Erişilebilirlik

Blinken ve Aliyev telefonda görüştü, Dağlık Karabağ'a gözlemci heyeti gündemde


Binlerce Ermeni etnik temizlik korkusuyla Dağlık Karabağ'ı terk ediyor- 25 Eylül 2023
Binlerce Ermeni etnik temizlik korkusuyla Dağlık Karabağ'ı terk ediyor- 25 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü. Görüşmede, Dağlık Karabağ ile ilgili son gelişmeler ele alındı.

Görüşmeyle ilgili açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’dan geldi. Dağlık Karabağ’a uluslararası gözlemci heyeti gönderilmesi hakkında bir soruyu yanıtlayan Miller, böyle bir mekanizma için bölgedeki müttefikler ve ortaklarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Blinken ve Aliyev telefonda görüştü, Dağlık Karabağ'a gözlemci heyeti gündemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Miller, Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinde Blinken’ın ‘’daha fazla çatışmanın olmaması, sivillerin koşulsuz korunması ve hareket özgürlüğünün sağlanması ile Dağlık Karabağ'a engelsiz insani erişimin sağlanması konularının aciliyetinin altını çizdiğini’’ belirtti.

Sözcü Miller, ‘’Bakan (Blinken) bu görüşmede Cumhurbaşkanı Aliyev'in daha fazla askeri eylemde bulunmayacağını söylediğini ve buna uymasını beklediğimizi kaydetti. Ayrıca (Aliyev) bir gözlemci misyonunu kabul edeceğini söyledi ve biz de kendisinden buna uymasını bekliyoruz’’ dedi.

"Blinken Aliyev'i Dağlık Karabağ'a uluslararası bir gözlemci misyonunun girmesine izin vermeye çağırdı"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Blinken-Aliyev görüşmesine ilişikin yazılı bir açıklama da yapıldı.

Blinken’ın Aliyev’e Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da daha fazla çatışmadan kaçınması ve engelsiz insani erişim sağlaması gerektiğini vurguladığı belirtilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı Aliyev'e Dağlık Karabağ sakinlerine evlerinde güven içinde yaşayabileceklerine ve haklarının korunacağına dair güvence vermesi çağrısında bulundu’’ denildi.

Açıklamada ayrıca, "(Bakan Blinken) Cumhurbaşkanı Aliyev'i geniş bir genel af taahhüdünde bulunmaya ve Dağlık Karabağ'a uluslararası bir gözlemci misyonunun girmesine izin vermeye çağırdı; Cumhurbaşkanı'nın Dağlık Karabağ'daki herkes için barış, karşılıklı anlayış ve karşılıklı saygıya dayalı bir gelecek inşa edilmesine yardımcı olma yönündeki kamuoyu taahhütlerini hatırlattı’’ ifadelerine yer verildi.

Amerikalı yetkililer Ermenistan temaslarını sürdürüyor

ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power ve ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Yuri Kim'ün dün başlayan Ermenistan ziyareti de sürüyor.

ABD'nin Ermenistan'la dayanışma içinde olacağını söyleyen Biden yönetimi yetkilisi, uluslararası toplumun Karabağ'a erişim sağlamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Azerbaycan'a Karabağ'daki Ermeni sivillere umutsuzca ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırması çağrısında bulunan Power, ABD'nin 11.5 milyon dolarlık insani yardım sağlayacağını kaydetti.

''Power önce Soykırım Anıtı'nı ziyaret etti''

USAID’den de Samantha Power’in ziyaretinin ilk günü olan dünkü temasları ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.

USAID Sözcüsü Jessica Jennings imzalı açıklamada, Samantha Power'ın Erivan ziyaretine Ermeni Soykırım Anıtı'nda başladığını ve burada öldürülenlere saygılarını sunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre ‘’Daha sonra Başbakan Nikol Paşinyan ile bir araya gelen Power, ABD'nin Ermenistan'ın reformist hükümetiyle olan güçlü ortaklığını ve ABD-Ermenistan ilişkilerini derinleştirme yönündeki kararlılığını ele aldı. Power, Başbakan Paşinyan'ın Ermenistan halkının talep ettiği demokratik reformları ilerletme ve geniş tabanlı ekonomik refah ve dayanıklılık inşa etme konusundaki liderliğini desteklediğini ifade etti. Başbakan ve USAID Başkanı, Dağlık Karabağ'daki insani durumu, ABD'nin halen Dağlık Karabağ'da bulunan etnik Ermenileri nasıl destekleyebileceğini ve halihazırda Ermenistan'da bulunan binlerce yerinden edilmiş etnik Ermeni ile Ermenistan'a doğru seyahat eden binlerce kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planları ele aldı.’’

Power'in Ermenistan hükümetinin kilit bakanlıklarından temsilcilerle bir yuvarlak masa toplantısına katıldığı; ayrıca uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşlarıyla da görüştüğü ilk gün açıklamasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün Nahçıvan'a gitmiş ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmüştü.

ABD ile Rusya’dan Dağlık Karabağ kriziyle ilgili karşılıklı suçlamalar

Binlerce Ermeni etnik temizlik korkusuyla Dağlık Karabağ'daki evlerini terk ederken, Moskova ve Washington birbirlerini Güney Kafkasya bölgesini istikrarsızlaştırmakla suçluyor.

Ermenistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya ile güvenlik ortaklığına güvenmiş olsa da, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya-Ermenistan ilişkileri olumsuz etkilendi.

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Washington'u Ermenistan'da Rusya karşıtı duyguların yapay bir şekilde artmasına yol açacak son derece tehlikeli söz ve eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Antonov'un açıklaması, Ermenistan'ın geçen hafta Dağlık Karabağ'da düzenlediği operasyona müdahale etmediği için Moskova'yı suçlamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün dün yaptığı açıklamaların ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın güvenilebilecek bir güvenlik ortağı olmadığını gösterdiğini düşünüyorum" demişti.

Binlerce etnik Ermeni, geçen hafta Azerbaycan tarafından düzenlenen yıldırım askeri operasyonda yenilgiye uğratılmasının ardından dün ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinden ayrılmaya başladı.

Bakü, Karabağ'ı evi olarak gören yaklaşık 120 bin Ermeni'nin haklarını koruma sözü verdi ancak çok azı buna güveniyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Rusya'yı Ermenilerin güvenliğini sağlayamamakla suçladı.

Azerbaycan geçen hafta Dağlık Karabağ'da "terörle mücadele" operasyonu başlattığını duyurmuş, bölgedeki Ermeni güçlere teslim olmaları ve "yasadışı rejime" son vermeleri çağrısı yapmıştı. Rusya'nın girişimleri sonrası ise 24 saat sonra ateşkes ilan edilmişti.

Uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ bölgesinde yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyor. Ermeniler'in Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bölgede ilan ettikleri Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni hiçbir ülke tanımamıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG