Sinema dünyasının en prestijli etkinliklerinden Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) en iyi film dalında verilen Altın Ayı ödülünü, Norveçli yönetmen Dag Johan Haugerud‘un "Drømmer" (Hayaller) adlı filmi kazandı.
ABD'li yönetmen Todd Haynes‘in jüri başkanlığını yaptığı festivalde Altın Ayı’yı kazanan film, Berlinale 2025'te yarışmaya katılan en dikkat çekici yapımlardan biri olarak öne çıktı. Norveçli yönetmen Dag Johan Haugerud’un yönettiği "Drømmer" (Hayaller), en prestijli ödül olan Altın Ayı’yı kazandı. Film, 16 yaşındaki Johanne'nin, öğretmeni Johanna'ya duyduğu derin aşkla yüzleşmesini ve içsel dünyasını keşfetmesini konu alıyor. Film, festivalin en dikkat çekici yapımlarından biri olarak öne çıktı.
Festivalin büyük ödülü olan Gümüş Ayı (Büyük Jüri Ödülü) ise Gabriel Mascaro’nun distopik filmi "O Ultimo Azul" (The Blue Trail) adlı yapıma verildi. Film, yaşlılar için oluşturulan bir koloniye gönderilmesi planlanan bir kadının hikayesini ve kadının Amazon ormanlarında bulduğu sığınakla distopik bir toplumda yaşamaya çalışmasını anlatıyor.
En İyi Yönetmen ödülüne Çinli yönetmen Huo Meng, "Sheng Xi Zhi Di" (Living the Land) adlı filmiyle layık görüldü. 1991’de Çin’deki sosyoekonomik değişimlerin özellikle çiftçi aileleri üzerindeki etkisini konu alan filmin yönetmeninin kırsal yaşamı derin bir empatiyle yansıtma yeteneği ödüllendirildi.
En İyi Kadın Oyuncu ödülünü, "If I Had Legs I’d Kick You" filmindeki performansıyla Rose Byrne kazandı. Filmde psikolojik bir çöküntü yaşayan bir annenin rolünü üstlenen Byrne, karakterin derinliğini güçlü bir şekilde ortaya koyarak büyük beğeni topladı.
Berlinale 2025’in En İyi Senaryo ödülü ise Radu Jude'nin "Kontinental '25" adlı filmine verildi. Drama ve komedi türlerini birleştiren film, konut sıkıntısı, post-sosyalist ekonomi ve milliyetçilik gibi toplumsal sorunlara keskin bir eleştiri sunuyor.
Berlinale 2025’te, en iyi yardımcı oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü, ünlü oyuncu Andrew Scott’a verildi. Scott, Richard Linklater’in yönettiği "Blue Moon" (Mavi Ay) filminde, ünlü müzikal bestecisi Lorenz Hart’in iş ve özel yaşamındaki çalkantılarla yüzleştiği bir dönemdeki partneri Richard Rodgers’ı canlandırdı.
Festivalde Filistin protestosu
Çeşitli kategorilerde 74 ülkeden toplam 240 filmin gösterildiği bu yılki Berlinale, kırmızı halıda ve sinema salonlarında yapılan siyasi protestolarla dikkat çekti.
İsrailli esirlerin serbest bırakılması için yapılan dayanışma çağrıları ve Almanya’daki sağlık çalışanlarının sorunlarına yönelik protestolar gündeme geldi. Ancak, en çok tartışılan olaylardan biri, İsrail’e karşı yapılan boykot hareketini savunan BDS Hareketi'ne yönelik destek açıklamalarıydı.
Dünya çapında tanınan İskoç oyuncu Tilda Swinton, festivalin Onur Ödülü’nü aldıktan sonra, Almanya’da yasaklı olan ve İsrail’le kültürel çalışmaları boykota çağıran BDS hareketine destek açıklaması yaptı. Ayrıca Çinli yönetmen Jun Li, "Alman hükümeti ve kültür kurumları, Berlinale dahil apartheid, soykırım ve Filistin halkının acımasızca yok edilmesine katkıda bulunuyor" şeklinde bir açıklama yaptı.
Bu konuşma sırasında “nehirden denize, Filistin özgür olacak” sloganı da kullanıldı. Bu ifade Almanya’da yasaklı bir antisemitik söylem olarak kabul ediliyor.
Berlinale Direktörü Tricia Tuttle, yaşanan olaylar hakkında büyük üzüntü duyduğunu belirtti ve festival öncesinde misafirlere hangi siyasi ifadelerin hassas olabileceği konusunda uyarılarda bulunduklarını söyledi.
Forum