Erişilebilirlik

AKP'li vekillerden ABD’ye Eleştiri


AKP Milletvekillerinden ABD’ye Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Amerika’da çeşitli temaslarda bulunan AK Parti milletvekilleri, Washington’un PYD ile kurduğu ilişkiyi eleştirdi, Amerikan yönetiminden PKK saldırılarına karşı daha sert duruş sergilemesi çağrısında bulundu

ABD’de çeşitli temaslarda bulunan AK Parti Siirt milletvekili Yasin Aktay, AK Parti Giresin milletvekili Cemal Öztürk ve AK Parti Mardin milletvekili Orhan Miroğlu, CihannümaUSA adlı kuruluşun davetiyle Washington’da Ulusal Basın Merkezi’nde düzenlenen panelde konuştu.

AK Parti Siirt milletvekili ve aynı zamanda Ankara merkezli Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün onursal başkanı Yasin Aktay, konuşmasında özellikle, AK Parti iktidarı olarak Türkiye’de “darbe geleneğini” yıktıklarından, kalkınma ve demokratikleşme alanlarındaki reformlardan, parti kapatmanın zorlaştırılması gibi attıkları adımlardan bahsetti.

Terörle mücadelenin de kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Aktay, etnik kimlik siyasetine karşı olsalar da bunu yapmak isteyenlerin olabileceğini, ancak şiddete başvurmanın asla kabul edilemeyeceğini belirtti.

Aktay, “Ne yazık ki ölenler gariban Kürt çocukları ama bir elit grup var ki onlar bir örgütle yeni bir millet inşa etmeye çalışıyorlar, inşa ettikleri milletle de toplum üzerinde bir tür egemenlik alanı oluşturmaya çalışıyorlar. Kimse kusura bakmasın Türkiye buna müsaade edecek değildir” diye konuştu.

Suriye’de PYD’nin Kürtleri temsil eden tek grup olmadığını, PYD’ye karşı olmanın Kürtlere karşı olmak anlamına gelmediğini kaydeden Aktay, PYD ile Kürtler arasında benzerlik kurmanın DAEŞ ile Müslümanlar arasında benzerlik kurmak gibi olduğunu söyledi.

Aktay, Türkiye’nin bölgede Suriye’nin iç barışına katkıda bulunan tek ülke olduğunu savunarak, Suriye’nin birliğini istediklerini, bir tarafı diğer tarafa üstün kılma gibi bir gayret içerisinde olmadıklarını vurguladı. Aktay, Türkiye’nin Suriye’de birinci düşmanının IŞİD olduğunu ancak Türkiye’yi sanki IŞİD’in dostu gibi göstermeye yönelik algı operasyonu yürütüldüğünü belirtti.

‘Bölge halkı hendeğe karşı’

AK Parti Mardin milletvekili Orhan Miroğlu da, Batı’nın Türkiye’de olan bitenlere yönelik yanlış bir algı içerisinde olduğu görüşünü dile getirerek, Güneydoğu’da bölge halkının aslında birçok yerde hendek siyasetine aktif biçimde karşı çıktığını dile getirdi.

PKK’nın “Rojava’da güçlü bir sistem kurduk, o halde bu sistemin Türkiye’de Kürtlerin yaşadığı bölgede de kurulması gerekir” gibi bir fikirle hareket ederek Türkiye’de yeni bir çatışma süreci başlattığını belirten Miroğlu, PKK’da bölge halkının bu isyanı destekleyeceği yönündeki beklentisinin ise boşa çıktığını, halkın büyük bölümünün bu stratejiyi benimsemediğini kaydetti.

Miroğlu, terörle mücadelede en büyük silahın demokratik hak ve özgürlüklerin korunduğu zemini korumaya devam etmek olduğunu vurgularken, 1990’lı yıllara geri dönüldüğü şeklindeki değerlendirmelere fazla itibar edilmemesi gerektiğini, öyle bir şey söz konusu olmadığını da belirtti.

‘PYD, Esat’la işbirliği içinde’

Miroğlu, PYD’nin Rojava bölgesinde bir egemenlik sistemi kurarken büyük oranda Esat rejiminin imkanlarından faydalandığını ve rejimle işbirliği yaptığını ifade ederken, PYD’nin Cenevre’deki görüşmelere davet edilip edilmemesi tartışmalarına ilişkin, “Burada temel soru masada PYD’nin yer alıp almamasından ziyade, masada PYD’nin yerinin nerede olacağıyla ilgili” dedi.

“PYD’nin Esat’la yaptığı anlaşmanın önemli bir maddesinin PKK’nın Türkiye’ye karşı savaşı yeniden başlatma maddesi olduğunu” da söyleyen Miroğlu, “Şu an problem PYD ve PKK’nın aynı merkezden yönetiliyor olması değildir, PYD ve PKK’nin aynı siyasi programı bir yanda Suriye’de bir yandan da Türkiye’de yürütüyor olması: Rojava’da ne varsa Türkiye’de de onun olmasını isteyen bir PKK, bu bakımdan da uluslararası tolerans gören bir PKK olması” ifadesini kullandı.

‘PYD’nin silahları Cizre’de çıkıyor’

ABD’ye de eleştiriler yönelten Miroğlu, “PYD orada rejime karşı mücadele eden güçlerle savaşırken ve bunu yaparken de Esat rejimiyle işbirliği yaparken, bölgenin demografik yapısını değiştirme yönünde Rusya’nın da desteğini alarak bölgedeki diğer etnisiteleri tasfiye ederken ve bu durum Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına bile yansımışken, ABD’nin PYD ile kurduğu ilişkilerin Türkiye’yi rahatsız etmemesi mümkün değildir” diye konuştu.

“PYD’nin kullandığı silahların neredeyse aynı model silahlar olarak Sur’da, Cizre’de karşımıza çıkması elbette tesadüf değildir ve bu kabul edilebilir birşey değildir” diyen Miroğlu, Amerikalı yetkililere, “PKK’nin Türkiye’ye karşı yürüttüğü silahlı mücadelenin Türk-Amerikan çıkarlarına verebileceği zararları hiç düşündünüz mü?” sorusunu sormak istediğini, ABD’nin PKK’nin Türkiye’ye yönelik terör saldırılarına karşı çok sert bir tavır ve karşı duruş koyması gerektiğini belirtti.

Panelde gerilimli anlar

Miroğlu, bir katılımcının, “Siz Türkiye parlamentosundan mı yoksa İsviçre parlamentosundan mı geldiniz? Şu anda Sur’da Cizre’de Silopi’de 200 bin insan dışarıda yatıyor. Kürtler kendi ölülerini gömemiyor” şeklindeki ifadeler içeren sorusu üzerine sinirlenerek, “Ben İsviçre’den falan gelmedim, ben Diyarbakır Cezaevi’nden geldim. Ben Diyarbakır’da Cumhuriyet Mahallesi’nde vurulan Musa Anter’in yanından geldim. Sözlerinize lütfen dikkat edelim. Kalkıp bana Kürt meselesi üzerindeki trajedileri anlatmaya sizin yaşınız yetmez” sözleriyle tepki gösterdi.

“200 bin insan şu an sokaklarda falan yatmıyor. Şu an sokakta yaşayan bir tek insan yok” diyen Miroğlu, “İnsanlar göç etti oralardan doğrudur ama neden Kızıltepe’den göç etmedi? Neden Kızıltepe’de devletin tankı topu yok, neden Varto’da, Muş’ta, Diyarbakır’ın diğer mahallelerinde yok, neden sadece Sur’da var? Devlet durup dururken mi girdi Sur’a, Cizre’ye?” diye konuştu.

AK Parti Giresun milletvekili Cemal Öztürk de, konuşmasında AK Parti iktidarında atılan adımlardan ve Türkiye’de sık tartışılan başkanlık sisteminin özelliklerinden bahsetti.

XS
SM
MD
LG