Erişilebilirlik

Amerika'da Düğünlerin Maliyeti


Amerika'da Düğünlerin Maliyeti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Amerika'da Düğünlerin Maliyeti

Amerika’da her yıl dört milyon altı yüz bin kişi evleniyor. Bu da günde ortalama 6,200 düğün yapıldığı anlamına geliyor. Ülkenin düğün sektöründe her yıl 70 milyar dolardan fazla para harcandığı tahmin ediliyor. Bazı düğün törenlerini planlamaksa bir yıldan fazla zaman alıyor. Amerika’nın Sesi, bu büyük organizasyonlarla ilgili detayları araştırdı.

İki çocuk annesi Bic DeCaro emlakçılık yapıyor. Eşi evlenme teklif ettikten 13 ay sonra, 2003 yılında evlenmiş: “Aceleye getirmemek için düğün planlamasına en az bir yıl ayırdık. Erken davrandığımızı düşündük ama düğün için seçtiğimiz mekanları aradığımızda birçoğunun çoktan dolmuş olduğunu gördük.”

Düğün organizatörü Susan Smith bunun sık yaşanan bir durum olduğunu söylüyor: “Gelinlerin çoğu Cumartesi akşamı evlenmek istiyor. Dolayısıyla tarihler sınırlı. Eğer istedikleri bir düğün mekanı varsa, ya tarihlerini değiştirmeleri ya da yer açılana kadar beklemeleri gerekiyor. Sonuçta planlama süreci tahminlerinden uzun sürüyor.”

Bir düğünün maliyeti ortalama 27,000 dolar ki bu iyi bir araba fiyatından fazla. Bu miktarın yarısından fazlası mekan kirasına ve akşam yemeğine harcanıyor.

Organizatör Susan Smith, “Düğün maliyetinin aşırı yükselmesi zor değil. Televizyon ve internette düğün organizasyonlarıyla ilgili bütçenizi aşacak detaylar görüyor ve istemeye başlıyorsunuz,” şeklinde konuşuyor.

Amerikan geleneklerine göre, düğün maliyetini gelinin ailesi üstlenir. Ancak günümüzde çiftler daha geç evlendiğinden ve düğün harcamaları da giderek arttığından, maliyet gelin ve damat arasında paylaşılıyor.

Smith, “Genç gelinlerin aileleri düğün planlamasında daha fazla söz sahibi oluyor. Ama eğer gelin 27-30 yaşlarındaysa, düğün masraflarını kendi geliriyle karşılıyorsa planlamada ağırlıklı söz sahibi olması mümkün oluyor,” diyor.

Bic ve eşi Brendon düğün masraflarını kendileri karşılamış. İkisi de geniş aileye sahip olduğundan, maliyet ortalamanın üzerine çıkmış.

Bic Decaro, “İkimiz de ev sahibiydik ve birikimimiz vardı. Böylece düğün maliyetini karşılayabildik. Beklediğimizden daha pahalı bir düğün oldu,” şeklinde konuşuyor.

Çoğu zaman, düğün planlaması nişanlı çiftlerin arasında gerginliğe sebep olur. Mesleğinin sabırlı ve diplomatik olmayı gerektirdiğini söyleyen Smith, planlama sırasında nişanların bozulduğuna da şahit olmuş: “Maalesef bazen fikirleri değişiyor ve evlenmekten vazgeçiyorlar.”

10 yıllık evli olan Bic ve Brendon çifti, düğün telaşını birlikte aşmışlar. Bic, düğünleri pahalıya çıkmış olsa da harcadığı para için pişmanlık duymuyor: “Düğünümüz çok güzeldi. Herşey yolunda gitti. Ama çok da hızlı geçti. Düğün esnasında harcadığımız parayı düşünmedik.”

Tabi ki herkes düğün için bir otomobil parası harcamak istemiyor. Birçok çift, hayatlarını evlendirme dairesinde birleştiriyor. Bazıları daha mütevazı törenleri tercih ediyor.
XS
SM
MD
LG