Erişilebilirlik

Almanya’da ırkçı AfD yükselişteyken, Türk göçmenlerin kurduğu iki parti de AP seçimlerine katılıyor


Avrupa Parlamentosu seçimleri bugün Hollanda'da seçmenlerin sandık başına gitmesiyle başladı.
Avrupa Parlamentosu seçimleri bugün Hollanda'da seçmenlerin sandık başına gitmesiyle başladı.

Avrupa Parlamentosu seçimleri Hollanda'daki seçim merkezlerinin kapılarını açmasıyla başladı. 27 ülkede yaklaşık 373 milyon seçmen, önümüzdeki üç gün boyunca, 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçmek üzere sandık başına gidecek.

Almanya'da ise seçmenler 9 Haziran Pazar günü oy kullanacak. Ülkede ilk kez 16 yaşının üstündeki gençler de oy kullanırken, Almanya'dan 96 Avrupa Parlamentosu üyesi seçilecek.
Aşırı sağ ve ırkçı partilerin yükselişi Avrupa genelinde devam ederken, bu siyasetin ülkedeki temsilcisi Almanya için Alternatif’in (AfD) ne kadar oy alacağı, seçimler öncesinde ilk gündem maddesi.

AfD dört yıl önceki seçimlerde yüzde 11 alarak 11 milletvekili ile parlamentoda temsil hakkı kazanmıştı. Ülkede yaşayan göçmenlerin sınır dışı edilmesini, hatta Afrika ülkelerine gönderilmesini planladığı deşifre olan, bazı parti üyelerinin adı Çin adına casusluk skandallarına karışan AfD’nin oy oranı, 2024 başlarında yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 22 civarındaydı.

Son yoklamalara göre AfD’nin oy oranı yüzde 15’e kadar düştü. Ancak geçen hafta sonunda Mannheim kentinde bir Afgan'ın saldırısında yaralanan Alman polis memurunun ölmesi, ülkede gerilimi artırdı ve AfD’nin ana konusu olan radikal İslamcılarla ilgili tartışmalara yeni ivme kazandırdı.

Mannheim kent merkezindeki pazar meydanında gerçekleşen olayda 25 yaşındaki Afgan, elindeki bıçakla AfD’ye yakın siyaset izleyen, İslam karşıtı aktivist Michael Stürzenberger’in standına saldırmış ve altı kişiyi yaralamıştı.

Kafasından bıçak darbeleri alan 29 yaşındaki polis memuru, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Bu olayın göçmen karşıtı politikalarının haklı olduğunu gösterdiğini ifade eden AfD’li siyasetçiler, sığınmacılar konusunda daha sert bir çizgiye gidilmesi taleplerini ve hükümetler üzerindeki baskıyı güçlendirdi.

Genç polis memurunun yaşamını kaybetmesi, kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Başbakan Olaf Scholz, Almanya'nın güvenliğine potansiyel tehdit oluşturan, özellikle Afganistan ve

Suriye kökenli sığınmacıların hızla sınır dışı edilmesine açık olduğunu söylemek durumunda kaldı.

Siyasi analizciler, Mannheim’de yaşananların AfD’nin oy oranına olumlu şekilde yansıyacağından yola çıkıyor. Almanya’da yapılan bir önceki AP seçimlerinde Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 28 ile birinci parti olarak, 28 milletvekili göndermişti. SPD yüzde 15 alarak 16 vekil gönderirken, Berlin’deki koalisyon hükümetin diğer ortağı Yeşiller yüzde 20 ile 21 milletvekilini Avrupa Parlamentosu’na yollamıştı.

DAVA ve BIG partileri de şanslarını deniyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerine Almanya’dan Türk göçmenlerin kurduğu iki parti de katılıyor.

2010’da kurulan Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmış, 68 bin oyla yüzde 0,2 oranında destek bulmuştu.

Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) adlı parti ise Ocak ayında kuruldu. Kurucuları arasında, AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen "Uluslararası Demokratlar Birliği" (UID) ile ilişkili ve Milli Görüşçü isimlerin bulunması nedeniyle Alman medyası ve siyaseti tarafından, "Erdoğan'ın partisi" olarak nitelendirerek eleştirilen DAVA, çoğu Türk kökenli toplam 11 aday ile seçimlere katılıyor.

DAVA Partisi: “Alman siyasetinde ve AP’de Türk insanını temsil etmek istiyoruz”

DAVA’nın ikinci sıra adayı Mustafa Yoldaş, VOA Türkçe’ye partisinin hedefini, "İsteğimiz, bizim temsil ettiğimiz insanlara gönül tercümanı olmak. Şu ana kadar Alman siyasetinde ve AP’de hedeflerini, hayallerini dile getiremeyen insanlarımıza tercüman olmak, onları orada temsil etmek. Almanya’daki siyasi boşluğu doldurmak" olarak özetledi.

Alman basınında çıkan "AK Parti'nin Almanya şubesi" şeklindeki suçlamaları geri çeviren DAVA Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Yazıcı, "Öncelikle hiçbir siyasi partinin veya oluşumun arka bahçesi olmadığımızı belirtmek isterim. Tamamen Almanya’da yaşayan ve toplumun her kesimine hitap eden bir oluşum olarak yola çıktık. Sadece Türklerin değil, Almanya’da yaşayan yabancı kökenli tüm insanların sesi olacağız" şeklinde konuştu.

BIG Partisi: “Oyların bölünmesi başarılı olma ihtimalini azaltıyor”

Seçime 23 adayla katılan BIG Partisi’nin Genel Başkanı Haluk Yıldız ise, DAVA Partisi’nin 9 Haziran’da yapılacak AP seçimlerinde göçmen oylarını böleceği görüşünde:

“Türk toplumunun siyasi bölünmesi, bizleri bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmek olur. Bu da göçmen toplumun aleyhine olan bir şey ve üzücü. Sonuçta biz burada çok büyük bir kitle değiliz ki, oyları bölme lüksümüz olsun. Yani oyları bölmemiz, özellikle baraj olmayan bir seçimde sonuçta seçmen açısından negatif bir getirisi var. Bu durumda iki tarafın da başarılı olma ihtimali azalıyor.”

Avrupa Parlamentosu seçimleri için, diğer seçimlerde geçerli olan yüzde 5 barajı yok. Ancak bu seçimlere katılan her partinin milletvekili göndereceği anlamına gelmiyor.

Kullanılan toplam oy sayısı 96’ya bölünerek partilere dağıtılıyor. Nitekim 2019’daki seçimlerde bir milletvekili göndermek için gerekli olan minimum oy sayısı 190 bindi. BIG ve DAVA partilerinin AP’ye bir milletvekili gönderebilmesi için en az bu kadar oy alması gerekiyor.

Forum

XS
SM
MD
LG