Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD başkanı seçilen Donald Trump‘ın, Danimarka'nın Grönland'dan 'vazgeçmesi gerektiği' açıklamasına sert tepki gösterdi.
Başbakan Olaf Scholz, uluslararası sınırların dokunulmazlığı olduğunu belirterek, "Sınırlar şiddetle değiştirilemez. Bu ilke ister doğuda ister batıda olsun tüm ülkeler için geçerlidir ve barış düzenimizin temelidir. Her devlet buna uymalıdır" dedi.
Bu ilkenin Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırısıyla bozulduğunu hatırlatan ve Trump’ın açıklamalarıyla Ukrayna savaşı arasında paralellik kuran Scholz, bu konuda Almanya’nın Avrupa'daki partnerleriyle fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. Scholz bu görüşmelerde, ABD'den gelen son açıklamalara karşı bir anlam kargaşasının ortaya çıktığını söyledi. Sınırların dokunulmazlığının, "Batılı değerler denilen şeyin temel unsurlarından biri" olduğunu vurgulayan Scholz, "Buna asla dokunulamaz" dedi.
Trump ne demişti?
Başkan seçilen Donald Trump, 2019 yılının Ağustos ayında Grönland'ı Danimarka'dan satın alma önerisi getirmiş, ancak bu öneri, Danimarka ve Grönland yerel hükümetleri tarafından kısa süre içinde reddedilmişti.
Göreve 20 Ocak'ta başlayacak olan Trump, geçen ay Grönland'ın kontrolünün ABD için “mutlak bir gereklilik” olduğunu söylemişti.
Trump, bu hafta da Truth Social sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda "Grönland’i Yeniden Yüceltelim" demiş, "Grönland harika bir yer ve ülkemizin bir parçası olursa halk bundan müthiş faydalanacak" ifadelerini kullanmıştı.
Donald Trump’ın oğlu Trump Jr., da dün Grönland’ı ziyaret etmiş, havaalanında basın mensuplarının soruları üzerine adaya "turist olarak geldiğini" söylemişti.
Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, coğrafi olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası ve başkenti Nuuk, New York'a Danimarka'nın başkenti Kopenhag'dan daha yakın.
Alman siyasetçiler Trump’ın savunma bütçesi önerisine tepkili
Almanya Başbakanı, Trump'ın NATO ülkelerinin savunma bütçelerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 5'ine çıkarılması talebine de karşı çıktı.
Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Almanya’nın ordusunu güçlendirmek için 100 milyar Euro’luk bir özel fon oluşturduğunu anımsatan Scholz, "Savunma bütçesini yüzde 2’ye çıkardık ve son 7 yılda 2 katından fazla arttırdık. NATO içinde bunun için düzenlenmiş bir prosedür bulunmaktadır. Ayrıntılı bir tehdit analizine dayalı olarak, gerekli askeri yetenekler çok hassas bir şekilde belirlenir ve ardından tüm ittifak ortaklarıyla görüşülür. Önemli olan, bu konuda birarada durmak ve birlikte hareket etmektir" diye konuştu.
Donald Trump’ın önerisine Meclis‘teki partilerin temsilcilerinden de tepki geldi.
Hristiyan Demokrat Parti‘nin (CDU) lideri ve başbakan adayı Friedrich Merz, "Bütçede yüzde 2 hedefine ulaşabilmek için 2027'den itibaren yılda en az 30 milyar Euro daha fazla harcama yapmamız gerekiyor. Yüzde 3, yüzde 5 çok uzak hedefler. Öncelikle birlikte belirlediğimiz hedefi, yani en az yüzde 2'yi başarmayı öneriyorum" dedi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Lars Klingbeil, "Kendi yolumuzu başkalarının dikte etmesine izin vermeyiz, bütçemizi kendimiz belirleyeceğiz" dedi.
Almanya'nın Scholz yönetimi altında, ülke savunması ve ittifak savunmasının yeniden öncelik haline getirildiğini ve güvenlik alanındaki yatırımların büyük ölçüde arttırıldığını söyleyen Klingbeil, "Almanya, Avrupa'da daha fazla sorumluluk üstlenmekte ve liderlik rolünü kabul etmektedir" görüşünü dile getirdi.
Milliyetçi-sol BSW Partisi’nin lideri Sarah Wagenknecht, daha yüksek savunma harcamaları yerine tasarruf çağrısı yaptı.
"Silahlanma harcamalarını arttırma hedefi hastalıklı bir yaklaşım" ifadesini kullanan Wagenknecht, Almanya’nın Ukrayna politikasında yaşanacak dönüşümle milyarlarca Euro tasarruf edebileceğini öne sürdü.
Harris’den Almanya’ya veda ziyareti
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in, görev süresinin son günlerinde, Almanya'nın Eifel bölgesindeki Spangdahlem Hava Üssü'nü ziyaret edeceği açıklandı.
Harris‘in önce Singapur ve Bahreyn'deki ABD askeri üslerini ziyaret edeceği, ardından 17 Ocak'ta planlanan Almanya ziyareti sırasında ABD askerleriyle de görüşeceği Beyaz Saray tarafından doğrulandı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Harris‘in, Almanya ziyaretinde "Biden-Harris hükümetinin son dört yılda elde ettiği başarıları" vurgulayacağı ve "ABD Silahlı Kuvvetleri‘nin bölgesel ve küresel güvenliğe katkılarının" altını çizeceği duyuruldu.
Spangdahlem'de yaklaşık 20 uçaktan oluşan bir F-16 savaş uçağı filosu konuşlanmış durumda. Bu filo, ABD Hava Kuvvetleri ve NATO'nun dünya çapındaki operasyonlarına destek veriyor ve üssün kalbini oluşturuyor; 52. Avcı Filosu'na ait yaklaşık 10 bin Amerikalı, aileleriyle birlikte burada görev yapıyor.
Donald Trump, ABD Başkanı olarak ilk döneminde Almanya'daki Amerikan askerlerinin bir bölümünün geri çekilmesi planlarıyla dikkat çekmişti. Bu bağlamda Spangdahlem’in tümüyle kapatılması, F-16 filosunun İtalya'ya taşınması planları gündeme gelmişti. Joe Biden, başkan olduktan sonra, bu planları askıya aldığını açıklamıştı.
Forum