Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar’ın yaşadığı zorlu şartlar sürüyor. Bölgede faaliyet gösteren İHH İnsanı Yardım Vakfı uzun yıllardır Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlar’a yardımda bulunuyor.
İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vahdettin Kaygan, bölgede yaşananları ve yürüttükleri faaliyetleri Amerika’nın Sesi’ne anlattı.
Myanmar’daki son olaylarda yaklaşık 70 köyün tamamen yakıldığını, bu köylerdeki insanların mallarının yağmalandığını ve insanların köylerinden sürüldüğünü belirten Kaygan, 2000’in üzerinde insanın öldürüldüğünü, 3000’e yakın insanın da yaralandığını kaydetti.
Yaralananlardan 1000’e yakınının Bangladeş’e sığındığını, geri kalanların ise Bangladeş ve Arakan sınırındaki ormanlık alanlarda yaşadığını ifade eden İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vahdettin Kaygan, bu insanların hiçbir şekilde sağlık hizmeti alamadıklarına dikkat çekti.
Vahdettin Kaygan, “Son bir haftada Nef Nehri’ne vuran ceset sayısı 100’ü geçti” dedi.
Nehirdeki cesetlerin çoğunun kadınlara ve çocuklara ait olduğunu belirten Kaygan, bu insanların ya boğularak öldüğünü ya da katledildiklerini söyledi.
Son bir haftada şiddetten kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısının 125 bini geçtiğini dile getiren Vahdettin Kaygan, bu insanların canlarını kurtarmak için ayaklarında ayakkabı bile olmadan kaçtıklarını belirtti.
İlk günden beri Bangladeş’e ulaşanlara gıda, giyecek ve barınma yardımında bulunduklarını söyleyen Kaygan, şu an Myanmar’da hiçbir sivil toplum kuruluşunun bulunmadığını, Birleşmiş Milletler’in ilk günden itibaren ekiplerini geri çektiğini, özellikle olayların olduğu bölgelere hiç kimsenin giremediğini vurguladı.
Arakan bölgesinde devam eden katliamın durdurulması için bütün uluslararası kuruluşların, Birleşmiş Milletler’in, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ve bütün vicdan sahibi insanların bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini söyleyen Vahdettin Kaygan, zulme uğrayan bu insanların bir an önce kendi vatanlarına dönüp huzur içinde yaşamaları için Myanmar hükümetine siyasi baskı yapılması gerektiğini belirtti.