Erişilebilirlik

BM’de İsrail’e uluslararası silah sevkiyatının sonlandırılması için “ortak mektup” girişimi


New York’ta, Türkiye ve Filistin’in öncülüğünde İsrail’e silah transferinin sonlandırılmasını talep eden “ortak mektup” girişimiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
New York’ta, Türkiye ve Filistin’in öncülüğünde İsrail’e silah transferinin sonlandırılmasını talep eden “ortak mektup” girişimiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler, BM’de İsrail’e uluslararası silah sevkiyatının sonlandırılması için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Türkiye ve Filistin’in öncülüğünde başlatılan girişime, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve 52 ülke destek vermişti. Girişim kapsamında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi başkanlarına, İsrail’e uluslararası silah sevkiyatının derhal sonlandırılması için “ortak mektup” sunulmuştu.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, bir grup sponsor ülkeyle birlikte İsrail'e silah transferinin sonlandırılmasını talep eden "Ortak Mektup" girişimini başlattıklarını duyurmuştu.

Yıldız ve BM’de Gözlemci Ülke olarak yer alan Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ile girişimi destekleyen bazı ülkelerin temsilcileri, "ortak mektup" girişimiyle ilgili son gelişmeleri değerlendirdikleri bir basın toplantısı düzenledi.

“İşgali ve saldırıları sona erdirmek için çalışmak üzere güçlü ve ortak bir kararlılık”

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız, bu ortak girişimle İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizat transferinin durdurulması için derhal adım atılması çağrısında bulunduklarını belirtti. Yıldız, “Bu girişim, Gazze'de ve Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarında, Lübnan'da ve Ortadoğu'nun dört bir yanında yaşanan şiddetin eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tırmanması, uluslararası hukukun gecikmiş ihlalleri karşısında duyduğumuz ciddi endişeyi yansıtmakta olup, sivilleri korumak, uluslararası hukukun daha da vahim bir şekilde ihlal edilmesini engellemek ve işgal altındaki Filistin topraklarında ve bölge genelinde yasadışı işgali ve saldırıları sona erdirmek için çalışmak üzere güçlü ve ortak bir kararlılıktır” dedi.

Ahmet Yıldız, ortak mektupta, “Bu girişimdeki taleplerimiz, BM Genel Kurulu’nun 18 Eylül 2024 tarihinde aldığı kararında da yer almaktadır Bu muazzam insani acının ele alınması ve bölgesel bir çatışma riskini doğuracak daha fazla istikrarsızlığın önlenmesi için derhal harekete geçilmesi elzemdir. Tüm devletleri, başta sivillerin korunması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'ne, kararlarını uygulayarak ve sivilleri korumak ve hesap verebilirliği sağlamak için eksiksiz adımlar atarak barış ve güvenliği koruma görevini yerine getirme çağrısını yinelediklerini belirtti. Ahmet Yıldız, “Bu acıyı sona erdirmek, kapsamlı bir ateşkes uygulamak ve adil ve kalıcı barışa giden yolu yeniden tesis etmek sadece yasal ve insani zorunluluk değil, aynı zamanda ahlaki yükümlülüktür. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli tüm önlemlerin çok geç olmadan alınması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

“Gelecek nesiller bize ‘ne yaptınız’ diye soracaktır”

Yıldız, bir diplomat olarak Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarına, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye kararına dayanarak bu mektubu imzaladığını belirterek, “Eminim ki gelecek nesiller bize ‘ne yaptınız’ diye soracaklardır. Çözüm istemekten ve özellikle de bu katliamların durdurulmasını istemekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Filistin Temsilcisi Mansur da İsrail’e yönelik uluslararası silah ve teçhizat sevkiyatını durdurmak için başlattıkları girişimin, Uluslararası Adalet Divanı’nın (ICJ) “bu yasadışı işgalin mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesi gerektiğini” belirten tavsiye kararı çerçevesinde olduğunu, İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması gerektiğini belirtti.

Mansur, "Bu ortak mektup, BM Genel Kurulu'nda çok sayıda ülkenin de taleplerini yerine getirmek için somut ve çok önemli bir adım. İşgali sona erdirmek istiyorsak, o zaman ülkeler bu yasadışı işgalin ömrünü uzatacak, işgal altında yaşayan Filistin halkına ve hatta Lübnan'da olduğu gibi daha da ötesine karşı yaptıklarını yapmaya devam etmesini sağlayacak silah gibi araçları vermemelidir” dedi.

Mansur, derhal ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı ve iki devletli çözüm için Güvenlik Konseyi üzerindeki baskılarını sürdüreceklerinin altını çizdi.

Forum

XS
SM
MD
LG