Erişilebilirlik

BM insani yardım çalışanları için 2024 en ölümcül yıl oldu; 281 kişi yaşamını yitirdi


2024 yılında şu ana kara 281 BM yardım çalışanı hayatını kaybetti.
2024 yılında şu ana kara 281 BM yardım çalışanı hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 2024 yılının insani yardım çalışanları için en ölümcül yıl olduğunu, hayatını kaybeden küresel insani yardım çalışanlarının sayısının 281 kişiye yükseldiğini açıkladı.

BM İnsani İşler Ofisi, Gazze’de devam eden savaşın, insani yardım çalışanlarının can kaybının artmasına ciddi bir etkisi olduğunu vurguladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 2024 yılında can kaybı sayısında yaşanan artışın şimdiye kadar veri tabanında yer alan tüm rekorları geride bıraktığını belirterek, “Korkunç bir dönüm noktasına gelindi” değerlendirmesinde bulundu.

İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, BM insani yardım çalışanlarının daha önce görülmemiş bir oranda öldürüldüğünü belirterek “BM insani yardım çalışanları, gösterdikleri cesaret ve insanlıklarına karşılık olarak ya kurşun yiyor ya da bombaların hedefi oluyor. Amaçları insani yardım ulaştırmak olan çalışanlara karşı yapılan bu şiddet, vicdansızlıktır. Bu durum, BM’nin küresel çapta gerçekleştirdiği insani yardım operasyonları için yıkıcı bir etki yaratmaktadır. Devletler ve çatışmanın tarafları, insani yardım çalışanlarını korumalı, uluslararası hukuka riayet etmeli, sorumluları yargılamalı ve bu cezasızlık dönemini sona erdirmelidir” dedi.

“Gazze’de 320’den fazla insani yardım çalışanı öldü”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin veri tabanına göre, 2023 yılında 33 ülkede 280 yardım görevlisi yaşamını yitirdi. Son verilere göre, 2024 yılı henüz sona ermeden yaşanan 281 can kaybıyla geçtiğiniz seneki sayılar geride kaldı.

Gazze'de çok sayıda BM yardım çalışanı son bir yıl içerisinde öldü.
Gazze'de çok sayıda BM yardım çalışanı son bir yıl içerisinde öldü.

Gazze’de, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan terör saldırısı ve savaşta ise şimdiye kadar 320’den fazla BM insani yardım çalışanın yaşamını yitirdiği, hala devam eden savaşın can kaybı sayısının artışındaki en önemli faktör olduğu kaydedildi.

Gazze’deki insani yardım çalışanlarının çoğunun görevleri başında öldürüldüğü vurgulandı. Gazze’de yaşamını yitiren insani yardım çalışanlarının büyük kısmının BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) personeli olduğu kaydedildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, insani yardım çalışanlarına yönelik ölümcül saldırı ve tehditlerin sadece Gazze’de olmadığını, Afganistan, Kongo, Güney Sudan, Sudan, Ukrayna ve Yemen gibi ülkelerde de yüksek düzeyde şiddet, adam kaçırma, yaralama, taciz ve keyfi gözaltı vakalarının meydana geldiği kaydedildi.

“Güvenlik Konseyi’ne insani yardım çalışanlarına yönelik şiddeti durdurması için tavsiyede bulunacağız”

Ölümlerin büyük çoğunluğu sivil toplum kuruluşları, BM kuruluşları, Kızılhaç, Kızılay için çalışan yerel personeller olduğu belirtildi. BM İnsani İşler Ofisi, insani yardım personeline yönelik şiddetin, çatışma bölgelerinde sivillere zarar veren daha geniş bir eğilimin parçası olduğunu vurgulayarak “Geçtiğimiz yıl, 14 silahlı çatışmada 33 binden fazla sivil ölümü kaydedildi. 2022 yılına göre yüzde 72'lik şaşırtıcı bir artış yaşandı. Tehlikelere rağmen, insani yardım kuruluşları, dünyada ihtiyacı olanlara hayati yardım sağlamayı sürdürüyor. 2024 yılında ihtiyaç sahibi yaklaşık 144 milyon insana yardım ulaştı. Kasım 2024 itibariyle, dünya çapında 116 milyondan fazla insana destek olundu. 24 Mayıs 2024 tarihinde BM Güvenlik Konseyi, insani yardım çalışanlarına yönelik artan şiddet ve tehditler karşısında 2730 sayılı kararı kabul etmiştir. Karar, Genel Sekreteri bu tür olayların önlenmesi ve bunlara müdahale edilmesi, hesap verebilirliğin arttırılması, insani yardım personelinin korunmasının iyileştirilmesi için tedbirler tavsiye etmekle görevlendirmektedir. Bu tavsiyeler 26 Kasım'da yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısında sunulacaktır” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG