Amerika Adalet Bakanlığı, 2008 mali krizine yolaçan konut kredilerindeki usulsüzlüklerle ilgili olarak Deutsche Bank’a suçlamalar yöneltmişti. Bakanlık, Alman bankasına 14 milyar dolar ceza kesmek istiyor. Deutsche Bank ise bakanlıkla cezanın düşürülmesi için pazarlık sürecinde olduğunu açıkladı. Uzmanlar da aynı görüşte.
“Bence ceza tutarının görüşmelerle düşürülmesi yüksek bir olasılık. Esas soru ise ne kadar ne düşeceği. Deutsche Bank bu cezanın 3 ila 5 milyar dolar olacağını tahmin ediyor --ki banka bu tutarı karşılayabilir. Ama bu tutar daha yüksek olacaktır”
Eğer ödenecek ceza yüksek çıkarsa bankanın sermaye artırımına gitmesi, hissedarlarından para toplaması gerekebilir.
Eğer bu da olmazsa, Avrupa’daki yeni yasalara göre bankanın ortaklarından ve bono sahiplerinden destek alması gerekecek. Son çare ise devletten gelecek bir kurtarma planı.
“Bir devlet yardımı bence mümkün. Alman hükümeti, bankaya mali yardım yapabilecek durumda. Kamuya açık finans kayıtları ortada. Borcu az, zararda değil. Ama siyasi anlamda zorluk çıkabilir zira Almanya İtalya’daki ve Yunanistan’daki benzer devlet yardımlarına karşı çıkmıştı.”
Alman hükümeti de Deutsche Bank da, böyle bir mali yardımın bir seçenek olarak düşünülmediğini söylüyor. Bazı hükümet yetkilileri ise aşırı düşük faiz oranlarıyla bankaya zarar verdiği için Avrupa Merkez Bankası’nı suçluyor.
“Eğer bir banka Euro bölgesi için sistematik bir tehdit oluşturuyorsa, bunun nedeni düşük faiz oranları olamaz. Başka nedenler vardır”
Karda azalma başka bankaları da vurmuş durumda. Alman Commerzbank, çalışanlarının beşte birini işten çıkarttı. Hollanda’nın banka devi ING de binlerce kişiyle yollarını ayırdı.
Bir çok İtalyan bankası da devlet yardımına neredeyse muhtaç.
Peki Avrupa, başka bir bankacılık krizi ile 2008’i yeniden mi yaşayacak? Avusturya Maliye Bakanı’na göre sistem koruma altında
“Mali krizden sonra bankacılık sistemi üzerinde çok durmadık. Ama bir bankacılık krizi yaşamadığımızdan çok eminim. Sadece bankalarda karlılık sorunumuz var”
Son stress testlerine göre Avrupa bankaları ayakta kalmak için yeterince güçlü. Ancak faiz oranlarının kısa süre içinde yükselmesi beklenmiyor. Bankaların da zorluklarını kısa zamanda aşacak gibi görünmüyor.