Erişilebilirlik

Blinken: “Ermenistan-Azerbaycan barışı için ilerleme kaydedildi”


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada), Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan (sağda) ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov (solda). 29 Haziran 2023.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada), Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan (sağda) ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov (solda). 29 Haziran 2023.

WASHINGTON - Washington'un evsahipliğinde Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları arasında yapılan ikinci tur görüşmeler bugün sona erdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki çatışmayı sona erdirecek nihai bir anlaşmaya varmak için sıkı çalışmanın sürdüğünü söyledi.

Amerikalı yetkililerin üç gün boyunca arabuluculuk yaptığı görüşmelerin sonunda Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile poz veren Blinken, gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Blinken, en zor meselelerden bazılarının çözülmeden kaldığını söyledi; ancak bunların neler olduğu konusunda ayrıntı vermedi.

Virginia'daki Dışişleri Bakanlığı Dış Hizmetler Enstitüsü'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmelerin sonundaki açıklamasında Blinken, ilerleme kaydedildiğini, "bazı ek maddeler üzerinde anlaşmaya varılmasının yanısıra çözüm bekleyen diğer konulardaki tutumların daha iyi anlaşıldığını ve nihai bir anlaşmaya varmak için yapılması gereken çok iş olduğunun kabul edildiğini" söyledi.

Görüşmelerin "samimiyet, açıklık ve doğrudan iletişim" ile yürütüldüğünü belirten Blinken, iki ülke lideri ile Avrupa Birliği arasında önümüzdeki haftalarda yapılması beklenen toplantıda daha fazla ilerleme kaydedilmesini umduğunu söyledi.

Ağır çatışmaların 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesle sona ermesinden bu yana iki taraf, sınırlar üzerinde anlaşmak ve Dağlık Karabağ konusundaki anlaşmazlıkları çözmek konusunda bir barış anlaşmasını müzakere ediyor.

Blinken’ın yanında gazetecilerin karşısına çıkan Mirzoyan ve Bayramov ise herhangi bir açıklama yapmadı. Bayramov geçen hafta Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın bölgede yaşayan 120 bin etnik Ermeni için özel güvenlik garantileri sağlama talebini kabul etmeyeceğini söylemişti.

Son görüşmeler, ABD'nin iki taraf arasında evsahipliği yaptığı ikinci müzakere turu oldu. Benzer görüşmelere Avrupa Birliği ve Rusya da geçen aylarda aracı olmuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin hafta başında, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki temel anlaşmazlıklardan birinin çözümünde sadece "tamamen teknik" konuların kaldığını ve iki tarafın birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanımayı kabul ettiğini söylemişti.

Putin Pazar günü Moskova'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Ermenistan ve Dağlık Karabağ arasındaki tek bağlantı yolu olan Laçın Koridoru konusundaki anlaşmazlığı görüşmek üzere biraraya geldikten sonra konuşmuştu.

Soçi’de, Putin'in evsahipliği yaptığı Avrasya Hükümetlerarası Konseyi ve Bağımsız Devletler Topluluğu Hükümet Başkanları Konseyi zirvesine katılan Aliyev ve Paşinyan, koridorla ilgili tutumları nedeniyle birbirlerini suçlamışlardı.

Azerbaycan, Ermeniler’in Laçın Koridoru’nu ateşkes şartlarını ihlal ederek Dağlık Karabağ'a silah ve mühimmat sokmak için kullandığını iddia ediyor. Ermenistan, abluka nedeniyle bölgedeki Ermeni nüfusun gıda ve ilaç sıkıntısı yaşadığını belirterek, “insani kriz” uyarısında hatta Azerbaycan’a etnik temizlik suçlamasında bulunuyor.

Ancak Putin "temel konularda bir anlaşma olduğunu" söylemiş ve geriye kalan tek şeyin "aşılabilir engeller" olduğunu kaydederek, bunları terminoloji farklılıkları ve "kesinlikle teknik" olarak nitelendirmişti.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan temsilcilerinin bir hafta içinde bir araya gelerek farklılıkları çözmeye çalışacaklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG