Erişilebilirlik

Amerika'da Gıda Sektörü Yeni Lezzetler Peşinde


Yabancı gıda üreticileri Amerikan gıda pazarında yer edinmek için kolları sıvadı. Ulusal Etnik Gıda Birliği’ne göre Amerika’da en çok rağbet gören mutfak, Latin mutfağı. Latin mutfağını Hint ve Doğu Avrupa mutfağı izliyor. Washington’da düzenlenen Gıda Fuarı, Kuzey Amerika’nın en büyük gıda gösterisi. Amerika’nın Sesi, fuarı gezdi.

Çocukken tırmanmasına ya da dallarını kesmesine izin verilmeyen Mame şimdi memleketi Senegal’deki bu ağacın mevyesinin tozunu doğal besin desteği olarak satıyor: ”Kalbe çok yararlı. Bu meyvede goji böğürtlenlerindeki antioksidanın iki, yaban mersinindekininse altı katı fazla antioksidan bulunuyor.”

Gıda Fuarı’nda 180 bin ürün, yabancı gıda üreticileri tarafından Amerika’daki gıda mağazalarına pazarlanıyor. Farklı ülkelerin ürünleri sergileniyor. Baharatlı makarna ve dana eti gibi Kore ürünlerinin satıldığı bir bölümün yanısıra Endonezya bölümünde kurutulmuş sağlıklı makarna ve hindistan cevizi ürünleri var. Şili ürünleriyse bir kamyonda tanıtılıyor. Alejandro Buvinic Şili’nin Amerikan pazarına sunacağı birçok ürün olduğunu söylüyor: ”Şili, And Dağları’nın boydan boya uzandığı ülke. Kuzeyde çöl var, güneydeyse bazı bölgeler buzullarla kaplı. Büyük Okyanus boyunca kıyılarımız var. Ürettiğimiz yüksek kaliteli gıda ürünleri sağlığa çok yararlı.”

Fuara 50‘den fazla ülke katılıyor. Son birkaç yıldır fuara katılan ülke sayısında azalma görülmedi. Değişen tek şey var, o da Amerikalılar’ın yabancı gıdalara olan talebindeki artış.

Sapore Yağ ve Sirke mağazası Washington’un Capitol Hill semtinde müşterilere hizmet veriyor. Mağazanın sahibi Renee Farr fuara katılan küçük üreticilerden zeytinyağı satın alıyor: ”Üreticilerle birebir tanışıyor, sattıkları ürünleri nasıl ürettikleri hakkında konuşabiliyorum. Örneğin zeytinlikleri kaç yıldır işlettiğini sorabiliyor, üretici aileler hakkında bilgi alabiliyorum. Bu bilgileri daha sonra müşterilerimle paylaşıyorum.”

Mame Diene baobab ağacının yağından kozmetik ürünler elde ediyor ancak ağacın meyvesinin tozunu kullanamıyordu. Şimdiyse tozdan üretilen gıda destek ürünü 2 bin 500 kadın çalışana iş sağlıyor: ”Kadın çalışanlarımın geliri dört buçuk kat arttı. Bu harika birşey. Bu kadınların çocukları çalışmak yerine artık okula gidebiliyor.”

Afrika’da ‘hayat ağacı’ olarak da tanınan ve Afrikalı kadınların geçimini sağlamasına yardımcı olan baobab şimdi de Amerikan gıda pazarında tutunmaya çalışıyor.
XS
SM
MD
LG