Erişilebilirlik

BM’den Myanmar Ordusu İçin 'Uluslararası Mali Tecrit’ Çağrısı


Arakan eyaletinde devriye gezen Myanmar askerleri
Arakan eyaletinde devriye gezen Myanmar askerleri

Birleşmiş Milletler Myanmar Uluslararası Bağımsız Gerçekleri Bulma Komisyonu (FFM) uluslararası topluma yaptığı çağrıda Myanmar ordusuna mali tecrit uygulanmasını istedi. BM komisyonu dünya ülkelerinden Myanmar ordusuna verilen mali ve diğer her türlü desteği kesmesini istedi.

Komisyon ayrıca Myanmar ordusu komutanlarının, aleyhlerindeki savaş suçları, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ve soykırım iddialarıyla ilgili bütün soru ve suçlamaların cevaplarının bulunup açıkça soruşturulması için güvenilir bir uluslararası mahkemenin karşısına çıkması gerektiğini kaydetti.

FFM Başkanı Marzuki Darusman, Myanmar’daki çatışmaları sonlandırmak, göçe zorlanan milyonlarca Arakanlı sivilin de aralarında bulunduğu insanların haklarını korumak için gerekli tüm tedbirlerin derhal alınması gerektiğini kaydetti.

“Mynmar’da yaşanan krizin çözümünde atılmış somut bir adım yok”

Komisyona bağlı uzmanlar, 3 Mayıs'tan itibaren bölgedeki çeşitli ülkelere yaptıkları ziyaretlerde, hükümet yetkilileri, BM’ye bağlı kuruluşların bölgesel temsilcilikleri ve çok sayıda kişi, sivil toplum örgütleri, kuruluşla bir araya geldi.

Darusman, on günlük Bangladeş, Malezya, Tayland ve Endonezya ziyaretlerinin sonrasında yaptığı açıklamada, Myanmar’da yaşanan krizin çözülmesi yönünde somut bir adım atılmadığını kaydederek durumun hale belirsiz olduğunu söyledi.

444 sayfalık acı Myanmar Raporu

Komisyon daha önce BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu 444 sayfalık raporda, Myanmar ordusunun ülke genelinde etnik azınlıkların insan haklarını vahşice ve sistematik olarak nasıl ihlal ettiğini belgelemişti.

Raporda, güvenlik güçlerinin binlerce Arakanlı sivili öldürdüğü, kadın ve kızların tecavüze uğradığı belirtilmişti. Ülkede etnik azınlıkların yaşadığı köylerin yıkılıp yakıldığı, 2017 yılında iki ay içinde 700 binden fazla sivilin yerlerinden edilerek göçe zorlandığı kaydedildi.

Myanmar hükümetinin hem askeri hem de sivil yetkilerinin ülkede yaşanan gerçekleri inkar ettiği, işledikleri uluslararası hukuk ihlalleri içinde sorumluğu almadıkları da raporda yer alan unsurlar arasında bulunuyor.

Marzuki Darusman
Marzuki Darusman

“Bu hikayenin sonu iyi değil”

Kurulduğu günden bu yana göç eden çok sayıda mülteciyle konuşan BM Komisyonu, ziyaret ettikleri kamplarda ordu ve sivil hükümet yetkilileri aleyhine çok sayıda delil topladı.

Komisyona bağlı olarak çalışan insan hakları uzmanları Mynamar’da yaşanandan sorumlu tuttukları generallerin hesap vermelerini sağlamak amacıyla mültecilerle bir araya geldi.

BM Myanmar Soruşturma Komisyonu Başkanı Darusman, görevlerinin Eylül ayında sona ereceğinin altını çizerek, bu sürenin sonunda BM İnsan Hakları Konseyi tarafından cezai takibatları kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla kurulan Myanmar’daki yeni Bağımsız Soruşturma Mekanizması’na ellerine geçen tüm bilgi, belge ve delilleri vereceğini söyledi.

Darusman, “Bu hikayenin sonu değil. Verdiğimiz delil ve raporların Myanmar’daki tüm bu olayların sorumlularının sonunda hesap verebilirliğine yol açmasını ümit ediyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG