Erişilebilirlik

BM: “Dünyada her 11 kişiden biri, Afrika’da her beş kişiden biri açlıkla mücadele ediyor”


Raporda yer alan dünyadaki bölgesel açlık eğilimlere göre Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da iyileşmeler görülmesine rağmen Afrika'da durum her geçen yıl giderek kötüleşiyor.
Raporda yer alan dünyadaki bölgesel açlık eğilimlere göre Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da iyileşmeler görülmesine rağmen Afrika'da durum her geçen yıl giderek kötüleşiyor.

Birleşmiş Milletler, “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2024” raporunu Çarşamba günü açıkladı. Rapora göre, küresel açlıkla mücadelede kaydedilen ilerleme tam 15 yıl geriye gitti.

Dünyanın belirli bölgelerinde açlığa karşı verilen mücadelede küçük ilerlemeler kaydedilse de başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde özellikle az gelişmiş ülkelerde yaşayanlar için açlık, en ciddi tehdit olmaya devam ediyor.

Raporda, 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insanın aç kalmış olabileceği, bu sayının da dünyada her 11 kişiden birine, Afrika’da da her beş kişiden birine denk geldiği açıklandı.

BM raporunda, 2023 yılında 713 milyon ile 757 milyon insanın açlıkla karşı karşıya bırakılmış olabileceği, bu sayının 2019 yılıyla kıyaslandığında yaklaşık 152 milyon kişi daha fazla olduğu kaydedildi.

Raporda, yüksek gelirli ülkelerdeki insanların sadece yüzde 6,3'ünün sağlıklı beslenemediği, bu oranın yoksul ülkelerde yüzde 71,5’e kadar yükseldiği ifade ediliyor.

“Dünya henüz açlığı ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldıracak düzeye gelmedi”

Raporda, elde edilen son veriler ve araştırmalara dayanarak dünyanın henüz her türlü yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırma yolunda olmadığı uyarısı yapılıyor.

Rapora göre milyarlarca insan hâlâ besleyici, güvenli ve yeterli gıdaya erişimden yoksun. Birçok ülkedeki duraklamaların da, açlık ve yetersiz beslenmenin ortadan kaldırılması yolunda yeniden ilerleme kaydedilebileceğine dair umut vermediği ifade ediliyor.

Raporda mevcut açlık, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme eğilimlerini tersine çevirmek için gereken politikaları, yatırımları ve mevzuatı uygulamak, gıda güvenliği ve beslenme için uygun finansmanı sağlamak gerektiği vurgulanıyor.

Ancak bu finansmanın nasıl sağlanacağı konusunda ortak bir anlayıştan henüz söz etmenin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

“Açlık Latin Amerika’da azalıyor Afrika’da artıyor’’

Raporda yer alan dünyadaki bölgesel açlık eğilimlere göre Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da iyileşmeler görülmesine rağmen Afrika'da durum her geçen yıl giderek kötüleşiyor.

Açlık, Afrika’nın toplam nüfusunun yüzde 20,4'ünü etkileyerek artmaya devam ediyor. Asya’da ise açlık oranının yüzde 8,1 ile sabit kalmasının Afrika kıtasıyla tam bir tezat oluşturduğu ifade ediliyor.

Latin Amerika nüfusunun yüzde 6,2'sinin açlık kıyısında yaşadığı ancak oranlardaki düşüşün az da olsa bir ilerleme kaydedildiğini gösterdiği belirtiliyor. 2022 ile 2023 yıllarında Batı Asya, Karayipler ve Afrika’da Sahra altı bölgelerinin çoğunda açlığın arttığı ifade ediliyor.

Raporda, dünyada yeterli gıdanın milyarlarca kişi için hala ulaşılmaz olmaya devam ettiği, 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 2,33 milyar insanın orta veya ciddi derecede gıda güvensizliği yaşadığı ifade ediliyor.

“2023 yılında 864 milyon kişi aç kalmamak için mücadele verdi’’

Raporda 2023 yılında dünyada 864 milyondan fazla insanın ciddi gıda güvensizliği yaşadığı, dönem dönem aç kalmak zorunda kaldığı vurgulanıyor.

Latin Amerika'da gıda güvenliğinde bir miktar iyileşme görülürken, Afrika'da kıta halkının yüzde 58'i orta veya ciddi derecede gıda güvensizliği yaşadığı belirtiliyor.

Rapora göre, düşük gelirli ülkelerde 2022 yılına kadar yeterince sağlıklı gıda maddesi satın alamayan insan sayısının 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı vurgulanıyor.

“2030 yılında dünyada 1,2 milyardan fazla yetişkin obez olacak’’

Raporda, dünya genelinde çocuk beslenmesinde kaydedilen bazı ilerlemeler olsa da henüz istenilen seviyelere ulaşmak için çok daha fazla yol katedilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Anne sütü ile beslenme oranının yüzde 48’e yükseldiği, beş yaş altı çocuklarda yetersiz beslenme oranının yüzde 22,3 ile hedeflerin gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Yetişkinlerde obezitenin artmaya devam ettiği, 2022 yılında bu oranın yüzde 15,8'e ulaştığı, ancak endişe verici bir şekilde 2030 yılına kadar dünyada 1,2 milyardan fazla obez yetişkinin olacağı da raporun tahminleri arasında.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG