Erişilebilirlik

Almanya’da erken seçim tarihi belli oldu: 23 Şubat


Almanya'da erken seçime gidilmesi için Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Başbakan Scholz'un önerisiyle meclisi en geç 21 gün içinde feshetmesi ve seçim tarihini duyurması gerekiyor.
Almanya'da erken seçime gidilmesi için Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Başbakan Scholz'un önerisiyle meclisi en geç 21 gün içinde feshetmesi ve seçim tarihini duyurması gerekiyor.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefetteki birlik partilerinin (CDU/CSU) iki gündür süren görüşmeler sonrasında mutabakata vardığı erken seçim tarihi, meclisteki FDP ve Yeşiller partileri tarafından da destek buldu.

Yeni seçimlerin yolunun açılması için Başbakan Olaf Scholz’un güvenoyu oylamasına gitmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili haberlere göre Scholz, 16 Aralık’ta meclisten güvenoyu isteyecek.

Almanya’da başbakanın mecliste güvenoyu istemesi ve Federal Meclis’i feshetme konusu Anayasa'nın 68. maddesinde düzenleniyor. Buna göre başbakan güvenoyu isteme kararı aldıktan 48 saat içinde oylama yapılması şart. Bu durumda Federal Meclis’te oylama 18 Aralık’ta yapılacak.

Scholz, üçlü koalisyon hükümetindeki liberal FDP’li bakanlarla yolunu ayırmasından sonra, şu anda azınlık hükümeti olarak görev başına bulunuyor.

Meclisteki aritmetiğe göre, Scholz’un güven oylamasında onay alması imkansız görünüyor. Bu oylama sonrasında, Anayasa'nın 39. maddesi devreye girecek. Bu maddede "Federal Meclis'in feshedilmesi halinde 60 gün içinde yeni bir seçim yapılır" deniliyor.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in başbakanın önerisiyle meclisi en geç 21 gün içinde feshetmesi ve seçim tarihini duyurması gerekiyor.

Taraflar anlaştığı için Steinmeier’in 23 Şubat tarihini onaylayarak, seçim günü olarak duyurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya'da normal şartlar altında seçim 28 Eylül 2025'te yapılacaktı.

Koalisyonun sonu, erken seçime neden oldu

Olaf Scholz’un başbakanlığındaki hükümet, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner’in görevden alınmasıyla büyük bir krize girdi.

FDP’nin diğer bakanlarının hükümetten çekilmesi, koalisyonun çoğunluğunu kaybetmesine neden oldu ve erken seçim taleplerini gündeme getirdi. Scholz önce erken seçimlerin Mart ayında yapılmasını önerdi.

Ancak muhalefet partileri, özellikle Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), erken seçimlerin bir an önce yapılmasını talep etti. CDU lideri Friedrich Merz, seçimlerin Ocak ayında yapılabileceğini savunarak sürecin hızlandırılmasını istedi.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) lideri Alice Weidel de "ülke için gereken yeni başlangıcın mümkün kılınması için" Scholz'dan derhal güven oylamasına gitmesini talep etti.

Anketlerde yükselen parti: AfD

Bu arada Berlin’de yaşanan siyasi krizle ilgili yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, gelişmelerden en karlı çıkan taraf ırkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu.

Ülkenin en çok satan gazetesi Bild tarafından yaptırılan ankete göre, Scholz’un partisi Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 15,5’lik oy oranı ile geçen haftaya göre değişiklik göstermedi.

Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,5 ile yüzde 0,5’lik puan artışı kaydetti. Yeşiller 1 puan kazanarak yüzde 11,5’e ulaştı. En büyük ilerleme yaşayan ise AfD oldu.

AfD, Ekim ayında yapılan anketlere kıyasla 1,5 puan artışla yüzde 19,5 seviyesine yükseldi. Bu, partinin son dönemdeki en yüksek oy oranlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Koalisyonunun sona ermesinden sonra FDP’nin oy oranı yükseliş trendine girdi. Bu, liberallerin kıl payı da olsa yüzde 5’le yeniden Federal Meclis’e girme şansına sahip olabileceği anlamına geliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG