Federal Alman Meclisi Bundestag, İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılım protokollerini onayladı.
Protokolleri onaylayan yasa tasarısı meclisin büyük çoğunluğunu aldı.
Koalisyon hükümetindeki sosyal demokrat SPD, Yeşiller ve liberal FDP’li milletvekillerinin yanı sıra, muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri CDU/CSU ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden yana tam destek veren partiler oldu.
Protokollere karşı çıkan ve bu yönde hayır oyu kullanan tek parti Sol Parti oldu.
"Avrupa’da tarih yazılan bir dönemden geçiyoruz"
Berlin’de Federal Meclis’te yapılan oylama öncesinde milletvekillerine seslenen Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Finlandiya ve İsveç'in hedefledikleri NATO üyeliğini "Avrupa’da tarih yazılan bir dönemden geçiyoruz" sözleri ile yorumlarken, iki ülkenin ittifaka katılımıyla NATO'nun kuzey ve doğu kanadının güçleneceğini kaydetti.
Her iki ülkenin on yıllardır tarafsızlık ilkesine büyük özen gösterdiğini hatırlatan, ancak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının bu ülkeleri pozisyonlarını gözden geçirmek zorunda bıraktığını söyleyen Bakan Lambrecht, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabulüyle özgürlük ve demokrasiyi güçlendiriyoruz. Katılım Avrupa ve transatlantikte dayanışma ve birliği de artırıyor. Böylece bu birliği bozmak isteyenleri caydırıyor" şeklinde konuştu.
Lambrecht, NATO’nun genişlemesi ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Avrupa’daki güvenlik sistemini yok etme hedefinin yenilgiye uğradığını da iddia etti.
Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Tobias Lindner ise, "Finlandiya ve İsveç'in Kuzey Atlantik Savunma İttifakı'na planlanan katılımı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın bir sonucu olarak Avrupa'da ve dünyada yaşadığımız şoklar göz önüne alındığında, bizim ve ortaklarımız için olağanüstü önem taşımaktadır. Bugün NATO'nun demokratik değerlerini güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Karşı oy kullanan Sol Parti’nin dış politika sözcüsü Gregor Gysi, protokolün onaylanmasına ilişkin yasaya karşı olmalarını söz konusu iki ülkenin Türkiye ile vardıkları mutabakatla gerekçelendirdi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın bölgede açtığı sorunlar sonucunda Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya katılma isteklerini anladığını ifade eden Gysi, "Ancak bunun için Türkiye’ye ödeyeceğimiz yüksek bedeli redediyoruz" diye konuştu.
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu başarısından sonra daha da kibirli olacak" diye konuşan Gysi, varılan mutabakata göre İsveç ve Finlandiya’nın bundan böyle terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’ye destek vermeme kararını da eleştirdi. Sol Partili siyasetçi, Türkiye’nin NATO üyesi Yunanistan’a karşı saldırgan bir politika izlediğini öne sürdü ve bu nedenlerle partisinin karşı oy kullanma kararı aldığını ifade etti.
30 parlamentodan onay gerekli
İsveç ve Finlandiya, 28 Haziran'da Türkiye ile vardıkları mutabakatın ardından NATO'ya üyeliğe davet edilmişti.
Her iki ülkenin üyelik başvurularının NATO üyesi 30 ülkenin parlamentolarında oylanması gerekiyor. Almanya'nın yanı sıra parlamentolarında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini şimdiye dek onaylayan ülkeler arasında Norveç, Estonya, Arnavutluk, İzlanda, Danimarka ve Kanada yer aldı.