Amerika, dış politikada uluslararası toplumu da yakından ilgilendiren birçok sorunla karşı karşıya. İsrail’in Gazze’ye yönelik kara operasyonu, Ukrayna üzerinde düşürülen Malezya Havayolları’na ait uçağa dair tartışmalar ve İran’la nükleer müzakereler bunlardan sadece birkaçı. Ancak dış politikanın çözüm bekleyen acil sorunlarının yanı sıra, içeride de Başkan Barack Obama’nın başını ağrıtan köklü sorunlar var. Nitekim son haftalarda gündemden düşmeyen ve Amerika’nın güney sınırında bir insanlık krizine yol açan kaçak göçmenler bunlardan biri. Ülkeye kaçak olarak giren onbinlerce Orta Amerikalı çocuğun yarattığı kriz büyüyor.
Bu konunun neden bu kadar büyük bir siyasi çalkantı yarattığını; Başkan’ın tam anlamıyla dış politika sorunlarına odaklanmasının bile önüne geçebilecek kadar nasıl büyüdüğünü Amerika’nın Sesi’nin yayınında konuştuk. New York’ta yaşayan ve avukatlık yapan Arda Beşkardeş konuğumuz oldu.
Aslında Amerika’nın güney sınırından kaçak giren çocuklar, Amerika’ya yabancı bir kavram değildi. Ancak çocuk sayısının son bir yılda yüzde 400 artış göstermesi, son 7-8 ayda sınırdan geçen çocukların 60 bini geçmesi beraberinde siyasi bir krizi de getirdi. Avukat Beşkardeş’e bu sorunun Başkan Barack Obama’nın başını bu kadar ağrıtmasının sebebini sorduk.
“Çocuklar Cumhuriyetçilerle Demokratların Arasında Piyon Oldu”
Beşkardeş durumu şöyle açıklıyor: “Bu zavallı çocuklar piyon olarak kullanılıyor. Çocuklar ülkelerinde çok zor şartlar altında yaşıyorlar. Bu şartlardan kaçarak Amerika’nın sınırlarına dayanıyorlar. Ancak ne yazık ki şu anda Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında birer piyon olmuş durumdalar. Şimdi Cumhuriyetçiler kendi tabanlarına özellikle de Çay Partisi’ne sevimli gözükmek için Başkan Obama’yı zorluyorlar. Bu çocuklar sınırda çok sor koşullarda yaşıyor. Bu çocukların durumlarıyla ilgilenebilecek memur sayısı çok az. Avukatları yok. Sağlık problemleri çok fazla. Aralarında cinsel tacize uğramış olanlar var. Bu durumda çocukları, kaçtıkları ülkelerdeki karmaşaya da tekrar geri göndermek istiyorlar.”
Krizi büyüten en önemli sebeplerden biri de çocukların yaşlarının küçük olması. Ancak göçmenlik sorunu, Amerika’nın hiç bitmeyen ve kanayan yarası. Senato’da kabul edilen göçmenlik reformunun Temsilciler Meclisi’nde oylanmaması, DREAM ACT’e (Rüya yasası) karşı Cumhuriyetçilerin giderek artan muhalefeti siyasette bir kutuplaşmaya da işaret ediyor. Arda Beşkardeş bu konuyu şöyle anlatıyor:
“Siyasette kutuplaşma kaçınılmaz. Önemli olan kutuplar arasında mesafe.”
Beşkardeş, çocukların Başkan Obama’nın insan hakları ve hukuk kavramları çerçevesinde sınır dışı edilebilmeleri için Kongre’den yaklaşık 4 milyar dolar yardım istediğini anlatıyor. Beşkardeş “Cumhuriyetçiler, bunun karşılığında Obama’dan DREAM ACT’ten (Rüya Yasası) vazgeçmesini istiyor” diyor.
Makul siyasetçilerin 2016 seçimleri öncesinde göçmenlik konusunda bir çözüm bulmaya çalıştıklarının ancak marjinal kesimler (Çay Partisi gibi) nedeniyle reformun önünün tıkandığını da anlatıyor avukat Beşkardeş.
“Obama Ağustos’ta Türk Girişimcileri İlgilendiren Kararnameleri İmzalayabilir”
Arda Beşkardeş’e Türk girişimcileri yakından ilgilendiren son gelişmeleri de sorduk.
Beşkardeş, L tipi ve H1B tipi vizelerde yüzde 40’a yakın bir düşüş olduğunu hatırlatıyor. Ancak E vizesi alan Türk girişimcilerin sayısının arttığını müjdeliyor. İkinci güzel bir haberin ise Başkan Barack Obama’nın Ağustos ayı içerisinde girişimcileri yakından ilgilendiren kanun hükmünde kararnameleri imzalamasının beklenmesi olduğunu söylüyor.
Peki göçmenlik reformunda adım atılabilir mi?
Avukat Beşkardeş, Amerika’da göçmenlik sisteminin tıkandığını ancak gerekli reformun nasıl yapılacağı konusunda anlaşılamadığını söylüyor. Bu reformun parça parça yapılması gerektiğini düşünen Beşkardeş, “Önce ilk parçaların halledilmesi, ondan sonra sınırların sağlamlaştırılması ve af yasasının çıkarılması daha iyi bir çözüm olurdu” diyor.
New York’ta yaşayan ve avukatlık yapan Arda Beşkardeş’le söyleşimizin tamamını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.