Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dağlık Karabağ anlaşmazlığına çözüm bulunmasını istedi.
Clinton dün Azerbaycan ve Ermenistan’da temaslarda bulunarak her iki ülkenin liderlerini, nihai barış anlaşmasının temel ilkeleri üzerindeki çalışmalarını tamamlamaya çağırdı.
Amerika Dışişleri Bakanı, bunun kolay olmayacağını fakat şiddete geri dönülmesini de kabul edemeyeceklerini vurguladı.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Clinton ile görüşmesinden önce yirmi yıllık uyuşmazlığı, ülkesinin karşılaştığı “en önemli sorun olarak” tanımladı.
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri normalleştirme görüşmelerinin Nisan ayında çıkmaza girmesinden sonra bölgede gerginlik arttı. Geçen ay çıkan sınır çatışmalarında dört Ermeni ile iki Azerbaycan askeri öldü.
Clinton Ermenistan’a geçmeden önce Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Aliyev de Ermeni kuvvetleri, Azerbaycan’ın uluslararası alanda tanınmış topraklarından çekilmeden barışın sağlanamayacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Bakü ve Erivan’a aynı mesajı verdi: “Dağlık Karabağ uyuşmazlığının uluslararası arabulucuların önerdiği ilkeler çerçevesinde çözülmesi, bölgenin bugüne kadar elinden kaçırdığı siyasi ve ekonomik kazanımlara erişme yolunu açacaktır.”
Amerika, Minsk Grubu’ndaki ortakları Fransa ve Rusya ile birlikte, Dağlık Karabağ uyuşmazlığını, doğrudan görüşmeleri başlatmayı amaçlayan güven arttırıcı ara önlemlerle kontrol altına almaya çalışıyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Clinton’a barış için Ermeni kuvvetlerinin çekilmesinin şart olduğunu söyledi.
Ülkesinin yıllardır işgal altında olduğunu belirten Aliyev, BM Güvenlik Konseyi, AGİT, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, İslam Konferansı Örgütü tarafından kabul edilen tüm kararlarda bu durumun yansıtıldığını ve Ermeni kuvvetlerinin çekilmesinin istendiğini belirtti.
Daha sonra görüştü Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise Clinton’a, Dağlık Karabağ sorununu bölgedeki Ermeni çoğunluğun kendi kaderini tayin etme mücadelesi olarak niteledi. Sarkisyan, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ halkının tarihi ülkelerinde özgürce kalma ve ilerlemeye hakkı olduğunu ve kendi kaderini tayin hakkının, uluslararası hukukun en temel ilkelerinden biri olduğunu savundu.
Clinton, Sarkisyan ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada bölgedeki son çatışmaların 1994 ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini ve tarafların verdiği sözlere ters düştüğünü belirtti.
Clinton, tarafları tehdit ve kuvvet kullanmaktan kaçınmaya ve nihai anlaşmaya yol açacak Minsk barış sürecini uygulamaya çağırdı. Atılacak adımların güç olduğunu herkesin bildiğini belirten Clinton, iki cumhurbaşkanına da şiddete dönüşün kabul edilemez olduğunu söylediğini bildirdi. Clinton, sadece Dağlık Karabağ halkı değil, Azerbaycan, Ermenistan ve tüm bölgenin çıkarlarına hizmet edecek kalıcı çözüm için birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.
Gürcistan’ı da ziyaret eden Clinton, Rusya’dan, Abhazya ve Güney Osetya’daki işgale son vermesini istediklerini tekrarladı.
Clinton, Obama yönetiminin Moskova ile, Gürcistan gibi anlaşmazlıkların dışında, “kapsamlı bir ortak gündem” sürdürebileceğini vurguladı.