Erişilebilirlik

Iraklı Hrıstiyanlar IŞİD'e Karşı Savaşıyor


Hristiyan Bakufa köyünde nöbet tutan bir Iraklı Hristiyan milis
Hristiyan Bakufa köyünde nöbet tutan bir Iraklı Hristiyan milis

Irak ordusu ve Iraklı Kürtler Musul yakınlarında IŞİD’e karşı mücadelelerini yoğunlaştırırken, Iraklı Hristiyanlar’dan oluşan bir birlik de onlara katıldı. Birlik şu anda Musul 72 km. kuzeybatısındaki Tel Kasap’ta bulunuyor.

Ninova Ovası Güçleri (NPF) adını kullanan birlik Eylül 2014’te, IŞİD’in Irak’taki Hristiyan bölgeleri ele geçirmesi üzerine kurulmuştu.

Birlik, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kontrolunda. Peşmergeler IŞİD’e karşı mücadelede önemli rol oynuyor.

Birliğin komutanı Sefa İlyas Çeko, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, güçlerinin, kendilerine silah ve eğitim sağlayan Peşmerge kuvvetleriyle birlikte çatışmalara katıldığını söyledi.

Şimdilik 600 savaşçıya sahip olduklarını söyleyen komutan daha fazla genç Hristiyan’ın da kendilerine katılmak istediğini söyledi ve “Musul içinde IŞİD’le savaşmaya hazırız” diye konuştu.

Ninova Ovası Musul’un kuzeydoğusuna doğru uzanıyor ve bölgede Irak’taki birçok azınlık yaşıyor. Bunların arasında Hristiyanlar, Yezidiler, Şebekler ve Türkmenler bulunuyor. IŞİD bölgeyi ele geçirmeden önce burada 150 ile 200 bin arası Hristiyan yaşadığı tahmin ediliyor.

Özerklik Umutları

Birlik bir gün Kuzey Irak’ta Hristiyanlar’a ait özerk bir bölgenin güvenlik gücüne dönüşmeyi umuyor.

Irak Bakanlar Kurulu 2014 yılında Ninova Ovası’nı il ilan etti. Ancak bölgenin bir kısmının IŞİD’in kontrolu altında olması kararın uygulanmasını engelledi.

Bet Nahran Demokratik Partisi Başkanı Romeo Hakari, Amerika’nın Sesi’ne Ninova Ovası Güçleri’nin, IŞİD yenilince özerk Hristiyan yönetiminin savunma gücünü oluşturacağını söyledi.

İlk amacın Hristiyan bölgeleri IŞİD kontrolundan kurtarmak olduğunu söyleyen Hakari, bu gücün IŞİD’in kovulmasından sonra özerk Ninova Ovası’nın güvenliğini sağlayacağını belirtti.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı’nın Hristiyan meselelerinden sorumlu yöneticisi Halit Cemal Albert, Amerika’nın Sesi’ne, hükümetlerinin Hristiyanlar’ın talebini desteklediğini söyledi.

Özerkliğin nasıl bir yapıda gerçekleşeceğini söylemenin zor olduğunu belirten Albert, Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin Ninova halkının özerkliğini desteklediğini kaydetti.

Iraklı Hristiyanlar Bölünmüş Durumda

Ninova Ovası petrol ve doğal gaz açısından zengin ve 2003 yılından beri merkezi hükümetle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında anlaşmazlıklara neden oluyor.

Bu tartışmalar Iraklı Hristiyanlar’ı bölgenin geleceği konusunda bölmüş durumda. Bazı Hristiyan liderler, Hristiyanlar’ın Irak ordusuyla beraber savaşmasından rahatsız.

Romeo Hakari, Irak hükümet güçlerinin Şii milisler tarafından kontrol edildiğini söylüyor. Bet Nahran Demokrat Parti lideri, “Kültürel olarak, etnik olarak, dini olarak, bu Şii milislerin desteklediği güçlerin bir parçası olamayız” diyor.

Ancak Hakari, Kürt yönetimiyle işbirliği yapmanın Hristiyanlar’ın yararına olduğunu çünkü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kendilerini yönetmelerini desteklediğini söylüyor.

Kürt bölgesinin anayasa taslağının Hristiyan, Türkmen ve diğer azınlıkların özerkliğini tanıdığını söyleyen Hakari, daha önceki Irak hükümetlerinin kendilerini serbest milis olarak kullandığını, ancak şimdiki hükümetin kendilerini Şii milislerin bir parçası haline getirmek istediğini söylüyor.

Ancak Irak Parlamentosu üyesi Iraklı Hristiyan Josef Salioh, Hristiyan güçlerin Kürt ve Iraklı birliklerle ittifak yapması gerektiğini düşünüyor.

Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu söyleyen Salioh, “Kürt kardeşlerimizle beraber yaşıyoruz ve çok ortak yanımız var. Ancak sevsek de sevmesek de Kürdistan Irak’ın bir parçası” diyor.

XS
SM
MD
LG