Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iki günlük çalışma ziyareti için ABD’ye gidiyor. Scholz, yarın Başkan Joe Biden tarafından Beyaz Saray'da ağırlanacak.
Görev süresi içinde üçüncü kez Washington'a gidecek olan Scholz, Başkan Biden ile yapacağı görüşmelerin yanısıra üst düzey Kongre temsilcileri ve iş dünyası liderleriyle de biraraya gelecek.
Berlin’deki diplomatik kaynaklar, görüşme talebinin Ocak ayında Joe Biden’dan geldiğini ve Berlin’e “Bazı konuları doğrudan diyalog yoluyla açıklığa daha iyi kavuşturulabiliriz” mesajı verildiğini bildirdi.
İkilinin muhtemelen 1,5 saat görüşecekleri, çalışma ziyareti olduğu için Scholz’un resmi bir törenle karşılanmayacağı ve buluşma sonrasında ortak bir basın toplantısı olmayacağı öğrenildi.
Almanya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, iki liderin ABD ile Almanya arasındaki güçlü ilişkileri teyit etmek için biraraya geleceği, başta Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’daki gelişmeler olmak üzere uluslararası konuların ele alınacağı belirtildi.
Berlin, Ukrayna’ya yardım konusunda yalnız kalmak istemiyor
Olaf Scholz, Washington ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna ve İsrail'e 110 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağlayacak acil yardım tasarısının ABD Senatosu'nun Cumhuriyetçi üyelerince bloke edilmesine atıfta bulunarak, ülkesinin Ukrayna'nın kendini savunabilmesi için gerekli olduğu sürece ve ölçüde yardıma hazır olduğunu, ancak Kiev'e “tek başına askeri yardım sağlayacak kadar büyük" olmadığını ve oluşan boşluğu telafi edemeyeceğini söyledi.
Scholz, Avrupa Birliği’nin gelecek dört yılda Ukrayna'ya kesintisiz destek sağlayabilmesi için, 2024-27 bütçesine 50 milyar Euro’luk ek fon dahil edilmesi kararında etkili olmuş ve bunun ABD Kongresi’ndeki oylamaya olumlu yansıyacağını umduğunu belirtmişti.
Scholz’e yakın kaynaklar, Kongre'deki oylamanın sonucunun Alman başbakanlığında "worst case" (en kötü ihtimal) yorumuna yol açtığını aktardı.
Almanya'nın bu yıl Ukrayna'ya yapacağı silah yardımı için federal bütçede 7 milyar Euro'dan fazla ödenek ayırdığı, ABD'nin yardımının kesilmesi halinde, Almanya'nın ABD'nin yerine devreye girmek zorunda kalabileceği, sonuçta zaten zor durumda olan Alman bütçesinin daha fazla yük altına gireceği yorumu yapılıyor.
Analistler, eyalet seçimlerinin yaklaştığı Almanya’da bu gelişmenin Scholz açısından endişe verici olduğunu belirtiliyor. Önümüzdeki Haziran ayında Almanya’da Avrupa Parlamentosu seçimleri ve ardından birçok eyalette seçimler yapılacak. Aşırı sağcı AfD ve yeni kurulan "Sahra Wagenknecht İttifakı", Ukrayna'ya yapılan yardımı sert şekilde eleştiriyor ve Rusya'ya taviz verilmesini talep ediyor.
Her iki partinin toplam oy oranı yüzde 30’lara yaklaşmış durumda.
Scholz’dan Biden’a destek mesajı
Olaf Scholz, ABD ziyareti öncesinde Donald Trump'ın yeniden seçilmesi ihtimali konusunda da açıklama yaptı.
“Trump’ın seçimi kesinlikle kazanacağı varsayımına karşıyım” diyen Scholz, “ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan toplumunun uyumu için çok başarılı çalışmalar yapmış biri. Bu yüzden şansı olduğuna inanıyorum” diye ekledi.
Katıldığı bir toplantıda, Donald Trump’ın olası zaferine Berlin’in nasıl hazırlandığı sorusuna ise Scholz, "NATO ve AB içinde yakın işbirliği her durumda sürecek. Güçlü bir Avrupa, Almanlar’ın dünyada sahip olduğu en önemli ulusal çıkardır. Avrupa'nın yanı sıra Güney Kore, Japonya, Kanada ve Avustralya gibi devletler de demokrasiler olarak ortak değerlere sahip olduklarını unutmamalıdır" yanıtını verdi.
Almanya ve ABD arasındaki ilişkiler, Başkan Trump döneminde sorunluydu. Almanya’nın ABD’deki ihracat fazlalığı, NATO üyesi ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları bütçenin arttırılması, Rusya ile ilişkiler iki ülke arasında gerilime yol açmıştı.
Trump, savunma harcamasını bütçesinin yüzde 2’si oranına yükseltmeyen Almanya’yı sert bir şekilde eleştirmiş ve "müttefiklerin güvenliği için ABD'nin para harcamayacağı" tehdidinde bulunmuş, ABD'nin Almanya'daki asker sayısını 25 bine düşüreceğini açıklamıştı.
Dönemin başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere Alman siyasetçiler hemen her fırsatta Trump’la cepheleşmeyi tercih etti.
Forum