Amerika’da kreşlerin aylık 2 bin doları bulan ücretlerini karşılamaya yetecek kadar para kazanamayan ya da aldığı maaş hükümetin çocuk bakımı yardımına hak kazanamalarını engelleyecek kadar yüksek olan anneler, işlerini bırakmak zorunda kalıyor.
Bu ikilem, yüksek kaliteli çocuk bakım programlarının son derece pahalı olduğu, devlet yardımının sınırlı olduğu ve bazen kreş bulmanın bile zor olduğu ABD’de oldukça yaygın.
2022 yılında, her 10 küçük çocuktan birinin anne ya da babası, çocuk bakımı sorunları nedeniyle bir önceki yıl işini bırakmak, geri çevirmek ya da büyük ölçüde değiştirmek zorunda kaldı. Bu yük en çok, çocuk yetiştirme sorumluluklarını daha fazla üstlenen ve çocuklara bakmak için işten ayrılma olasılığı çok daha yüksek olan annelerin omuzlarına düşüyor.
Yine de kadınların işgücüne katılımı pandemiden sonra toparlandı ve Aralık 2023'te tarihi zirvelere ulaştı. Ancak bu gelişme, üniversite diploması olmayan kadınlar arasında devam eden bir krizi maskeliyor: Dört yıllık üniversite mezunu olan anneler ile olmayanlar arasındaki istihdam oranlarındaki uçurum giderek büyüyor.
Üniversite mezunu olmayan anneler için çalışmadıkları her gün, genellikle maaş almadıkları gün anlamına geliyor. Bu annelerin ücretli izin hakkına sahip oranı daha düşük.
The Associated Press'in (AP) eğitim haberciliği platformu Education Reporting Collaborative ile ortaklaşa yaptığı Nüfus Sayımı verilerinin analizine göre, çocuklarının bakımında aksaklıkla karşılaştıklarında, ailedeki bir yetişkinin ücretsiz izin alması veya bir işten tamamen ayrılmak zorunda kalması çok daha yüksek bir olasılık.
Amerika’nın dört bir yanındaki anneler, bitmek bilmeyen çocuk bakımı arayışının ve bunun masraflarının kendilerini yıpratmasından yakınıyor. Bu durum anneleri kariyer yollarından saptırıyor, amaç duygusundan mahrum bırakıyor ve mali sıkıntıya sokuyor.
Wisconsin Üniversitesi’nden sosyolog Jessica Calarco, kazandığı para çocuk bakımına yetmeyen annelerin durumunun, eşi yüksek maaş alan, varlıklı olan, bu nedenle çalışmayan ve evde çocuklarına kendi bakan anne imajıyla ters düştüğünü söylüyor.
Calarco, “Bu ülkedeki çalışmayan ve evde kalan anneler orantısız bir şekilde işgücünün dışına itilmiş anneler çünkü çocuk bakımını karşılayacak kadar mali gelirleri yok” diyor.
Calarco’nun kendi yaptığı araştırma, evde kalan annelerin dörtte üçünün 50 bin doların altında geliri olan hanelerde yaşadığını ve yarısının hane gelirinin 25 bin doların altında olduğunu gösteriyor.
Çocuk bakımının yüksek maliyeti üniversite mezunlarını da etkiliyor
Yine de çocuk bakımının yüksek maliyeti, üniversite mezunu olanların bile kariyerlerini altüst etmiş durumda.
Çocuk bakımı hizmetlerine erişmeyi başarabilen düşük ve orta gelirli kadınlar için bu masraflar ağır gelebilir. Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı “uygun fiyatlı” çocuk bakımını, hane bütçesinin yüzde 7'sinden fazlasına mal olmayan bir harcama olarak tanımlıyor. Ancak Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, Amerika'nın 50'den az ilçesinde ortalama hane gelirine sahip bir aile “uygun” fiyata çocuk bakımı bulabiliyor.
Çocuk bakımının maliyeti ile çalışan anne sayısı arasında da bir bağlantı var: Çalışma Bakanlığı, çocuk bakımının medyan fiyatındaki yüzde 10'luk bir artışın, anne işgücünde yüzde 1'lik bir düşüşle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
Çocuk bakımı masraflarını karşılamaya yeterli ekonomik gücü olan anne babalar için bile kreş aramak ve ödemeleri yapmak hem zaman hem de enerji tüketiyor.
Forum