Obama yönetiminin Azerbaycan’a büyükelçi olarak atadığı Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Matt Bryza, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda soruları yanıtladı. Büyükelçilik atamalarının Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Washington’daki Ermeni lobisinin atanmasına itiraz ettiği Bryza, özel yaşamından iş ilişkilerine kadar bir çok zorlu soruya hedef oldu.
Amerika Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Matt Bryza’nın Azerbaycan’a büyükelçi olarak atanması Washington’daki Ermeni çevrelerinde büyük tartışma yarattı. Ermeni lobisinin kaygıları Amerikalı senatörler tarafından Senato’daki oturumda gündeme getirildi. Amerikalı senatörler Matt Bryza’nın dışişleri kariyeri boyunca Azerbaycanlı yetkililerle yakın ilişki kurmasının ve eşinin Türk asıllı olmasının büyükelçilik görevine yapabileceği olası etkileri tartıştı.
Hakkındaki iddialara, meslek hayatı boyunca tarafsızlığını koruduğunu söyleyerek yanıt veren Bryza ‘Azerbaycan ve Ermeni liderler benim tarafsızlığımı Dışişleri Bakanlığı’nda görev yaptığım 22 yıl boyunca gördü. Obama yönetimi atamamı açıklamadan önce hakkımda ayrıntılı bir araştırma yaptı ancak bu süreçte her hangi bir çıkar çatışması yaratacak duruma rastlanmadı’ diye konuştu.
Bryza eşi Zeyno Baran’ın Hudson Enstitüsü’ndeki görevine saygı duyduğunu ancak ilişkilerinde iş ve özel hayatlarını birbirinden ayrı tuttuklarını söyledi. Zeyno Baran Washington’daki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nde Orta Asya ve Kafkaslar uzmanı olarak görev yapıyor.
Bryza, Washington Times gazetesi’nde yer alan bir haberde öne sürüldüğü gibi, 2007 yılında İstanbul’da yapılan düğünlerinin masrafının Azerbaycanlı bir bakan tarafından karşılandığı yolundaki iddiaları da yalanladı.
Onaylandığı takdirde Dağlık Karabağ sorununun çözümüne destek olma sözü veren Bryza ‘Uzun zamandır devam eden bu soruna askeri bir çözüm getirilemez. Müzakere ve diyalog bölgeye barış ve istikrar getirmenin tek yolu’ dedi.
Washington’daki Carnegie Vakfı uzmanlarından Thomas De Wall da Bryza’nın Azerbaycan’a büyükelçi olarak atanmasıyla konusunda ‘Bryza bölgeyi çok iyi bilen enerji dolu ve sevilen bir diplomat. Karabağ sorununun çözümünde etkili olabilir ama nüfuzunu kapalı kapılar arkasında kullanmalı’ dedi.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Daniel Smith’in Yunanistan’a büyükelçi olarak atanması da ele alındı. Daha önce İstanbul’daki Amerikan konsolosluğunda da görev yapmış olan Smith, Türk –Yunan ilişkilerine dair deneyiminin yeni görevinde kendisine yardımcı olacağını söyledi.
Yunan Başbakanı Yorgo Papandreou’nun göreve geldikten sonraki ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptığına dikkati çeken Smith, Papandreou ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki işbirliğinin iki ülke arasında güven ortamı oluşmasına katkıda bulunacağını kaydetti. Smith, büyükelçi olması onaylandığı takdirde Yunan hükümetine Kıbrıs sorununun çözümünde destek olacağını da belirtti.