Biden yönetimi Türkiye ile Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye yönelik yeni bir askeri harekatın düzenlenmemesi konusunda görüşmelere devam ediyor. Son olarak ABD Dışişleri Müsteşar Vekili John Bass, Ankara’daki görüşmelerini bugün tamamladı.
Beyaz Saray Türkiye’nin güvenlik kaygılarının geçersiz olmadığını bir kez daha vurguladı; Suriye’nin kuzeyinde “durumu olduğundan daha istikrarsız hale getirecek bir adım görmek istemediklerinin” de altını çizdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Cuma günü düzenlenen basın toplantısında VOA Türkçe’nin, Washington ve Ankara arasında Suriye konusunda devam eden görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
Ankara’nın Suriye konusundaki güvenlik kaygılarını anladıklarını yineleyen Kirby, “Doğrusunu söylemek gerekirse bunlar geçersiz kaygılar değil. Ama aynı zamanda onların (Türkiye’nin) ya da bir başkasının Suriye’de özellikle de kuzeydeki durumu şu an olduğundan daha istikrarsız hale getirecek bir şey yaptığını görmek de istemiyoruz. Buna, Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’e karşı operasyonlarda bizimle ortaklık yapmaya devam etme istikrarı üzerinde herhangi bir olası olumsuz etki de dahil” ifadelerini kullandı.
John Kirby Türkiye ile yürütülen görüşmelerin ayrıntılarına girmedi; ancak temasların bu temel ilkeler çerçevesinde yapıldığını belirtti.
Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, ABD’nin IŞİD’le mücadelede ortağı.
Türkiye ise YPG’yi ABD ve AB’nin de terör örgütü listesinde bulunan PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor.
Suriye ile 911 kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Türkiye daha önce YPG’ye karşı sınırötesi askeri operasyon düzenlemişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu hafta CNN Türk’e verdiği röportajda, YPG’nin Türkiye’nin Amerika ve başka aracılar vasıtasıyla ilettiği ültimatomu yerine getirmemesi halinde askeri harekatın kaçınılmaz olacağını söylemiş; SDG’nin kontrolünde olan ve IŞİD üyelerinin tutulduğu hapishanelerini kontrol altında tutmaya hazır olduğunu belirtmişti.
Beyaz Saray’dan bu konuya ilişkinse henüz bir yorum gelmedi.
Suriye’nin kuzeyine ABD ve Fransız askeri tartışması
Suriye Demokratik Güçleri’nden üst düzey bir yetkili, Suriye’nin kuzeyinde sınır hattının korunması için ABD ve Fransız askerlerinin görev alması konusunda görüşmelerin yapıldığını söylemişti.
Suriye’nin kuzeyindeki Kürt idaresinin dış işlerinden sorumlu eş başkanı İlham Ahmed dün Reuters’a yaptığı açıklamada, “ABD ve Fransa tüm sınırı kontrol edebilir. Bu askeri koalisyonun bu sorumluluğu almasına hazırız. Bizim bölgeyi korumamıza ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurulmasına yardım etmesi için Fransa’dan sınıra asker göndermesini istiyoruz” demişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cuma günkü basın toplantısında, Fransa’nın ABD ile birlikte Suriye’nin kuzeyinin güvenliğini sağlama arayışında olduğu yönündeki iddialara tepki gösterdi.
Fidan, “Amerika'nın gücünü kullanarak, arkasına saklanarak kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri açıkçası dikkate almıyoruz. Bu konudaki muhatabımız Amerika’dır” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, VOA Türkçe’nin bu konuyla ilgili yönelttiği sorusuna, “Bu konudaki kaygıları konusunda Türkiye ve tepki konusunda Fransız hükümeti konuşsun. Tek yapabileceğim neden orada olduğumuzu yinelemek. IŞİD’in yenilgiye uğratılması koalisyonu çerçevesinde, IŞİD’in Suriye’deki durumdan yeniden canlanmak ve kendilerini güçlendirmek için yararlanmamasını sağlamak için oradayız” diye konuştu.
