Nefret ve Aşırıcılık Çalışmaları Merkezi tarafından toplanan emniyet verilerine göre nefret suçları, Amerika'daki büyük kentlerde 2022'nin ilk yarısında arttı. Nefret suçları, son iki yıldır çift haneli oranlarda yükseliş gösteriyordu.
San Bernardino'daki California Eyalet Üniversitesi bünyesindeki aşırıcılık araştırma merkezinin yeni raporu, Amerika'daki 15 büyük kentin polis teşkilatlarından elde edilen verilerin, bu yıl önyargıların güdümündeki nefret suçlarında yüzde 5 artış olduğunu ortaya koyuyor.
Merkezin 52 kentten topladığı daha geniş kapsamlı örneklem ise 2021 yılında Amerika'da işlenen nefret suçlarının yaklaşık yüzde 30 arttığına işaret ediyor.
Federal Soruşturma Dairesi (FBI), nefret suçunu, "saldırganın ırk, din, engellilik, cinsel yönelik, etnik köken, cinsiyet ya da cinsel kimliğe karşı olan önyargılarından kısmen ya da tamamen kaynaklanan kriminal suç" olarak tanımlıyor.
Amerika'da nefret suçları, son yıllarda tırmanışa geçti. COVID-19 pandemisi sırasında Uzakdoğu kökenliler, George Floyd'un 2020'de polis nezaretinde hayatını kaybetmesinden sonra Amerika genelinde patlak veren protestolara tepki olaraksa siyahlar, nefret suçlarına maruz kaldı.
Nefret suçlarında 2022 yılının geri kalanında da artışın devam etmesi, 2022'nin Amerika'da nefret suçlarının üst üste artış gösterdiği dördüncü yıl olması anlamına gelecek.
Nefret ve Aşırıcılık Çalışmaları Merkezi Başkanı Brian Levin, "Biraz yavaşlama var, ancak olaylar tek bir yılla sınırlı kalmayabiliyor, birkaç yıllık eğilimler haline gelebiliyor" şeklinde konuşuyor.
Medeni Haklar İçin Avukatlar Komitesi'nden Arusha Gordon da nefret suçu verilerinin, işlenen suçların gerçek sayısını yansıtmayabileceği uyarısı yapıyor.
Komitenin James Byrd Jr. Nefreti Durdurma Merkezi'nden Gordon, verdiği bir söyleşide, "Nefret suçlarına ilişkin verileri ele almak beni her zaman kaygılandırıyor çünkü bu verilerin ne kadar yetersiz olduğunu biliyoruz" diyor.
Veriler, FBI'nın sonbaharda açıklayacağı, 2021 yılına ilişkin yıllık nefret suçları raporunun öncesinde geldi. Bir sözcü, FBI'in raporunun açıklanma tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.
Brian Levin, büyük kentlerden alınan ön verilere dayanarak, FBI raporunun nefret suçlarında çift haneli rakamlarda artışa işaret edeceği tahmininde bulundu.
Levin, "Soru şu; nefret suçları ne kadar yükseldi?" diyor.
Bu yıl siyahlar, Yahudiler, cinsel azınlıklara mensup olanlar ve Latin kökenliler, nefret suçlarına en çok hedef olan gruplar. Amerika'nın en azından bazı bölgelerinde Uzakdoğu kökenlilerin nefret suçlarına daha az maruz kaldıkları gözlendi.
Geçen yıl rekor seviyelere ulaşan Uzakdoğu kökenlilere yönelik önyargı güdümlü saldırılar, bazı büyük kentlerde azaldı. Uzakdoğu kökenlilerin maruz kaldığı şiddet eylemlerinin sayısında New York'ta yüzde 48, Los Angeles'taysa yüzde 17 oranında düşüş kaydedildi.
Levin, yine de Uzakdoğu kökenlilere yönelik nefret suçlarının yüksek seviyede olduğunun altını çiziyor. Ancak uzman, 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında rekor seviyelere çıkan Müslüman karşıtlığı ve Müslümanlar'a yönelik nefret suçlarının 2002'de azaldığını hatırlatıyor.
Öte yandan nefret suçlarının yılın ikinci yarısında artma eğiliminde olduğu gözleniyor. Amerika'da Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimleri yaklaşırken uzmanlar, yılın sonuna doğru önyargılara dayalı nefret suçlarının sayısında artış olabileceği uyarısında bulunuyor.
Gordon, "Siyasi söylemler sertleştikçe nefret suçlarının arttığına tanık oluyoruz" diyor.
Uzakdoğu kökenlilere yönelik saldırıların COVID-19 pandemisi sırasında yükselişe geçmesi, nefret suçlarıyla mücadele etmek amacıyla yasa çıkarılması için ABD Kongresi'ni harekete geçirmişti.
2021 yılı Mayıs ayında Başkan Joe Biden'ın imzasıyla yürürlüğe giren COVID-19 Nefret Suçları Yasası, COVID-19 pandemisiyle bağlantılı nefret suçlarının incelenmesi sürecini hızlandırmak amacıyla Adalet Bakanlığı'nda yeni bir birim oluşturulmasını sağladı.
Adalet Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girişinin birinci yılında yayınlanan raporunda, 2021 yılı Ocak ayından bu yana 40'dan fazla kişinin pandemiyle bağlantılı nefret suçları işlemekle suçlandığını bildirdi.
Beyaz Saray iç politika danışmanı Susan Rice, geçen hafta yaptığı açıklamada, "nefretin körüklediği şiddetin demokrasi ve kamu düzeni üzerindeki aşındırıcı etkileriyle mücadele etmek" için Başkan Biden'ın Eylül ayında Beyaz Saray'da bir zirveye evsahipliği yapacağını söyledi.
Rice, açıklamasında, "Nefretin Amerika'da hiçbir güvenli sığınağı olmamalı, özellikle de bu nefret Oak Creek'ten Pittsburgh'a, El Paso'dan Poway'a, Atlanta'dan Buffalo'ya gördüğümüz türden şiddeti körüklüyorsa" dedi.