Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ile Hamas arasında çatışmalara 96 saatliğine geçici ara verilmesi ve bazı rehinelerin karşılıklı olarak takasıyla ilgili sağlanan uzlaşmadan memnuniyet duyduğunu açıkladı. BM, bu anlaşmayı çatışmayı sonlandırmak için atılan bir ilk adım olarak değerlendirdi.
BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Mısır ve ABD'nin desteklediği ve Katar'ın arabuluculuğuyla İsrail ve Hamas arasında yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Ferhan Hak, BM Genel Sekreteri Guterres’in, taraflar arasında sağlanan anlaşmanın doğru yönde atılmış bir adım olsa da daha fazlasının yapılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
“Tüm insani yardım kapasitemizi seferber edeceğiz”
BM, karşılıklı varılan anlaşmanın tam olarak uygulanmasına ve Gazze'deki insani yardımın daha fazla sağlanmasına tam olarak destek vereceğini, geçici anlaşmanın olumlu etkisini en üst düzeye çıkarmak için tüm insani yardım kapasitesini seferber edeceğini açıkladı.
BM’ye bağlı kuruluşlar ve insani yardım yetkilileri, 96 saatlik geçici ateşkes ilanıyla Gazze’de birçok hayatı kurtaracak insani yardımı arttırma fırsatını yakaladıklarını, insani duraklama kararından memnuniyet duyduklarını belirtiler.
BM Ortadoğu Özel Temsilcisi Tor Wennesland yaptığı açıklamada Mısır, Katar ve ABD hükümetlerinin taraflar arasında uzlaşmanın sağlanması için arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Özel Temsilci Wennesland da Gazze'de ilan edilen 96 saatlik insani ara konusunda taraflar arasında sağlanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Uzlaşılan insani ara rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak ve Gazze'deki Filistinliler’in acil insani yardım ihtiyaçlarını hafifletmek için sonuna kadar kullanılmalıdır” dedi.
“Çatışmalar anlaşmada varılan uzlaşma çerçevesinde derhal durmalı”
Dört günlük ateşkes için uzlaşma sağlandığının resmen açıklanmasının ardından BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze Şeridi’ne güvenli ve engelsiz insani erişim sağlanması için taraflara çağrıda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed El Mandhari, “Tıbbi müdahalelerimizi Gazze’de hızlı bir şekilde arttırabilmemiz için çatışmanın varılan uzlaşma çerçevesinde derhal durması gerekiyor” dedi. Dr. El Mandhari, derhal kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında da bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü Filistin Temsilcisi Dr. Richard Peeperkorn, insani bir duraklama ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki her türlü haberin memnuniyetle karşılandığını, ancak çatışmanın gerçek anlamda sona ermesinin gerekli olduğunu ifade etti.
Dr.Peeperkorn, bugün Şifa Hastanesi’nde kalan hastaları ve sağlık çalışanlarını tahliye etmek için insani yardım ortakları Filistin Kızılayı ve Sınır Tanımayan Doktorlar ile yakın koordinasyon içinde çalışmalarının sürdüğünü açıkladı Dr. Peeperkorn, hala hastanede bulunan 220 hasta ve 200 sağlık çalışanı arasından öncelikli tahliye edilecek kişilerin, 21 diyaliz hastası, 29 omurga yaralanması hastası ve yoğun bakımdaki hastalar olacağını söyledi.
“Anlaşma kuzeydeki açlığın artma endişesinin tırmandığı sırada geldi”
BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA), dün Mısır'dan Gazze'ye 63 bin 800 litre yakıtın sevk edildiğini açıkladı. Daire, Gazze’ye ulaşan sınırlı miktardaki yakıtın, hastanelerde, su ve sanitasyon tesislerinde, barınaklarda ve diğer kritik hizmetlerde gıda dağıtımını ve jeneratörlerin çalışmasını desteklemek amacıyla BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) tarafından dağıtıldığını kaydetti.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi, taraflar arasında kısa da olsa sağlanan geçici ateşkes anlaşması haberinin, İsrail askeri operasyonları nedeniyle Filistin topraklarının kuzeyinde tam da açlığın yayılacağı korkusunun giderek arttığı bir dönemde geldiğini belirtti.
İnsani yardım kuruluşlarının, 7 Kasım'dan bu yana bölgeye yardım ulaştıramadığı, hiçbir fırının açık olmadığı, insanların ellerinde kalan az miktardaki çiğ sebze veya olgunlaşmamış meyveyi tüketmeye yöneldiği kaydedildi. Öte yandan, yem ve su kıtlığı nedeniyle kuzeydeki besi hayvanlarının açlık ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtildi.
Daire, refakatsiz kalan çocukların ve parçalanan ailelerin sayısındaki artışa da dikkat çekti.
Forum