Erişilebilirlik

Almanya bıçaklı saldırının ardından sığınmacı politikasını sertleştiriyor


Yeni kararlara göre koruma hakkı tanınan tüm kişiler, ailevi bir neden olmaksızın (örneğin akrabalarının cenazesi) kendi ülkelerine seyahat ederlerse iltica statülerini kaybedecekler.
Yeni kararlara göre koruma hakkı tanınan tüm kişiler, ailevi bir neden olmaksızın (örneğin akrabalarının cenazesi) kendi ülkelerine seyahat ederlerse iltica statülerini kaybedecekler.

23 Ağustos’ta Solingen’de düzenlenen ve üç kişinin ölümüne, 8 kişinin yaralanmasına yol açan terör saldırısından sonra Alman hükümeti, mülteci politikasının sertleştirilmesini kararlaştırdı.

Bıçaklı terör saldırısından sonra tartışılan önemli konuların başında gelen bıçak taşımaya sınırlama getirilmesi, önlem paketinde yer aldı. Silah mevzuatı alanında yapılması planlanan değişiklikle, kamusal alanda bıçak yasağı genişletilecek. Bu kapsamda, halka açık etkinliklerde, spor müsabakalarında bıçakların tamamen yasaklanmasına karar verildi. Aynı durum otobüsler ve trenler için de geçerli.

Mayıs ayında Mannheim’da, ardından Solingen’de gerçekleşen terör olaylarında zanlıların bıçak kullanması, ayrıca bıçaklı saldırı vakalarında yabancı kökenli zanlıların oranının çok yüksek olması bu konudaki tartışmaları alevlendirmişti. Federal Kriminal Dairesi'nin (BKA) verilerine göre, Almanya genelinde 2022’de 8 bin 160, 2023'te de 8 bin 951 bıçakla yaralama vakası kaydedildi.

Dublin II sığınmacılarına mali yardım kesiliyor

Solingen saldırganı Isa el Hassan’ın bir AB ülkesi olan Bulgaristan üzerinden Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulunduğunun, ardından Bulgaristan’a iade edilme süreci uzadığı için insani nedenlerle geçici oturum izni verildiğinin ortaya çıkması, Dublin II Anlaşması’nı da bir kez daha gündeme getirmişti.

Federal Hükümet, yeni önlemler paketinde, sözkonusu anlaşmanın da öngördüğü gibi sığınma başvurusunda bulunanların ilk ayak bastıkları AB ülkesine geri gönderilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu kişilere Almanya’da bulundukları süre içinde mali yardım verilmeyeceğini duyurdu.

Ülkeye başka bir AB ülkesi üzerinden giriş yapan ve orada kayıtlı olan mültecilerin yardımları büyük ölçüde azaltılacak. Nakit mali yardım ve ödeme kartı verilmeyecek; sadece asgari düzeyde yatak-ekmek-sabun, yani yiyecek, yatacak yer, ecza malzemeleri gibi temel harcamaları karşılanacak.

Ülkelerine tatile giden mülteciler, statülerini kaybedecek

Hükümet ayrıca kendi ülkelerinde tatile giden mültecilere karşı da harekete geçiyor. Buna göre, koruma hakkı tanınan tüm kişiler, ailevi bir neden olmaksızın (örneğin akrabalarının cenazesi) kendi ülkelerine seyahat ederlerse iltica statülerini kaybedecekler. Son zamanlarda çok sayıda Suriyeli ve Afgan mültecinin bayramlarda ülkelerine uçtukları yönünde çıkan haberler, Alman kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Kararlaştırılan önlemler arasında, polise verilen yetkilerin arttırılması da geliyor. Polis, bu kapsamda, neden göstermeden kuşku uyandıran kişileri rastgele kontrol edebilecek.

Radikal İslamcı kişi ve oluşumlara karşı mücadelede de güvenlik makamlarına daha fazla yetki verilmesi hedefleniyor. Bu önlemler çerçevesinde, yüz tanıma için internet verilerinin biyometrik karşılaştırması ve yapay zeka kullanımının yoğunlaştırılması amaçlanıyor. Ayrıca radikal İslamcı örgütlerden ayrılmak isteyenlere özel olanaklar sunulması hedefleniyor.

Sözkonusu önlemler paketi, Başbakan Olaf Scholz, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ve Adalet Bakanı Marco Buschmann arasındaki görüşmelerin sonucunda kararlaştırıldı. Paket, önümüzdeki hafta başında muhalefetteki Hristiyan Demokrat CDU ve federal eyaletlerin temsilcilerinin de katılacağı bir zirvede tartışıldıktan sonra yürürlüğe girecek.

Forum

XS
SM
MD
LG