Erişilebilirlik

Almanya’da “Fırsat Kartı” dönemi


Alman hükümeti tarafından geçen yıl kabul edilen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası kademeli olarak uygulamaya alınıyor.
Alman hükümeti tarafından geçen yıl kabul edilen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası kademeli olarak uygulamaya alınıyor.

Almanya’da birçok sektörde büyük sorun haline dönüşen kalifiye eleman açığına çare amacıyla hazırlanan yeni Göçmenlik Yasası’nın en önemli ayaklarından sayılan "Fırsat Kartı" (Almanca Chancenkarte) yürürlüğe girdi.

Alman hükümeti tarafından geçen yıl kabul edilen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası kademeli olarak uygulamaya alınıyor.

Almanya’da “Fırsat Kartı” dönemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Almanya’daki kalifiye iş gücü açığıyla mücadele etmeyi ve nitelikli yabancı elemanı ülkeye çekmeyi amaçlayan yasanın ilk ayağında, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin daha kolay tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, üniversite diploması yerine mesleki deneyime sahip kişilerin Almanya'ya gelip çalışması kolaylaştırılmıştı.

Bu uygulamayla, çalışabilme koşullarını yerine getirenlerin Almanya ya da başka bir AB üyesi ülkenin vatandaşı olup olmadığına da artık bakılmıyor. 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren ise, yasanın en önemli adımlarından biri olan "fırsat kartı" uygulamasına geçildi.

Kanada modeli Almanya’da da uygulanacak

"Fırsat Kartı" sayesinde Almanya, yılda400 bin civarında yabancı kalifiye elemanın ülkeye gelebileceğinden yola çıkıyor. Kart, Avrupa Birliği üyesi olmayan, örneğin Türkiye gibi ülkelerden, belli kriterleri sağlayan kişilerin Almanya’da çalışma şansı elde etmesine olanak sağlıyor.

Almancası "Chancenkarte" olan "Fırsat Kartı" ile gerekli becerilere sahip olanlara Almanya'ya daha kolay gelmelerini sağlamak için, Kanada’da yıllardır başarı ile uygulanan puan tabanlı bir sistem de kullanılacak.

Fırsat kartı için temel olarak dil becerisi, mesleki deneyim, yaş sınırı ve Almanya ile bağlantısı olma kriterleri aranıyor. Ancak bu kriterlerin hepsini sağlayamayanlar bile, söz konusu puanlama sisteminde öngörülen sınırı geçmeleri durumunda kart için başvuru yapabilecekler.

"Fırsat Kartı" için puan nasıl hesaplanıyor?

"Fırsat Kartı" için puanlama sistemi üzerinden başvuru yapmak isteyen adayların, karttan yararlanabilmek için puan cetvelinde belirtilen nitelikler üzerinden 6 puan toplamaları gerekiyor. Puanlama sistemi değişik alanlara göre oluşturulmuş durumda:

1. Mesleki yeterlilik 4 puan
2. B2 Almanca bilgisi 3 puan
3. Yeterli seviyede Almanca bilgisi 2 puan
4. C1 İngilizce bilgisi 1 puan
5. Son 7 yıl içerisinde 3 sene iş tecrübesi 3 puan
6. Son 5 yıl içerisinde 2 yıl iş tecrübesi 2 puan
7. 35 yaşından küçük iseniz 2 puan
8. 35 – 40 yaş arasındaysanız 1 puan
9. En az 6 ay Almanya’da yaşamış olmak 1 puan
10. Evliyseniz ve eşiniz de en az 6 puan alıyorsa 1 puan

Bu alanlardaki değerlendirmelerden 6 puan ve üzeri alanlar "Fırsat Kartı" başvurusu için uygun bir aday oluyor. "Fırsat Kartı", bir yıl boyunca geçerli olacak ve önceki vizelere göre çok daha az bürokrasi ve belge gereksinimi beraberinde getirecek.

"Fırsat Kartı" alarak Almanya’ya iş aramak için gelenler, bu süre zarfında geçimlerini sağlamak için haftada 20 saat herhangi bir işte çalışabilecek. Söz konusu kişiler iki defayı geçmeyecek şekilde tam zamanlı olarak iş denemesinde bulunabilecek.

Çalışmaya başlayanlar, devam edememeleri durumda en fazla iki kez iş değiştirebilecek.

Almanya, "Fırsat Kartı" başvurusu için Alman İç İşleri Bakanlığı online bir randevu sayfası oluşturdu. Başvuru online olarak yapıldıktan sonra, onaylanması halinde Türkiye'deki Alman konsoloslukları üzerinden işlemler devam edecek. Bu arada "Fırsat Kartı" başvurusu için ödenmesi gereken ücret 75 Euro (yaklaşık 2600 TL).

Forum

XS
SM
MD
LG