Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze’de yerlerinden edilenlerin sayısının 1,5 milyon kişiyi aştığını söyledi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşebileceği konusunda endişelerini belirterek, “1,5 milyondan fazla Gazzeli yerinden edildi, 18 hastane kapatıldı, yüz binlerce kişi korku içinde ve devam eden İsrail bombardımanı altında yaşamak zorunda kaldı’’ dedi.
Martin Griffths, Gazze’de iletişim ağlarının çökmesi nedeniyle rakamların son beş gündür güncellenmediğini, ölü ve yaralı sayısının son açıklanandan çok daha yüksek olduğunu kaydetti.
“Şimdi harekete geçmezsek çatışmalar Filistin’in diğer bölgelerine sıçrayacak”
Griffiths, BM'nin etkili bir insani yardım müdahale yapabilmesi için gerekli olarak daha önce belirlediği 10 maddelik planını yineledi, “BM’ye üye devletler bu hedeflere ulaşmamıza yardım etmeli’’ dedi.
Martin Griffiths, Gazze'deki vahim durumun çok daha kötüleşebileceğini belirterek, "Eğer şimdi harekete geçmezsek, çatışmalar Filistin’in diğer bölgelerine sıçrayacak ve bölgede daha da feci sonuçlar doğuracak. Bu tüm bölgeyi yangına sürükleyebilecek bir çatışmadır" dedi.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) ise, BM bayrağı altında olan sivilleri bile koruyamadıklarını, operasyonlarının durma noktasına geldiğini açıkladı.
UNRWA Genel Komiser Yardımcısı Natalie Boucly, Gazze Şeridi'nin her tarafının şu anda bombardıman altında olduğunu belirterek, “Gazze'de hastaneler, camiler, kiliseler, fırınlar ve 60'tan fazla UNRWA binası ve okulu vuruldu. BM tesislerinde ve BM bayrağı altındaki insanları tam olarak koruyamayacak duruma geldik. Hala kuzeyde sıkışıp kalmış binlerce kişi de dahil olmak üzere yardıma ihtiyaç duyan insanlara ulaşamıyoruz. Ulaşabildiğimiz kişilere yeterli yardımı sağlayamıyoruz. Son dönemde operasyonlarımızı sürdürmek, neredeyse imkansız hale geldi” dedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Volker Turk ise, çatışmaların devam etmesi durumunda savaşın Ortadoğu’da daha geniş bir bölgeye yayılma riskinin artmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi.
“Yardımın Gazzelilere ulaşması için insani koridor çağrısına uyulmalı”
Çatışmaların küresel bir şok etkisi yarattığını kaydeden Turk, “Yaşanan kriz dünyada daha fazla kutuplaşmaya yol açacak. Daha derin kırılmalar yaratacak’’ dedi.
Turk, BM Genel Kurul'un krizle ilgili yapılan acil özel oturumunda kabul ettiği, çatışmaların durdurulması için acil sürekli insani ateşkes çağrısında bulunan kararı ve BM Güvenlik Konseyi'nin Çarşamba günü kabul ettiği, çatışmalara acil uzatılmış ara verilmesi, insani yardımın Gazzeliler’e ulaşması için insani koridor açılması çağrısına uyulmasını istedi.
Turk, alınan bu kararların İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militanlar tarafından gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, ’’Yaşanan dehşetten bir çıkış yolu yaratılması ayrıca insani yardımın ulaşması ve insan haklarının korunması için derhal ateşkes yapılmalı ve çatışmalara son verilmelidir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, Çarşamba günü kabul edilen Güvenlik Konseyi kararının derhal uygulanması ve tarafların buna uyması yönünde çağrıda bulundu.
Forum