Erişilebilirlik

Avrupa'da Kara Kış Göçmenleri Vurdu


Avrupa'da Kara Kış Göçmenleri Vurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Avrupa’nın güneydoğusunda dondurucu hava şartları hüküm sürerken, binlerce göçmen boş depolarda ve terk edilmiş binalarda hayatta kalmaya çalışıyor. Göçmenler kar yağışından korunsa da, dört duvar arasındaki sıcaklık sıfır derecenin altında.

Muhammet Yusuf Nevid, “Böyle bir yeri, rüyamda görsem inanmazdım. Durum gerçekten çok kötü ve hava çok ama çok soğuk” diyor.

Sırp hükümeti tüm göçmenlere, resmi kamplara taşınmaları çağrısı yapıyor ancak yardım örgütleri kampların dolu olduğunu söylüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar, daha şimdiden çok sayıda göçmenin soğuktan hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgütün Sırbistan’daki misyon şefi Stephane Moissaing, çok sayıda göçmenin çeşitli hastalıklardan tedavi altında olduğunu söyledi: “Solunum yolları enfeksiyonları ve uyuz salgınıyla baş etmeye çalışıyoruz. Ayrıca Bulgaristan sınırını geçip gelenlerin bazılarının da soğuk ısırması nedeniyle tedavileri sürüyor.”

Macaristan’ın Balkanlar’daki göç yolunu kesmek için sınıra çit çekmesine rağmen, her gün 100 göçmen Sırbistan’a giriş yapıyor.

Çoğu Yunanistan’dan geliyor. Soğuk hava Atina’ya ve Yunan adalarına ulaştı bile. Ve onbinlerce göçmen oralarda mahsur.

Kampların durumu nedeniyle uluslararası arenada eleştirilerin hedefi olan yetkililer ise, Birleşmiş Milletler sponsorluğunda bir program çerçevesinde yüzlerce göçmeni otellere yerleştirmeye başladı. Askeri bir gemi de 500 göçmeni Midilli adasına götürdü.

Yunan milletvekili Yorgos Pallis, “Umudumuz yakın zamanda çadırlarda yaşayan göçmen kalmaması. Hele ki hava şartlarını düşünürseniz” diyor.

Yardım örgütleri, Avrupa Birliği’ni güç durumdaki göçmenlere yardım edememekle suçluyor. Malta’yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, üye ülkelere birliğin üzerinde anlaştığı yeniden yerleştirme planını uygulamaları çağrısı yaptı: “Mülteci sorunu Yunanistan, İtalya ve Malta’ya yıkılamaz. Bu Avrupa’nın sorunudur, bu nedenle de dayanışma içinde bir Avrupa çözümü bulmalıyız.”

Öte yandan Almanya, 2016’da ülkeye gelen sığınmacı sayısının 280 bine düştüğünü açıkladı. Bu sayı, 2015’te 890 bindi.

XS
SM
MD
LG