Başkan Joe Biden, ABD’nin ulusal çelik şirketi US Steel'in Japon Nippon Steel tarafından satın alınmasına karşı aylardır kamuoyunda yürüttüğü muhalefeti, Cuma günü 14,9 milyar dolarlık devir işlemini engellediğini açıklayarak sürdürdü.
Biden yaptığı açıklamada, bu satışın "Amerika'nın en büyük çelik üreticilerinden birini yabancı kontrolüne sokacağını ve ulusal güvenliği ve kritik tedarik zincirleri için risk yaratacağını" söyledi. ABD Başkanı, anlaşmanın ulusal güvenliği nasıl tehlikeye atacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
Teklif edilen satış işleminin gerçekleşmemesi, seçim açısından kritik bir eyalet olan Pennsylvania’nın Pittsburgh kenti merkezli şirketin çalışanları için zafer anlamına geliyor. Mart ayında, güçlü Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, o sırada Kasım seçimleri için hala aday olan Biden'ı desteklemişti.
Ulusal güvenlik
Dış İlişkiler Konseyi RealEcon Girişimi Direktörü Matthew Goodman, "Bu açıkça Başkan Biden'ın uzun süredir üzerinde kafa yorduğu siyasi bir karardı. Amerika işçilerini ve özellikle de çelik sektörünü koruyacağını göstermeye kararlı" dedi.
VOA'ya değerlendirmelerde bulunan Goodman, "Önemli bir sektör ve haksız ticaret uygulamalarına maruz kalıyor, ancak satış işlemi engellemenin ulusal güvenlik mantığını aslında anlamak zor" diye konuştu.
Federal yasalar başkana, Maliye Bakanı Janet Yellen'ın başkanlık ettiği ve diğer kabine üyelerinden oluşan ABD’deki Yabancı Yatırım Komisyonu’nun (CFIUS) tavsiyesine dayanarak bir işlemi engelleme yetkisi veriyor. CFIUS geçen ay, anlaşmanın olası ulusal güvenlik riskleri konusunda fikir birliğine varamamıştı.
Biden, anlaşmayı reddetmesinin ABD'nin önemli bir müttefiki ve ticaret ortağı olan Japonya ile ilişkilere zarar verebileceği yönündeki, bazı analistlerin ve danışmanların uyarılarına rağmen, görevdeki son günlerinde bu açıklamayı yaptı. Satışa getirdiği engel, özellikle de ticaret ortaklarına yüksek gümrük vergileri uygulama sözü veren Trump yönetiminin yaklaşmakta olan ticaret savaşından önce dikkat çekti.
Çin'e karşı müttefik ihtiyacı
Düşünce kuruluşu Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan John Ferrari, "özellikle Çin'e karşı olası bir savaşta ABD’nin bölgede müttefiklere ihtiyacı olduğunu vurguladı.
VOA’ya konuşan Ferrari, "Japonya Pasifik'te sağlam bir müttefik. Gemi inşasında ve imalatta hünerleri var ve bu yüzden onlara ihtiyacımız var. ABD’de yatırım yapmalarına izin vermek bizi daha da güçlendirecektir" dedi.
ABD'de 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump da bu satışa karşı çıkıyor. Kasım ayında yaptığı bir sosyal medya paylaşımında Trump, anlaşmayı engelleyeceğini ve ulusal çelik şirketini büyütmek için vergi teşvikleri ve gümrük tarifelerini devreye sokacağını söylemişti.
Şirketler yasal işlem başlatıyor
Hem Nippon Steel hem de US Steel ise ABD hükümetinin satış işlemini değerlendirirken uygun prosedürleri izlemediğini gerekçe göstererek, yasal işlem başlatma kararı aldı.
Şirketler tarafından yapılan açıklamada, "Başkan'ın açıklaması ve kararnamesi, ulusal güvenlik sorununa ilişkin inandırıcı bir kanıt sunmuyor ve bunun siyasi bir karar olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Başkan Biden'ın kararını takiben, yasal haklarımızı korumak için gerekli tüm adımları atmaktan başka seçeneğimiz kalmadı" denildi.
Biden’ın açıklaması, yönetiminin diğer korumacı hamlelerini takip etti. Biden geçen yıl da Çin'den yapılan çelik ithalatına uygulanan gümrük vergilerini üç katına çıkarmıştı.
ABD Başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada "Yabancı şirketlerin çeliği suni olarak düşük fiyatlarla küresel piyasalara sürmesi ve Amerika'da iş kayıplarına ve fabrikaların kapanmasına yol açması nedeniyle Amerikalı çelik şirketleri çok uzun süredir adil olmayan ticaret uygulamalarıyla karşı karşıyaydı" dedi.
Forum