Almanya, Irak Şam İslam Devleti IŞİD adlı terör grubuna katılmayı planlayanlara karşı caydırıcı önlemler almayı sürdüyor.
Son olarak Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, IŞİD ve benzeri örgütlere Almanya’dan katılımların önüne geçmek için pasaport ve kimliklere el konması ya da bunların işaretlenmesini gündeme getirdi.
Radikal gruplarla bağlantısı olanların pasaport ve kimliklerine el konulabileceğini açıklayan de Maizere, Suriye ve Irak gibi ülkelerde terör örgütlerine katılanların Almanya’ya geri dönmesinin engellenmesi için de adımlar atılacağını belirtti. Almanya’dan ‘savaşçı ithalatını’ durdurmaya kararlı olduklarını söyleyen Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’lu bakan, ‘Biz Almanyalı, Avrupalı insanların IŞİD’e katılarak Kürtlere, Yezidilere karşı savaşmalarını istemiyoruz’ şeklinde konuştu.
Gerçi bazı hukuk uzmanları Alman pasaportu olan kişilerin İçişleri Bakanı’nın planladığı gibi seyahat özgürlükleri ve vatandaşlık haklarına ilişkin adım atılabilmesinin ancak anayasal değişikliklerle mümkün olabileceğini belirtiyor.
Ancak Alman yetkililer Birleşmiş Milletler’in ‘yabancı savaşçı’ kararının, radikal İslami örgütlere Almanya'dan giderek katılmayı planlayan Alman vatandaşları hakkında hukuki işlemlerin yapılabilmesinin önündeki engelleri kaldırdığı görüşünde.
25 Eylül’de alınan ve tüm üye ülkeler için bağlayıcılığı bulunan karara göre, ülkeler vatandaşlarının Cihat adına savaşmak için başka ülkelere gitmesini engellemek zorunda. BM'nin, bu kararı uygulamayan üye ülkelere yaptırım uygulama hakkı bulunuyor.
IŞİD terör örgütüne katılanlara yönelik önlemler kapsamında bu hafta sonunda gündeme gelen bir diğer gelişme ise IŞİD'i savunan ve internet ortamında radikal gruplarla bağlantısı bulunan 22 yaşındaki Erhan A. adlı Türk vatandaşının sınır dışı edilmesi kararı.
Bavyera eyaletinde IŞİD propagandası yapan Erhan A.‘nın önce Türk pasaportuna el konuldu ve Almanya dışına çıkması yasaklandı, şimdi ise sınırdışı edilmesi için tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bir yaşından beri Almanya'da yaşayan ve ekonomi ve bilgisayar bilimleri eğitimi gören Erhan A.'yı Almanya'nın güvenliği için büyük bir tehlike olarak nitelendiren Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, ‘IŞİD'in mezalimlerini onaylayan, gazetecilerin kafasının kesilmesini haklı bulan biri, bizimle burada yaşayamaz’ şeklinde açıklama yaptı.
Almanya'da bir süre önce faaliyetleri yasaklanan IŞİD terör örgütü cephesinde savaşmaya gidenlerin sayısı en az 450 olarak tahmin ediliyor. Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın bilgilerine göre, IŞİD'e Almanya'dan şimdiye kadar dördü kız olmak üzere çocuk yaşta 24 kişi de katıldı.