“Başkan Suriye’nin hayati bir görev bölgesi olduğuna inanıyor”
IŞİD’in, kapasitesinin ciddi ölçüde azaltılmış olmakla birlikte, hala bir tehdit olmaya devam ettiğini belirten John Kirby, “Askerlerimiz bunların peşinden gitmek üzere SDG ile ortaklık içinde orada. Bu misyonda bir değişiklik yok. Başkan hala bu bölgenin hayati bir görev bölgesi olduğuna inanıyor. O nedenle IŞİD’in yeniden canlanmamasını sağlamak için Suriye’de sahada kalacağız” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Ortadoğu’daki birliklerinden sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) son günlerde, IŞİD’in yenilgiye uğratılmadan önce bir dönem hüküm sürdüğü Suriye ve Irak’ta, bir dizi operasyon düzenliyor.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerine göre, Amerika’nın Suriye’de daha önce bilinenin aksine, 900 değil yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.
CENTCOM Komutanı General Erik Kurilla, geçen hafta içinde hem Irak hem de Suriye’de düzenlenen operasyonların ardından yaptığı açıklamada, “Ortaklarımızla düzenlediğimiz operasyonlar, IŞİD üzerindeki baskının korunması ve terör örgütünün bölgede hızla değişen güvenlik ortamından yararlanmasını engellemek için kritik” ifadesini kullanmıştı.
“Bazı grupların Suriye’deki ABD varlığını Türkiye’ye karşı kullanmaya çalışabileceğinin farkındayız”
Ankara’daki temaslarını bugün tamamlayan ABD Dışişleri Müsteşar Vekili John Bass de, Türkiye’den ayrılmadan önce bir telefon brifinginde gazetecilerin Suriye ve Türk yetkililerle görüşmeleriyle ilgili sorularını yanıtladı.
Bass, bazı grupların Suriye'nin kuzeyindeki Amerikan varlığını NATO müttefiki Türkiye'ye karşı faaliyet yürütmek için kullanabileceğinin farkında olduğunu söyledi.
Bazı kişilerin, bazı hükümetlerin ABD askerlerinin varlığını bir güvence olarak görebileceği dinamikleri çok iyi anladıklarını da kaydeden Bass, “Ancak aynı zamanda bazı grup ya da kişilerin ABD güçlerinin varlığından faydalanarak Türkiye dahil komşu ülkelerden birinin güvenliğini zedeleyecek faaliyetlerde bulunabileceğinin de farkındayız ve bu sonucu görmek istemiyoruz ve bu nedenle çok dikkatli davranıyoruz” vurgusu yaptı.
ABD güçlerinin Suriye içindeki faaliyetlerinde yapabilecekleri her türlü düzenlemenin komşu ülkeler için risk ya da tehlikeyi arttırmadığından emin olmak gerektiği perspektifinden hareket ettiklerini söyleyen eski Ankara Büyükelçisi Bass, “Suriye'deki askeri varlığımız çok özel bir amaç için. Bu amaç da IŞİD'in Suriye halkı, Türkiye halkı, Irak halkı, Ürdün halkı ya da başka herhangi bir ülke için yeniden bir tehdit haline gelmemesini sağlamak” diye konuştu.
"Suriye'de bulunan her yabancı teröristin ülkeden ayrılması gerektiğine inanıyoruz"
John Bass'e "Washington ve Ankara arasında Suriye'den PKK unsurlarının çıkarılması konusunda bir mutabakat olup olmadığı" sorusu yöneltildi.
Bass, "Bakan Blinken'ın dediği gibi Türkiye ve diğer birkaç hükümetle birlikte Suriye'nin gelecekte yabancı terör örgütleri ya da yabancı terörist savaşçılar için güvenli bir liman olmaması ve olamayacağı konusunda hemfikiriz. Suriye'nin içinde bulunan her yabancı teröristin ülkeden ayrılması gerektiğine inanıyoruz. İdeali, bu kişilerin çoğunun sorumlu şekilde yürütülen süreç aracılığıyla geldikleri ülkelere dönmeleri" sözleriyle cevapladı.
Bu habere VOA Türkçe’den Dilge Timoçin katkıda bulunmuştur.
Forum