İnsan hakları örgütleri, bir Azerbaycanlı gazeteciyi hedef alan cinayeti kınadı. Rasim Aliyev hafta sonu kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğramıştı.
Bu örgütler, Aliyev’i öldüren saldırganın adalet önüne çıkarılması için yetkililerin şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma başlatmasını istedi.
Aliyev’in öldürülmesi, vatandaşı olan meşhur bir futbolcuyu Facebook hesabından eleştirmesine bağlanıyor.
Aliyev, Güney Kıbrıs’ta düzenlenen maça katılan Gabala FK’nın golcüsü Cavid Hüseyinov’un, Rum bir gazeteciye yaptığı söylenen çirkin el hareketi nedeniyle Avrupa kupalarından men edilmesi gerektiğini yazmıştı.
Ann.az web sitesi için çalışan Aliyev, ayrıca Hüseyinov’un Güney Kıbrıslı taraftarlara neden Türk bayrağı salladığını da sorguluyordu.
Tehdit mesajları
Yerel haber kaynaklarına göre Aliyev, cumartesi günü, kimliği belirlenemeyen ama Hüseyinov’un akrabası olduğunu iddia eden biri ile buluşması sonrasında dövüldü.
Ölmeden hemen önce olay yerine yalnız gittiğini söyleyen Aliyey, “Beş-altı kişiydiler ve beni görür görmez üzerime saldırıp dövmeye başladılar” demişti.
Azerbaycanlı yetkililer soruşturmanın sürdüğünü belirtiyorlar. Azerbaycan haber ajansı Bakü Turan, saldırganlardan birinin yakalandığını ve bu kişinin Hüseyinov’un bir kuzeni olduğunu bildirdi.
İnsan hakları grupları Aliyev’in, Hüseyinov mesajları öncesinde bile polis şiddeti ve toplumsal memnuniyetsizlik konusunda resimler yayınladığı için tehdit mesajları aldığını belirtiyorlar.
Aliyev yetkililerce geçen yıl kapatılana dek, Azerbaycan’ın önde gelen medya özgürlüğü kuruluşlarından Gazeteciler için Özgürlük ve Güvenlik Enstitüsü’nün çalışanı ve kurul üyesiydi.
Sansür Endeksi’nin üst düzey yetkilisi Melody Party, “Rasim Aliyev cinayeti bizi şaşkınlığa uğrattı ve üzdü,” dedi. “Rasim’e yapılan saldırı Azerbaycan’da medya çalışanları ve sivil toplum açısından giderek bozulan ortama denk geldi.”
Cumhurbaşkanı Endişeli
Azerbaycan Haber Ajansı ((APA)) üst düzey bir yetkilinin ağzından, cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Rasim Aliyev cinayetinden “ciddi endişe” duyduğunu dile getirdi. Ali Hasanov adlı yetkili, Cumhurbaşkanı’nın bu olayı ifade özgürlüğüne bir “tehdit” olarak gördüğünü ve Azerbaycan devletinin önceliğinin medya özgürlüğünü güvenceye almak olduğunu söylediğini belirtti.
Azerbaycan’daki ifade özgürlüğüne yönelik baskılar, ülkenin tarihinde ağırladığı en büyük spor olayı olan Avrupa Oyunları’nın Haziran ayındaki açılış töreni sırasında uluslararası dikkati üzerine çekmişti.
O sıralarda, ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, Azerbaycan’ı Avrupa ve Orta Asya’da en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke olarak tanımlamış ve eleştirel yazıları nedeniyle sekiz bağımsız gazetecinin hapiste olduğunu bildirmişti.
Rasim Aliyev cinayetini kınayan kuruluşlardan biri olan Haklar için Spor, “Rasim Aliyev cinayetinin gösterdiği gibi eleştirel sesler her zamankinden daha fazla tehlikede” dedi. Kuruluş, uluslararası toplumdan, Azerbaycan devletine bu cinayetle ilgili olarak insan hakları konusundaki yükümlülüklerini hatırlatma çağrısında da bulundu.