Uzun süredir Ankara ile gergin bir ilişkiye sahip olan ve Türkiye’de son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere verdiği tepkiler etki yaratmayan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile 2005’ten bu yana yürütülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasından yana. Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı oturumda bu yaklaşımın büyük bir desteğe sahip olduğu görüldü. Oturumda söz alanlar arasında müzakerelerin devamına destek verenlerin sayısı çok düşük kaldı.
Müzakerelerin geçici olarak dondurulması konusu Avrupa Parlamentosu’nun gündemine Sosyalistler ve Demokratlar’ın inisiyatifiyle gündeme geldi. Bu grubun lideri Gianni Pittella, Türkiye’de yaşanan gelişmeler karşısında bu yaklaşımın zorunlu hale geldiği görüşünde. Pittella, müzakerelerin geçici olarak dondurulmasından yana olmakla birlikte diyaloğun sürmesini istiyor.
Diyalog kapısının açık tutulması sadece Pittella’nın isteği değil. Avrupa Parlamentosu oturumunda söz alanlar arasında bu görüşü dile getirenlerin sayısı hiç de az değildi. Bununla birlikte bunun nasıl yapılabileceği konusunda somut fikir öne süren neredeyse kimse yoktu.
Oturumun dikkat çeken bir başka boyutunu da Türkiye’yle mevcut ilişki formatının işlemediği ve yeni bir ilişki boyutuna geçilmesi yönündeki mesajlar oluşturdu.
Avrupa Parlamentosu’nda müzakereleri dondurma yönünde genel bir görüş oluşurken Avrupa Birliği Komisyonu daha temkinli bir tavır sergiliyor. Oturumda bir sunum yapan Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, son gelişmelerden duyulan endişeyi net şekilde dile getirmekle birlikte Türkiye ile Avrupa Birliği’nin birlikte yapabileceği çok şey olduğunun altını çizerek, müzakerelerin durması halinde iki tarafın da kaybedeceği uyarısında bulundu.
Müzakerelerin askıya alınması konusunda Avrupa Parlamentosu’nun yetkisi yok. Bu nedenle Avrupa Birliği üyelerinin bu çağrıya kulak vermesini umuyor. Avrupa Parlamentosu’nun çağrısı, perşembe günü oylanacak bir ortak metin aracılığıyla yapılacak. Siyasi gruplar henüz ortak bir metin üzerinde anlaşabilmiş değil. Bu metnin muhtemelen bugün nihai halini alması öngörülüyor.
Avrupa Parlamentosu’nun oylayarak kabul edeceği metnin bağlayıcılığı yok. Bununla birlikte bu metinle yapılacak çağrının Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tamamen görmezden gelinmesi de mümkün değil. Avrupa Birliği ülkeleri, Avusturya hariç, müzakerelerin devamından yana bir tavır içinde. Şu ana kadar bu tavrın değiştiğine yönelik somut bir oylamaya kadar oluşturulması yapılacak bir oylamada kabul edilecek ortak bir sinyal de gelmiş değil.
Şu aşamada bu tavrın hızlı şekilde yön değiştirmesini sağlayacak tek unsurun idam cezasının yeniden devreye sokulması olacağı her fırsatta dile getiriliyor. İdam cezası Avrupa Birliği’nin tüm kurumları açısından kırmızı çizgi olmayı sürdürüyor.
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını 15-16 Aralık’ta Brüksel’de bir araya getirecek olan Avrupa Birliği Zirvesi, Ankara-Brüksel hattındaki ilişkilerin geleceği açısından belirleyici olacak.
Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Türkiye oturumunda verilen mesajlar Avrupalı parlamenterlerin üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasından yana olduğunu gösterdi
BRÜKSEL —
VOA'YA ENGELSİZ ERİŞİM YOLLARI
EN SON HABERLER
VOA TÜRKÇE'DE İLK 5
1