranışı, daha az renkli olan kişiliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a muhaliflerinin için rahatsızlık yaratan bir durum olduğunu ancak bir çift ayakkabı giyip yürüyüşe başladıktan sonra Kılıçdaroğlu ’nun bu imajı yıktığını belirtti.

Bloomberg: ‘Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacak’

Bloomberg Haber Ajansı, Kemal Kılıçdaroğlu ile yürüyüşte yaptığı özel röportajı yayınladı. Kılıçdaroğlu Bloomberg’e, partisinin erken seçime hazır olduğunu, 2019 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a karşı aday olmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, Bloomberg’e verdiği özel demeçte yürüyüşün amacı, kan kaybeden demokrasiyi ve tahrip edilmiş bir adalet duygusunu canlandırmak olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu New York Times’a yazdı

Kemal Kılıçdaroğlu, New York Times gazetesi için kaleme aldığı ‘Türkiye’de adalet için uzun yürüyüş’ başlıklı yazısında da, demokrasi, adalet, otoriter yönetime karşı, Ankara’dan İstanbul’a 280 mil yürüdüklerini vurguladı.

‘Bardağı taşıran son damla’

Kılıçdaroğlu’nun, New York Times için kaleme aldığı yazısında bazı satırbaşları şöyle:

“ On binlerce Türk vatandaşı bize katıldı. Siyasi partimizin işaretlerini taşımadık. Okunması için sıradan bir ‘Adalet’ afişi yaptık o kadar.Yürüyüşe başlamamdan bir gün önce, daha önce en büyük Türk gazetesi olan Hürriyet'i yöneten milletvekilimiz Enis Berberoğlu tutuklandı. Suriye'deki isyancılara silah temin eden Türk istihbaratıyla ilgili bir videoyu bir muhalefet gazetesine sızdırdığını iddia edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin on binlerce Türk vatandaşını, gazetecileri, akademisyenleri, aktivistleri hedef alan bir dizi anti-demokratik harekette bulundu. Berberoğlu'nun tutuklanması, bizim için bardağı taşıran son damla oldu.”

‘Yürüyüş zorunluluk oldu’

Bize, ‘Yollarda adalet aranır mı ?’ diye soruyorlar. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü askıya alınırsa, insanlar görüşlerini özgürce ifade etmekten kaçınmak durumunda bırakılırsa, yasa koyucular parlamentoda olmak yerine cezaevinde konuyorsa, mahkemeler adalete hizmet edemiyorsa bizde ayağa kalkıp bedenlerimizle yollarda adalet çağrısında bulunuruz. 15 Temmuz 2016'da, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eski müttefiki Fethullah Gülen'e bağlı Türk subayları, Türk hükümetine karşı başarısız fakat kanlı bir darbe girişiminde bulundu. Darbeciler 249 Türk vatandaşını öldürdü, binlercesini de yaradı. TBMM'yi bombaladı. Partim ve diğer muhalefet partileri Sayın Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi ile bir araya gelip, Türk halkını parlamenter demokrasiyi savunma çağrısında bulundu. Halkımız sokaklara çıktı ve darbecilere karşı savaşıp darbe girişimini önledi.”

‘Tüm yurttaşlarımız için yürüyoruz’

“ Darbeden dokuz ay sonra 16 Nisan'da Sayın Erdoğan bir dizi anayasa değişikliği için referandum yaptı ve AKP'nin başına geri döndü. Erdoğan parlamentoyu ortadan kaldırdı. Bu yüzden biz barış içinde, uyum içinde yaşamak isteyen tüm yurttaşlarımızı için yürüyoruz. İnançlı olanlar veya olmayanlar için yürüyoruz. Türkler ve Kürtler için. Aleviler ve Sünniler için yürüyoruz. İnançların, etnik kökenin yaşam tarzlarının ayrımcılık ile cezalandırmadığı bir Türkiye için yürüyoruz. Başlarımızın dik fikirlerin korkusuzca ifade edilebildiği bir Türkiye için yürüyoruz.”

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG