Erişilebilirlik

Türkiye’den New York’ta rüşvet iddialarına ilk yanıt: “Herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız sözkonusu olamaz”


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki davada Türkevi'yle ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki davada Türkevi'yle ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki davada, Türkiye'nin New York Konsolosluğu'nun da bulunduğu Türkevi'yle ilgili iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin başka bir ülkenin içişlerine karışamayacağını kaydeden Keçeli, “Yurtdışındaki temsilciliklerimiz görevlerini Viyana Sözleşmelerine ve uluslararası diplomatik teamüllere uygun olarak ifa etmektedirler. Herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız sözkonusu olamaz” dedi.

“New York’ta devam eden hukuki süreci yakından takip ediyoruz” diyen Keçeli, “Tabiatıyla, Viyana Sözleşmelerinden kaynaklanan haklarımızı saklı tutuyoruz” ifadesini kullandı.

Rüşvet almak ve yolsuzluk yapmakla suçlanan ve Cuma sabahı hakim karşısında suçsuz olduğu beyanında bulunan New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan iddianamede Adams'ın üst düzey Türk diplomatları ve Türk iş adamlarıyla girdiği karşılıklı çıkar ilişkileri hakkında ayrıntılar yer alıyor.

İddianamede Türk diplomat ve iş adamlarının Adams'a lüks otellerde odalar, pahalı restoranlarda yemekler ve lüks seyahatler gibi olanaklar sağladığı kaydediliyor. Savcılara göre bunun karşılığında Adams, 2021 yılında içinde Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu 36 katlı Türkevi'nin yangın güvenliği standartlarına uygun olmamasına rağmen açılmasına izin verilmesi için şehir yetkililerine baskı yaptı.

Viyana Sözleşmesi nedir?

1961 yılında Viyana'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar konferansında imzalanan ve 1964 yılında yürürlüğe giren Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, egemen ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin kurallarını belirliyor.

53 maddede diplomatların görevli oldukları ülkelerde sahip oldukları dokunulmazlık ve ayrıcalıkları belirleyen Viyana Sözleşmesi, uluslararası ilişkilerin ve uluslararası hukukun temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Diplomatik misyonların, diplomatların evsahibi ülkenin baskı ya da tacizine uğrama korkusu olmaksızın işlevlerini yerine getirebilmesi için sağlanan dokunulmazlık gibi ayrıcalıkları içeren sözleşme, diplomatik misyon binalarının, arşivlerinin ve belgelerinin dokunulmaz olduğu, evsahibi ülkenin diplomatik misyonlara izinsiz giremeyeceği gibi temel ilkeleri kapsıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG