Erişilebilirlik

Adaylar TBMM Başkanlığı İçin Dilekçelerini Verdi


TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu

Türkiye’de Corona virüsü salgınından etkilenenlerdeki artışa ve tatile gidilmesi yönündeki beklentilere karşın iktidar partisi AKP, kamuoyu gündemindeki tartışmalı yasal düzenlemeleri hayata geçirmek için TBMM’yi açık tutmayı planlıyor. MHP’yle birlikte parlamentoda çoğunluğa sahip AKP, Mustafa Şentop’un yeniden TBMM Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan 7 Temmuz’daki oylama sonrasında TBMM'nin çalışmalara devam etamesini öngörüyor.

TBMM Başkanlığı seçimi için dün aday başvuruları süreci başladı. Başvuru süresi beş gün içinde son erecek. Muhalefet partileri, MHP’nin “Cumhur İttifakı” içinde yer alması sebebiyle aday çıkarmadığı ve iktidar partisi AKP’nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’a destek açıklaması yaptığı süreçte adaylarını açıklıyor.

AKP’nin çoğunluğuna dayalı karar mekanizmasıyla belirlenmekte olan Meclis çalışma takvimi uyarınca 7 Temmuz’da gerçekleşecek TBMM Başkanlığı seçiminin ardından yasama faaliyetleri devam edecek. TBMM’nin geçtiğimiz hafta HDP’li üç milletvekilinin yanı sıra pek çok farklı birimindeki personeline Corona virüsü teşhisi konulmasıyla birlikte komisyon çalışmalarına kısmen ara vermesi bekleniyordu. Ancak TBMM’de Corona salgınıyla mücadele kapsamında Mart ayından bugüne devam etmekte olan ziyaretçi yasağının 31 Temmuz’a kadar uzatılmasıyla yetinildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Haziran’daki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada hemen gündeme alınmasını ve yasalaştırılmasını istediği barolarla ilgili kanun teklifinin ise TBMM Başkanlığı seçimi sonrasında TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi bekleniyor. Bu aşamada TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeler yapılıyor.

TBMM’de Corona virüsü salgınına rağmen personel kadrosuyla birlikte Meclis’i takip etmekte olan basın mensupları dışında yaklaşık 7 bin kişi, çalışma temposunu sürdürüyor.

Şentop’un üçüncü turda seçilmesi bekleniyor

TBMM Başkanlığı seçimi, TBMM İç Tüzüğü uyarınca gizli oylama şeklinde dört tur olarak öngörülüyor.

Birinci ve ikinci turlarda, üye tam sayısı yani 600 milletvekili bakımından üçte iki çoğunluk şartı, yani 400 oy aranıyor.

Üçüncü tur oylamada ise salt çoğunluk olan 301 oy şartı yeterli kabul ediliyor. Bu bakımdan TBMM’de AKP’nin 291 ve MHP’nin 49 sandalye ile “Cumhur İttifakı” olarak 340 sandalye çoğunluğuna sahip olmaları bakımından üçüncü turda seçim sonuçlanacak görünüyor. İktidar cephesinin 301’in üzerindeki bu çoğunluğunda fire vermemesi durumunda MHP’nin de destek verdiği Şentop’un üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

Üçüncü turda eğer adaylardan herhangi birisi için salt çoğunluk olan 301 oy şartı sağlayamazsa dördüncü ve son tur oylamaya geçiliyor. Üçüncü turda en çok oyu almış iki aday arasında oylama yapılıyor ve en fazla oy alan aday, TBMM Başkanı seçiliyor.

Şentop’un ikinci kez adaylık başvurusu yapıldı

Şimdiki TBMM Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, selefi ve Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın aday olmayacağını açıklamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla AKP’nin adayı olarak belirlendi.

AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin ve Cahit Özkan
AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin ve Cahit Özkan

Şentop’un adaylık başvurusunu ise AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin ve Cahit Özkan gerçekleştirdi. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı’nın da imza attığı başvuruyla Şentop, AKP’nin TBMM 27. Dönemi’nde ikinci kez başkanlığa aday gösterdiği isim oldu.

24 Haziran 2018 Genel Seçimleri sonrasında cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapılmasıyla birlikte TBMM 27. Dönemi’nde AKP-MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na en son Başbakanlık görevini yürüten Binali Yıldırım seçilmişti. Yıldırım, 31 Mart 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesi üzerine 19 Şubat 2019’da TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmişti. TBMM’de iki yıl süreyle başkan seçimi yapıldığı için Yıldırım’ın istifasının ardından sadece geriye kalan süre için seçim yapılmıştı. TBMM’de 24 Şubat 2019’da 542 milletvekilinin katılımıyla yapılan üçüncü tur oylamada, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 336 oyla TBMM Başkanı seçilmişti.

Şentop TBMM’de Corona önlemlerini savundu

TBMM Başkanı Şentop ise bugünkü basın açıklamasında, adaylığına bütün milletvekillerinden destek beklediğini kaydederek, Meclis'teki Corona virüsü önlemlerine özen gösterdiklerini savundu. Şentop, “Biz, bütün imkanları milletvekili arkadaşlarımız başta olmak üzere idari personelimize sunuyoruz. Dezenfekte işlemlerini Genel Kurul, komisyonlar, milletvekillerinin kullandığı mekanlar dahil olmak üzere yapıyoruz. Mesafe konusu da kendilerine kalmış. Bu konuda gerekli ikazları yapıyoruz. Meclis'te 200 ile 600 arasında günlük test yapıyoruz. Türkiye'de yapılan günlük test sayısının aşağı yukarı yüzde 1'i TBMM'de yapılmış oluyor. Test sayısının oransal olarak yüksek olduğunu ifade etmek isterim. Maksadımız mümkün olduğu kadar eğer bir vaka varsa erken bir şekilde tespit edip gerekli izolasyonu sağlamaktır” diye konuştu.

TBMM’de ilk başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana başkanlık koltuğuna 29 milletvekili oturdu. Şentop, 29’ncu TBMM Başkanı konumunda. Bu başkanlar arasında en uzun süre Mustafa Abdülhalik Renda görevde kaldı. Renda, ilk kez 1935'te başkan seçildi ve 1946’ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık göreviyle İsmet Sezgin olarak kayda geçti.

CHP’nin adayı Haluk Koç oldu, TİP süreci eleştirdi

Ana muhalefet partisi CHP ise Ankara Milletvekili Haluk Koç’u TBMM Başkanlığı’na aday gösterdi. CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, Koç’un TBMM Başkanlığı adaylık başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreterliği’ne teslim etti.

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, Ankara Milletvekili Haluk Koç’un TBMM Başkanlığı adaylık başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreterliği’ne teslim etti.
CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, Ankara Milletvekili Haluk Koç’un TBMM Başkanlığı adaylık başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreterliği’ne teslim etti.

HDP ise dün İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun TBMM Başkanlığı’na adaylık başvurusunu gerçekleştirdi. HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Katırcıoğlu'nun başvuru dilekçesini sunmuştu.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun başvuru dilekçesini sundu.
HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun başvuru dilekçesini sundu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise TBMM Başkanlığı’na aday oldu. Baş, Anayasa uyarınca TBMM Başkanlığı için milletvekillerince bireysel olarak aday olunması gerekli olmasına rağmen bunun siyasi partilerce yürütülmesine tepki gösterdi. Bunun yanlışlığını göstermek için TBMM Başkanlığı'na aday olduğunu söyleyen Baş, "Başkanlık bir prosedür ve basit bir oyun değildir. Türkiye'deki en apolitik seçim TBMM Başkanlığı seçimidir. Başkan adaylarının kendilerini anlatmalarına, görüşlerini bile paylaşmalarına izin verilmeyen bir seçim süreci söz konusudur. Bu en küçük sivil toplum örgütünde bile karşılaşmayacak bir durumdur. Doğru olan tüm adayların adaylık gerekçelerini, görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaşması ve milletvekillerinin de buna göre oy kullanmalarıdır” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG