Beyaz Saray, Amerika Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, Amerika’nın “aynı geçmişte el Kaide ve tüm dünyadaki el Kaide bağlantılı örgütlerle olduğu gibi, IŞİD’le de savaş halinde olduğu” bildirildi.
Amerikan yönetiminin üç büyük kurumundan yapılan bu ortak açıklama, Irak’ta ve Suriye’de faaliyet gösteren militan örgüte yönelik harekatın kamuoyuna duyurulması açısından bir ilk. Aynı açıklamalar Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlıkları sözcüleri tarafından ayrı basın toplantılarında dile getirildi.
Başkan Barack Obama, Çarşamba günü ulusal televizyonlarda yayınlanan konuşmasında Amerika’nın İslam Devleti örgütüne karşı mücadeleyi bir koalisyon çerçevesinde yürüteceğini, bölgeye muharip Amerikan askeri göndermeyeceğini açıklamıştı. Dört adımdan oluşan bir strateji açıklayan Obama, yine de mücadeleyi “savaş” diye tanımlamamıştı. Bu dört adım çerçevesinde hava saldırılarının devamı, istihbarat faaliyetlerinin arttırılması, daha fazla insani yardım ve ayrıca da Suriye ve Irak’ta bu örgüte karşı mücadele veren gruplara desteğin arttırılması amaçlanıyor.
Obama açıklamasında Irak’ta sürdürülen hava saldırılarını Suriye’ye de genişleteceğini bildirdi.
Kerry’den 500 milyon dolar ek yardım sözü
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, dün yaptığı açıklamada Suriye’deki iç savaşın mağdurlarına yardım amacıyla ek 500 milyon dolar verileceğini açıkladı. Kerry bu açıklamayı Türkiye’deyken yaptı.
Yardım paketinin yarıdan fazlası, Suriye dışına kaçan 3 milyon sığınmacı ve mülteciye ayrılacak. Kalan miktarsa ülke içinde iki ateş arasında kalan sivillere yardım amacıyla kullanılacak.
Birleşmiş Milletler, Suriye’de 3 buçuk yıldır devam eden iç savaşta nüfusun yarısının yer değiştirmek zorunda kaldığına dikkati çekiyor. Durum özellikle IŞİD’in toprak kazanımlarının ardından daha da kötüleşti.
Kerry önceki gün Suudi Arabistan’da koalisyona destek arayışlarını sürdürdü. Cidde’de yapılan görüşmeler sonunda IŞİD’le mücadele planına destek bildirisine bir tek Türkiye imza atmadı. Bildiri koalisyona, yalnızca koordineli askeri operasyona katılım değil, IŞİD’e dışardan militan akışını azaltma, mali kaynaklarını kurutma ve örgütün terör estirdiği sivillere insani yardımları arttırma yükümlülüğü de getiriyor.
Türkiye’nin koalisyona destek vermeme kararında, IŞİD’in Musul Konsolosluğu’nda 50’ye yakın Türk vatandaşını rehin almasının etkisi olduğu biliniyor.
Obama emekli generale ‘koordinasyon’ görevi verdi
Öte yandan Başban Barack Obama, IŞİD militanlarına karşı mücadele çabalarını koalisyonla koordine etmesi için emekli Orgeneral John R. Allen’ı görevlendirdi. Emekli general, Irak’ta 2007’deki Sünni ayaklanmasının bastırılması sırasında önemli rol almış, aynı zamanda Amerika’nın Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanlığını yürütmüştü.
Amerikan istihbarat yetkilileri, IŞİD’in militan sayısının önceden tahmin edildiği gibi 10 bin civarında olmadığını, rakamın 20 ila 31 bin 500 arasında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) sözcüsü tarafından yapılan açıklamada son rakamların, IŞİD’in Haziran ayındaki toprak kazanımları ve halifelik ilanından sonra militan sayısını arttırdığına işaret ettiğini belirtti.